ОСТАННІ НОВИНИ

У справі “Ідеаліста” призначено авторознавчу експертизу

|

Чи закликали статті у газеті “Ідеаліст” до міжнаціональної ворожнечі вирішать фахівці науково-дослідного інституту судової експертизи – таке рішення сьогодні прийняв судді Сергій Герич, який веде справу газети “Ідеаліст”. Таким чином суддя задовольнив клопотання позивача – голови Державного комітету України у справах національностей та міграції Генадія Москаля, який вимагає закриття газети за антисемітські настрої публікацій.

За словами Г. Москаля, якщо експертиза визнає, що статті в “Ідеалісті” мають чітке антисемітське спрямування і розпалюють міжнаціональну ворожнечу, це буде підставою для суду аби задовольнити позов комітету і закрити видання. До речі, крім цього клопотання Г. Москаль додав під час сьогоднішнього судового засідання ще експертизу двох номерів газети, яку зробили на замовлення комітету в інституті політичних і етнонаціональних досліджень, клопотання Мінюсту, щодо незареєстрованості організації ідеалістів та зверення чотирнадцяти обласних організацій нацмешин, які підтримали позов щодо “Ідеаліста”.

Натомість, з боку відповідача було представлено клопотання громадського представника кандидата в Президени України Романа Козака, який просив відкласти справу до закінчення передвиборчої кампанії. Своє прохання від аргументував тим, що на час президентських виборів законом президента заборонено провадити справи щодо ЗМІ та тим, що він сам не може бути присутнім на судовому засіданні з огляду на свою зайнятість у виборчих перегонах. Проте суддя відхилив це клопотання, посилаючись на те, що неявка громадського пдедставника не є підставою для відкладення справи. Відхилив чи то пак переніс на наступний раз суддя і клопотання Маньковського щодо відводу суду (переносу справи до іншого суду). Суддя це пояснив тим, що відвід мав би бути до початку судового засідання, і що це клопотання він розглядатиме наступного разу, коли продовжать роботу і слухатимуть сторону відповідача. У відповідь на це редактор пообіцяв подати скаргу на суддю і погрожував йому судовою відповідальністю за те, що вони “з Москалем змовилися”.

Загалом, як і минулого разу, судове засідання виглядало трохо дивно, присутні у залі “ідеалісти” знову молилися, сварилися, грубіянили п. Москалю і навіть кинули в нього таблетками, які той пропонував їм, щоби заспокоїлися.

Нагадаємо, за словами Москаля, ще 2002-го року було подано заяву про заборону газети до Пустомитівського суду. Проте тамтешній суддя боявся її розглядати і справу, за рішенням голови Верховного Суду передали у Личаківський районний суд міста Львова. „Ідеаліст“ з 1996 року „публікує ксенофобські, антисемітські матеріали, розпалюючи міжнаціональну ворожнечу в Україні“.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *