ОСТАННІ НОВИНИ

Маркіян Мальський: «РДА отримають нових голів максимум на початку листопада»

Соломія Головіна

|

Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський про онлайн-проєкт «LIFT», ініційований «Зе-командою» з ціллю відібрати гідних кандидатів на посади голів райдержадміністрацій, а також про те, коли врешті РДА отримають нових очільників.

«Я думаю, що до кінця цього тижня, максимум – наступного у нас вже будуть сформовані голови всіх районних державних адміністрацій.

Платформа «LIFT», ініційована президентом і однозначно підтримана ЛОДА, допомогла серед 600 кандидатів на 20 посад голів РДА, в першу чергу, «просіяти» тих людей, які не гідні займати ці посади. Так, щодо близько 300 з 600 кандидатів була та чи інша інформація з приводу кримінальних правопорушень, корупційних зловживань тощо.

Питання про те, чи повинен очолювати РДА той, хто вже має досвід в управлінні адміністрації чи ні, є насправді спірним. Із одного боку суспільство вимагає змін, хоче нових людей при владі, з іншого – розуміємо, що позиції голів РДА на сьогодні є, радше, тимчасові. Є усвідомлення того, що ті люди, які будуть призначені на ці посади, займатимуть їх, думаю, 8-12 місяців. Після цього проведуть реформу децентралізації і ці позиції зникнуть самі по собі.

Не можу говорити про те, що ті кандидати, які фінально мною відібрані, є представниками старої влади чи це виключно ті, хто мав досвід в державному управлінні. Критерій мого особистого відбору полягав у наступному: дуже хотілося, щоб до керівництва районами приходили люди ініціативні, відкриті, щирі, професійні. Досвід чи його відсутність – це оціночний критерій.

Бачимо різне ставлення людей до того, хто б мав керувати РДА, згідно із законодавством цих осіб визначає голова ЛОДА. «LIFT» не превалює над баченням голови ЛОДА щодо того, кого призначати. Це допоміжний механізм, ніколи не йшла мова про те, що «LIFT» самостійно визначає цих осіб. У такому разі яку роль виконує голова ЛОДА? Адже він несе відповідальність за цих людей… Відповідно, я не перекладатиму відповідальність на  «LIFT», мовляв, він призначив людину, яка негідна. Законодавством також не передбачено обговорення кандидатів з громадськістю. Разом із тим мною були вжиті кроки, щоб громадськість щодо найімовірніших кандидатів могла висловити свої позиції. Це теж дало свій позитивний результат, завдяки цьому мною було знято з конкурсу декількох кандидатів. Думаю, в законодавстві необхідно було б змінювати процедуру призначення голів, щоб вони як кандидати проходили обговорення як з районними радами, так і з громадськими».

Додамо, що Львівський портал детально розповів про ймовірних кандидатів на посади голів РДА у матеріалі «Таємний LIFT».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *