ОСТАННІ НОВИНИ

М’ясопереробній галузі області не вистачає флагмана - Іван Стефанишин

|

Незважаючи на постійний приріcт виробництва у м’ясопереробній галузі, у Львівській області бракує великого переробного підприємства, якк могло б тримати стабільною ситуацію в галузі, повідомив в інтерв’ю “Львівському порталу” заступник голови ЛОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин.

За його словами, досвід існування таких підприємств в інших регіонах, показує, що завод, який має великий асортимент і великі об’єми виробництва, міг би суттєво впливати на цінову політику в галузі. “Колись цю функцію виконував львівський м’ясокомбінат, однак він зараз закінчує період санації і під кінець липня має розпочатися його нове життя, хоча не відомо, наскільки йому вдасться відновити колишні позиції на ринку” – сказав І.Стефанишин.

За його словами, за резульатами 5 місяців вироблено продукції на 36.7млн. гривень, на два мільйони більше, аніж за аналогічний період минулого року. Найбільшими переробними підприємствами залишаються ТзОВ “Євро-Вік” зі Сколе, яке виготовило товарної продукції на понад шість мільйонів гривень та ПП “Білаки” (Самбір), яке виготовило продукції на 3,144 млн. гривень.

Лідером серед операторів ринку птиці залишається ПП “Агроптиця із того ж Самбора, де за 5 місяців виготовлено продукції на 6,2 млн. гривень.

“На ринку м’яса найбільшою проблемою залишаються приватні заготівельники, які реалізують м’ясо через ринки, бо ніхто не може гарантувати якість цієї продукції“ – підкреслив І.Стефанишин. За його словами, частка цих виробників становить майже половину об’єму м’ясного ринку області. Заступник голови ОДА покладає велику надію на закон “Про м’ясо і м’ясопродукти“, прийнятий нещодавно Верховною Радою, оскільки там прописано механізм контролю за якістю поголів’я та кінцевого товару.

Крім цього, проблемою є велике число операторів, які вивозять м’ясо на продаж у Росію, оскільки вони підривають баланс споживання цього товару. Однак поки що механізму протидії цьому явищу немає, бо ціна на м’ясо у Росії значно вища, аніж у Львівській області, тому конкурувати важко. Можливо, ситуацію трохи виправить згаданий закон, який передбачатиме встановлення мінімальних цін на м’ясо. „Було б добре, якби ці ціни встановлювали раз на рік, але виглядає на те, що ціни будуть встановлювати на сезон“ – підкреслив Іван Стефанишин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *