ОСТАННІ НОВИНИ

Реформовані господарства збільшили заготівлю молока утричі

|

За 5 місяців поточного року реформовані сільські господарства Львівської області збільшили заготівлю молока утричі, порівняно з минулим роком, повідомив “Львівському порталу” заступник голови Львівської ОДА з питань агропромислового комплексу Іван Стефанишин. “Реформовані господарства дуже додали, бо заготували 15 тисяч тонн молока, що у тричі більше в порівнянні з минулим роком” – сказав він.

За словами І.Стефанишина, галузь загалом спрацювала з добрими результатами – за 5 місяців молокопереробні господарства заготували 44 тисячі тонн молока, що на 40% більше від минулорічних показників.

За даними І.Стефанишина, найпотужніше спрацював Бродівський завод сухого знежиреного молока, який збільшив обсяги заготівлі молока у 9 разів. Також серйозно збільшили обсяги заготівлі ТзОВ “Львівський молококомбінат” (79%) , ВАТ “Рава-Руський маслозавод” (57%), ЗАТ “Галичина (Радехів) – 41%.

З іншого боку, 5 підпримств галузі призупинило роботу – це молокозаводи у Яворові, Кам’янці-Бузькій, Перемишлянах та маслозавод у Турці. Загалом же підприємства молочної галузі Львівщини за 5 місяців виробили товарної продукції на 87,4 млн. гривень, що на 44% більше, аніж минулого року.

“Головна проблема галузі полягає не у кількості виробленого молока – ми його маємо достатньо, а в тому, що майже 80% виробленого іде на власне споживання” – говорить Іван Стефанишин. За його словами, минулого року в області було вироблено 909 тисяч тонн молока, а через заготівельні підприєства заготовлено тільки 110 тисяч тон. “Ми повинні прцювати над тим, щоби збільшувався процент цивілізованої заготівлі, бо таким чином у галузь прийдуть живі кошти, що призведе до розвитку інфраструктури у селі” – говорить І.Стефанишин.

З іншого боку, за словами І.Стефанишина, зараз щораз чіткіше вимальовується спеціалізація підприємств і деякі з них уже мають з цього дивіденди. Прикладом можуть служити сирзавод у Жидачеві, де виробляється унікальний продукт – козяче молоко. Для цього було облаштовано козячу ферму і тепер є віддача. Аналогічний приклад і в Бродах, де на молокозаводі встановлено лінію з виготовлення соєвого молока, чи у Самборі, де на словацькому обладнанні і за голандською технологією виготовляються сири європейської якості.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *