ОСТАННІ НОВИНИ

Студенти Львівського медінституту завтра розкладатимуть в Києві наметове містечко

|

Зважаючи на те, що з міністром охорони здоров’я представники страйкому Львівського НМУ ім. Д. Галицького не домовилися – він не погодився скасувати наказу про затвердження переліку спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників вищих медичних навчальних закладів, завтра п’ятдесят студентів-медиків зі Львова вирушить до Києва, де вони розкладуть намети під Міністерством охорони здоров’я. Планується, що до них долучаться колеги студенти з інших регіонів України, відтак, близько 200 студентів проведуть попереджувальне пікетування.

Як повідомив під час сьогоднішньої прес-конференції голова Страйкового комітету ЛНМУ ім. Д. Галицького Олександр Хома, розмова з міністром охорони здоров’я Миколою Поліщуком часково переросла у погрози для представників стайкомів, де міністр обіцяв студентам, які не поїдуть в село, що ті матимуть відшкодувати державі 8 тисяч доларів. Особливо, за словами Хоми, обурила фраза міністра про те, що в останні роки випускники-медики „недодєлки”, а дво-трирічна інтернатура все змінить. „Міністр не захотів йти на жодні поступки студентам”, – наголосив він, – „На нього ми вже не покладаємо надій”.

Відтак, подальшими діями студентів медиків буде пікетування в Києві. Наразі зі Львова поїде 50 осіб, так звана десантна група, які мають заявку на розкладення наметів перед міністерством охорони здоров’я, а якщо до них приєднаються колеги з інших регіонів, то пікетуватимуть також Кабмін та Адміністрацію Президента. Попереджувальне пікетування відбуватиметься до середини наступного тижня, якщо реакції не буде і міністр не призупинити дії указу або не скасує його, то представник Комітету захисту студентів Роман Секела прогнозує, що вони привезуть до Києва 5-10 тисяч студентів-медиків, які вже вимагатимуть відставки міністра.

Нагадаємо, 23 лютого МОЗ України затвердило наказ „Про затвердження переліку спеціальностей та строки навчання в інтернатурі випускників медичних і фармакологічних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів”. Відповідно до наказу, в медінституті кількість спеціальності буде скорочено від 54 до 16, а молоді студенти стовідсотково мають поїхати працювати в село, де немає відповідної технічної бази. Одночасно, студенти протестують проти того, що строк навчання в інтернатурі збільшено від 1-1,5 року до 2-3 років, що відповідно вдарить по кишені. За словами О. Хоми, місяць очної форми навчання в інтернатурі коштує 800-900 гривень, а заочне навчання – 300-400 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *