ОСТАННІ НОВИНИ

Прокуратура області порушила дві кримінальні справи, пов’язані з екологією

|

Дві кримінальні справи порушено, пред”явлено 20 позовних заяв, внесено понад 120 подань та приписів, принесено близько 30 протестів, до відповідальності притягнуто 245 посадових осіб за наслідками перевірок додержання вимог Законів України “Про відходи”, “Про охорону навколишнього середовища”, “Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, а також іншого законодавства, яке регулює питання щодо складування, зберігання, розміщення, транспортування утилізації промислових і побутових відходів на території Львівської області, передає прес-служба прокуратури Львівської області.

З метою охорони навколишнього середовища та зменшення його негативного впливу на здоров”я населення в районах області були розроблені “Комплексні екологічні програми на 2001-2010 роки” в яких передбачені заходи щодо утилізації та знешкодження відходів, покращення звалищ твердих побутових відходів.” Контроль за виконанням зазначених програм покладався на Державне управління екології та природних ресурсів. Однак як засвідчили перевірки, робота по прийняттю програми в обумовлений термін не виконана. Окрім цього, недостатньою виявилась і робота у сфері поводження з відходами, оскільки на території області ще залишилась значна кількість залишків заборонених та непридатних пестицидів які несуть в собі небезпеку для людей і довкілля. Також встановлено, що суб”єкти господарювання, на яких зберігаються непридатні та заборонені пестициди, не мають відповідних ліцензій на їх зберігання.

Через відсутність контролю з боку органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, переважна більшість місць де зберігаються відходи не відповідає вимогам екологічної безпеки та перебуває в незадовільному стані, а 70% звалищ взагалі експлуатуються з порушенням природоохоронного законодавства. Зокрема, Львівське міське сміттєзвалище ЛКП “Збиранка” поблизу с.Грибовичі Жовківського району втричі перевищило передбачені санітарними нормами терміни функціонування. Результати дослідження грунту цього сміттєзвалища показали перевищення гранично-допустимих коннцентрацій свинцю, міді та нафтопродуктів. В той же час Львівською міською радою протягом 11 років не вирішується питання про виділення земельної ділянки для створення нового сміттєзвалища.

Перевірки засвідчили факти порушення законодавства про відходи і на підприємствах. Не рідко на підприємствах не вживаються заходи для належної утилізації відходів, обліку їх кількості, а відходи які утворюються зберігаються в несанкціонованих місцях.

Варто зазначити, що Львівським міжрайонним природоохоронним прокурором 11 липня 2005 року порушено кримінальну справу за фактом ввезення з метою збуту на територію України гудронних залишків з Угорщини,а управління екології та природних ресурсів в свою чергу недостатньо відслідковувало процес завезення та утилізації нейтралізованих гудронних залишків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *