ОСТАННІ НОВИНИ

Форум видавців у Львові-2021. Програма фестивалю

Аліса БЕЛЕЙ

|

З 15 по 19 вересня у Львові пройде 28-й Форум видавців – найбільша літературна подія Східної Європи, що поєднує у собі книжкові ярмарок та BookForum. Тут на львів’ян та гостей міста чекають презентації нових книг, автограф-сесії, а також низка дискусій і зустрічей. При цьому частина подій вперше відбудеться ще й в онлайн-форматі.

Цьогоріч фокусна тема фестивалю – «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними». Мова йтиме про ознаки дорослого суспільства і про те, чи 30 років є достатньо, аби українці доросли до «дорослих» тем. Куратором теми виступить український перекладач та літературознавець Юрко Прохасько. 

Львівський книжковий ярмарок «Форум видавців»

Програма Книжкового ярмарку налічує понад 400 подій, і всі відбудуться наживо. 11 локацій у центрі Львова, 146 виставкових стендів у Палаці мистецтв, 150 торгових яток на подвір’ї Палацу Потоцьких та проспекті Свободи. А ще понад 200 учасників з усієї України.

На Ярмарку будуть презентовані Вінниця, Дніпро, Житомир, Івано-Франківськ, Київ, Луцьк, Львів, Мукачево, Одеса, Рівне, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Черкаси, Біла Церква, Ужгород, Полтава, Суми та Чернівці.

Автограф сесії, презентації та дискусії, що заплановані на території Палацу Мистецтв, можна буде відвідати, придбавши вхідні квитки різних типів:

  • одноденний за 50 грн. Власники цього квитка зможуть необмежену кількість разів відвідувати форум протягом одного дня (будь-якого на вибір);
  • п’ятиденний за 150 грн. З цим квитком можна буде відвідувати книжковий форум необмежену кількість разів протягом п’яти днів.
  • Цьогоріч вхід на події Форуму видавців є вільний для: осіб з інвалідністю, учасників АТО/ООС, осіб із багатодітних сімей, переселенців, дітей до 16 років та пенсіонерів за посвідченням.

Увага! Львівський Книжковий ярмарок «Форум видавців» та 28BookForum (літфест) цього року мають дві різні програми. За цим посиланням ви можете ознайомитися з програмою книжкового ярмарку. А нижче з програмою 28BookForum.

Онлайн-події 28BookForum

Четвер, 16 вересня

16:30.  Дискусія «Гра в дорослішання. Журналістика незалежної України».  Презентація другої частини книги «Мені погано: коли мовчу Олени Холоденко і «Детектор медіа».

Спогади, міркування, рефлексії та мрії професійних журналістів про 30 років свободи медіа в Україні. Учасники: Наталія Лигачова, Інна Кузнецова, Андрій Куликов, Олена Холоденко, Олександр Швець, Севгіль Мусаєва.

17:00 Розмова з перекладачем Сергієм Борщевським: «Перекладачі з іспанської мови в Україні. Покоління». Сергій Борщевський – один з найвідоміших перекладачів з іспанської мови в Україні. Учасники: Марина Марчук, Анабель Рамірес, Сергій Борщевський.

17:00 Розмова про «Культур-лігу». Спецпроєкт Українсько-єврейської зустрічі.

П’ятниця, 17 вересня

17:00  Розмова Наталки Сняданко з Ренатою Айхінґер – австрійською письменницею та театральною режисеркою.

18:30 Українська сучасна драматургія – досвід дорослішання. Підсумки останніх десятиліть та презентація «Театру Драматургів». Учасники: Максим Курочкін, Анастасія Косодій, Лєна Лягушонкова, Людмила Тимошенко.

18:00 Дар: розмовою з Едіт Івою Еґер. Видатна психотерапевтка, вціліла під час Голокосту. 94-річна Едіт приймає пацієнтів, опікується студентами-психологами та виступає з мотиваційними лекціями. 

Субота, 18 вересня

11:00 Про «Рекреації» Юрія Андруховича. Письменники та критики розкажуть, як вплинуло видання на незалежність.

11:30 Ганна Улюра про «Згори вниз» та «Звірослов» Тані Малярчук. Подія з відеопроєкту «10 про 10: спроба канону». Це проєкт у якому свої рецензії на 10 українських романів оприлюднять 10 українських інтелектуалів.

12:30 Дискусія. «Русь – Батьківщина, колиска чи мачуха?».  Тут розповідатимуть про те, що на спадок Київської Русі претендують дві держави – Україна та Росія.  Можна буде дізнатися, як захищають спадщину українські історики та про відновлення історичної складової української історії.

14:00 Дискусія «Возз’єднання чи приєднання. Гетьманщина – новий етап становлення нації». Тут говоритимуть про те, чи було козацтво стихією, що знесла річпосполитську традицію.

Учасники: Олександр Алфьоров, Олексій Сокирко. 

Офлайн-події 28BookForum

15 вересня

14:00 Формула видавничого успіху: виведено та доведено Тиктором. У фаховому колі з’ясують секрети успіху непересічного українського видавця Івана Тиктора, якому цьогоріч виповнюється 125 років.

Локація: Музей історії релігії (вул. Музейна 1).

15:00 Презентація проєкту «30 знакових книжок нашої Незалежності» у форматі пресконференції. Команда УІК, експерти та зіркові гості розкажуть про важливість проєкту, поговорять про книжки зі списку та проголосують за свої знакові видання.

Локація: Львівський Палац Мистецтв (вул. Коперника 17).

16:00 Відкриття виставки «(Не)забутий Іван Тиктор: до 125-річчя від дня народження видавця». Виставка вшановує доробок та 125-літній ювілей Івана Тиктора – найуспішнішого українського видавця ХХ ст., засновника концерну «Українська Преса», редактора та громадського діяча.

Локація: Музей історії релігії (вул. Музейна 1). Стенд № 237.

16:00 Кураторська екскурсія Яна Томкінса по інсталяції «Бруно Шульц – Республіка мрій».

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

17:00 «Література, кримінал і жодних вигадок». Презентація книжки в жанрі кросовер Павла Вольвача «20+1, або Земля мертвих».

Локація: Книгарня-кав’ярня Старого Лева (вул. Галицька, 17).

18:30 Читка п’єси «Втеча» (драматургиня: Яніна Зеленська, режисерка: Юлія Ковальська) та розмова з публікою, режисеркою та акторами на тему «Дорослішання як драма» (модератор Богдан Грицюк).

Локація: Львівський театр ляльок. Нижній зал (пл. Данила Галицького, 1).

19:00 Урочисте відкриття 28 Львівського міжнародного BookForum, оголошення переможця Українсько-єврейської літературної премії «Зустріч-2021».

Локація: Lem Station (вул. Дмитра Вітовського, 57).

Четвер, 16 вересня

13:00 Відкрита розмова «ЛЕМ: повернення до Львова» з нагоди виходу українською мовою книги Войцеха Орлінського «ЛЕМ. Життя не з цієї землі».

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

14:30 Український топос в ізраїльському красному письменстві у рамках спецпроєкту Українсько-єврейські зустрічі. Розмова з нагоди публікації книги перекладів з Амоса Оза видавництва «Книги 21».

Учасники: Владислава Москалець, Олена Галета, Андрій Павлишин.

Локація: «РадіоГараж»  (вул. Князя Романа, 6).

15:00 Дискусія «Що таке доктрина «русский мир» і як протистояти її зазіханням?». На події обговорюватимуть питання формування ідентичності українського народу, виявлення квазірелігійних та політичних маніпуляцій.

Учасники: Вахтанґ Кебуладзе, Наталія Кривда, Ксенія Зборовська, Олександр Комаров.

Локацію буде повідомлено згодом.

17:00 Огляд на місці, або Чого не вистачає українській фантастиці? Розмова про фантастику від Лема до сьогодення. Як вона змінилася після 2014, що лишилося тим самим, про визнання світове та в межах власної країни.

Учасники: Олексій Жупанський, Сергій Легеза, Макс Кідрук, Михайло Назаренко.

Локацію буде повідомлено згодом.

18:00 Українсько-єврейська літературна премія «Зустріч-2021»: інтерв’ю з членами журі та номінантами короткого списку у рамках спецпроєкту Українсько-єврейські зустрічі. Фокусне питання: Свій край – свої межі – свій безкрай.

Локацію буде повідомлено згодом.

19:30 Василь Махно про відому польську поетку Анну Фрайліх, книгу якої він переклав. Учасники: Василь Махно, Юрій Матевощук.

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

П’ятниця, 17 вересня

10:30 Сепульки в сепулькарії, або Стрибок на високу полицю. Розмова про фантастику, про творчість Станіслав Лем та дискусія про сприйняття фантастики як чогось розважального та чи підліткового.

Учасники: Галина Крук, Володимир Арєнєв, Войцех Орлінський, Андрій Павлишин, Петро Яценко.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

12:30 Пролегоміни до відзначення 130-річчя Бруно Шульца у Львові. Розмова з нагоди публікації книжок А.Павлишина «Бруно Шульц» і «Нам і далі загрожує вічність».

Учасники: Ольга Гончар, Андрій Павлишин, Богдана Брилинська, та Ґжеґож Ґауден (був головним редактором однієї із найвпливовіших щоденних газет Польщі Rzeczpospolita, керував Інститутом книжки у Кракові).

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

13:30 Презентація проєкту «Від Куліша до сьогодення: 100 знакових романів і повістей українською мовою». Учасники: Ірина Старовойт, Ростислав Семків, Вікторія Амеліна, Тарас Прокопишин, Тетяна Терен.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

13:30 «Рідний Крим»: нова близькість в умовах тимчасової окупації. Герої за допомогою віртуальної реальності спостерігають за знаковими для них місцями в Криму. Серед них – режисери Ахтем Сеітаблаєв та Олег Сенцов, співачка Джамала, один з лідерів кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв.

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

15:00 Розмова з Каролін Ламарш – бельгійською письменницею, поетесою, авторкою новел, романів, творів для театру, радіоп’єс та творів про мистецтво, володаркою престижних літературних премій.

Локацію буде повідомлено згодом.

15:30 Розмова з Хуаном Пабло Вільялобосом. У 2016 році автор отримав премію Геральда від іспанського видавництва «Анаграма». Був членом журі престижної Дублінської літературної премії.

Локацію буде повідомлено згодом.

16:00 Розмова «Як минуле визначає майбутнє, або Чому важливо писати історію українських медіа». Тут говоритимуть про те, чи потрібно взагалі описувати історію журналістики та медіа, коли і хто це має робити та які виклики можуть виникнути при цій спробі.

Учасники: Діана Дуцик, Наталя Гуменюк, Вахтанг Кіпіані.

Локацію буде повідомлено згодом.

17:00 Презентація наративу «Шлях становлення української ідентичності». Проєкт українських істориків і українських філософів присвячений 30 річниці Незалежності України.

Учасники: Євген Бистрицький, Наталя Яковенко, Сергій Плохій, Ярослав Грицак, Олександр Комаров, Вероніка Селега. Локацію буде повідомлено згодом.

19:00 Століття оповідань. Розмова про багатомовну єврейську прозу з нагоди публікації антологій «Американська єврейська проза» і «Скринька з червоного дерева. Єврейська проза Східної Європи». Учасники: Леонід Фінберг, Андрій Павлишин.

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

Субота, 18 вересня

10:00 «Листи з-за ґрат»: IV Письменницький марафон на підтримку українських заручників Кремля. Під час марафону будуть читати фрагменти листів українських полонених в ОРДЛО та наших політв’язнів у Росії і Криму та листів рідних, сторінки зі щоденників та стенограми виступів у судах.

Локація: площа Ринок.

11:00 «У норі під землею жив собі гобіт»: розмова з Олександром Мокровольським до колекційного перевидання «Гобіта» з ілюстраціями Дж.Р.Р.Толкіна.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

12:00 Розмова Гаськи Шиян з Адамом Горовітцом. Адам Горовіц — британський поет, виконавець і редактор. Він є одним з поетів фестивалю поезії Ледбері від Versopolis.

Локацію буде повідомлено згодом.

13:00 (Де)окупація мізків. Дискусія про те, чому інформаційна політика не працює та які інструменти були б більш ефективними.

Учасники: Олена Стяжкіна, Євгенія Подобна, Ігор Козловський, Анастасія Магазова.

Локацію буде повідомлено згодом.

13:30 Розмова Ольги Мухи з Агдою Баві Пейном – словацьким письменником турецького походження, фронтменом хард-кор-групи Liter Gena.

Локацію буде повідомлено згодом.

13:30 Розмова з Тома Сандо – швейцарським письменником і доктором психології, лауреатом кількох літературних премій. Учасники: Тома Сандо, Євгенія Кононенко, Валентина Стукалова.

Локацію буде повідомлено згодом.

14:30 Розмова з мексиканським письменником, сценаристом та кінорежисером Гільєрмо Арріагою. Гільєрмо  володар Нагороди за найкращий сценарій на 58-му Каннському кінофестивалі. Фільми за його сценаріями здобули премію BAFTA та номіновані на «Оскар». 

Локацію буде повідомлено згодом.

15:30 Мультикультурність: національні спільноти та корінні народи України. Восени 2021 року медіаорганізація Ukraїner презентує книгу, що описуватиме різноманіття культур, які співіснують на території України. Напередодні презентації відвідувачі фестивалю зануряться в етнографічну подорож слідами Ukraїner.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

16:00 Показ фільму «Жінки що грають в ігри» від ООН Жінки та Українського Інституту. Дискусія про сестринство та жінок в українській культурі.

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

16:30 Презентація книжки Дослідницької платформи PinchukArtCentre, присвяченої виставці Нікіти Кадана «Камінь б’є камінь».

Локацію буде повідомлено згодом.

17:00 Українсько-білоруські поетичні читання «На березі волі». Учасники: Андрей Хадановіч, Остап Сливинський, Наталя Бельченко, Олег Коцарев, Юля Цімафеєва, Ія Ківа, Уладзь Лянкєвіч, Мария Мартисевіч, Юля Цімафєєва.

Локацію буде повідомлено згодом.

17:30 Дискусія «Львів: історія ілюзій» з нагоди виходу українською мовою книги Ґжеґожа Ґаудена «Львів: кінець ілюзій. Оповідь про листопадовий погром 1918 року». Учасники Андрій Павлишин, Ґжеґож Ґауден, Софія Дяк.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

18:00 Презентація видання «Пересильна тюрма 25 у Львові». Під час презентації говоритимуть про особливості роботи над виданням, карантинні виклики, архівну роботу та про усноісторичні джерела дослідження.

Локація: Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору».

19:00 Розмова з Юрком Іздриком та Григорієм Семенчуком.

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

19:30 Презентація книги Катерини Сергацкової «Прощавай, Ісламська державо». Журналістка, лауреатка міжнародних премій Kurt Shork Awards і FPA Young Journalist Awards Катерина Сергацкова роками інтервювала терористів у Східній Європі та вивчала те, як середовище вплинуло на вибір цих людей.

Локація: Меморіальний музей тоталітарних режимів «Територія терору».

Неділя, 19 вересня

11:00 Розмова про дебютну збірку Романа Малиновського за участі Юрія Андруховича.

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

11:30 Дискусія про роль психотерапії в літературі. Презентація перекладу Зігмунда Фройда «Невпокій в культурі» за участі Юрка Прохаська та Оксани Пендерецької.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

12:00 З дітьми про дорослішання. Тут розмовлятимуть про те, якими хочуть бути майбутні дорослі, якою бачать державу майбутнього, в якій би хотіли рости та розвиватися, що їм потрібно для щастя, реалізації, здійснення мрій. 

Локацію буде повідомлено згодом.

12:30 Дискусія «ХХ століття: боротьба за державність». Учасники: Олександр Алфьоров, Антон Дробович, Роман Коваль, Вахтанг Кіпіані.  

Локацію буде повідомлено згодом.

13:00 Розмова на тему культура вибору та як ми обираємо з Андрієм Куликовим та Юрієм Андруховичем.

Локація: Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України (просп. Свободи, 15).

13:00 «Хто ти такий?»: розмова про новий роман Артема Чеха.

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбас (вул. Леся Курбаса, 3).

13:30 Розмова Ірени Карпи з Аріаною Гарвіч – сучасною аргентинською письменницею. Перший роман Аріани, «Matate, amor», побачив світ у 2012 і приніс письменниці визнання. У 2018 переклад цього роману англійською був номінований на Букерівську премію. 

Локацію буде повідомлено згодом.

15:00 Українське суспільство: зріле чи інфантильне? Тут говоритимуть про кореляцію дорослішання, зрілості суспільства та рівня його освіти. Де зараз українська освіта та на якому рівні розвитку українське суспільство.

Учасники: Ростислав Семків, Ігор Козловський, Оксана Забужко, Сергій Квіт.

Локацію буде повідомлено згодом.

17:00 Бо є так: розмова Юрка Прохаська з Тарасом Прохаськом – сучасним українським письменником, журналістом, одним із представників станіславського феномену.

Локація: Львівський академічний театр імені Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

17:00 Перформативна презентація звукописної книжки Збігнева Герберта «Печера філософів». Учасники: Віктор Дмитрук, Лариса Андрієвська, Дмитро Захоженко, Олег «Джон» Сук.

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6). 

19:00 Ніч поезії 28 Форуму видавців. Куруватиме музику та поезію нон-стоп Юрій Андрухович.

Локація: «РадіоГараж» (вул. Князя Романа, 6).

З повною програмою 28BookForum можна ознайомитися за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші й найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото: dilo.net.ua, life.pravda.com.ua, facebook.com.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *