ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні подорожчає цукор?

|

Цьогоріч в Україні площі посівних буряка зменшили до 420 тисяч гектарів, що стало серйозною проблемою для забезпечення населення цукром на наступний маркетинговий рік. Хоча на Львівщині цю ситуацію передбачали і загалом засіяно 17 тисяч га, проте це менше, ніж торік, на 10 – 15 %. Виною зменшення цукрово-бурякових посівних є індивідуальний сектор, бо господарство свої площі збільшило. Про це «Львівському порталу» розповів заступник голови Львівської ОДА з питань АПК Іван Стефанишин.

За словами І. Стефанишина, посівні цукрового буряка зменшилися також тому, що цукрові заводи не укладають угод з приватним сектором, де є значні перевезення і, відповідно, затрати. «За розрахунками, сіяти буряк не вигідно. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, закупівельна ціна однієї тонни буряка – 171 гривня, за реальної собівартості майже 300 гривень. Така фіксація ціни – неправильна. Тому через критичну ситуацію, що склалася, держава здійснює доплату 750 гривень за гектар посіву, проте цей захід дещо пізній, бо посівні площі вже сформовано», – наголосив він.

На запитання кореспондента, чи вистачить посівної для того, аби не виникло дефіциту цукру, Стефанишин сказав: «Наразі не йде мова про дефіцит цукру, на ринку він є. До речі, згідно з вимогами, які нині підписали Україна і СОТ, передбачено ввезти 260 тисяч тонн цукру на пільгових умовах із 2% ставкою імпортного мита, а також є запаси, які сьогодні існують».

Дефіцит українського цукру може назріти весною наступного року. Проте Стефанишин запевнив, що проблем не буде, бо можна привезти цукор із європейських країн, проте це обійдеться дорожче. «Ми давно інтегровані в Європу за ціновою політикою, тож наша внутрішня ціна залежатиме від ціни у Європі. Тому не матимемо ціни, набагато вищої за ціни на цукор у європейських державах», – розповів він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *