ОСТАННІ НОВИНИ

Рак не вирок, якщо… (ч.2)

Олександр КОСИК

|

За останні три роки на Львівщині відкрили і оснастили сучасним обладнанням шість державних скринінгових центрів, де жінки можуть безкоштовно пройти обстеження у мамолога та гінеколога. Такі огляди необхідно здійснювати щороку для профілактики раку молочних залоз та шийки матки. Про це Львівський портал детально розповів у статті «Рак не вирок, якщо…».

Через те, що інформація про ці центри набрала великого розголосу, чимала кількість жінок почали записуватись на огляд. І це призвело до кількамісячних черг. Довге очікування прийому має великий недолік, оскільки жінки забувають чи передумують іти на обстеження, на яке треба чекати місяці. Саме через це для когось значно кращим варіантом є проходження обстеження у приватних клініках. Одним із таких закладів, куди завжди можуть звернутись жінки як зі Львова, так і з області, є Медичний центр Medicover.

«У нас є сучасне обладнання, а саме мамограф MAMMOMAT® 3000 Nova, на якому проводимо діагностичні й скринінгові мамографічні обстеження, а також стереотаксичну біопсію. Програмне забезпечення до цього апарату постійно оновлюється, що гарантує якісне виконання мамограми», – розповідає лікар-рентгенолог Медичного центру Medicover Наталія Рудик.

Найчастіше в Medicover жінки приходять на звичайний огляд, без будь-яких скарг чи відчуття болю. Відтак саме скринінговий огляд тут є найбільш популярним.

«Рідше робимо діагностичну мамографію за скеруванням лікаря-мамолога. Тоді вже обстеження проводиться у спеціальних проекціях, зі збільшенням якоїсь певної ділянки грудної залози (за допомогою додаткових елементів апарату). А при патологічних процесах робимо біопсію з точною навігацією голки (2-3 мм) під контролем мамографа» , – каже Наталія Рудик.

У середньому в Медичному центрі Medicover оглядають 60 пацієнток на тиждень. Приблизно у 10 з них виявляють підозри, згідно з класифікатором патології грудної залози за системою Bi-RADS. А щомісяця фахівці цього приватного медичного центру констатують 2-3 верифікованих раки грудної залози.

«Зараз ми частіше знаходимо пухлинні процеси грудей, але лише тому, що жінки стали свідомішими і почали частіше приходити на обстеження самостійно», – підсумовує лікар-рентгенолог Медичного центру Medicover.

Те, що останніми роками все більше жінок звертаються до лікаря на профілактичні огляди, коли їх нічого не турбує, з метою попередити хворобу, констатує і лікар акушер-гінеколог Медичного центру Medicover Іванна Хоботна.

«Під час прийому ми проводимо обов’язковий загальний гінекологічний огляд пацієнтки на кріслі, забір мазків на цитоморфологічне дослідження або рідинну цитологію, цифрову кольпоскопію (огляд шийки матки спеціальним апаратом), обстеження за показами на високоонкогенні типи ВПЛ, які тісно пов’язані з виникненням раку шийки матки», – розповідає лікар-гінеколог Medicover.

Також у цьому медичному центрі є можливість вакцинувати дівчаток-підлітків та молодих жінок проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) для профілактики раку шийки матки. Висококваліфіковані консультації надає також дитячий гінеколог.

«Завдяки профілактичним оглядам ми частіше виявляємо передракові захворювання шийки матки та початковій стадії онкологічних захворювань. Це дозволяє жінку вчасно пролікувати або ж скерувати на подальше лікування до онколога та не допустити важких ускладнень та інвалідизації» , – додає Іванна Хоботна.

Проте, де проходити обстеження: у приватних клініках чи у державних центрах, вирішувати вам. Найважливіше – щорічно обстежуватись у лікарів, та не дати раку зруйнувати ваше життя та життя близьких вам людей!

Фото: Medicover і соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *