Альтернативи тепловій генерації в Україні немає - експерт

Олесь ТЯГАЙ, Львівський портал

|

До офіційного початку опалювального сезону залишився тиждень, а досі ніхто з упевненістю не може сказати, чи будемо мати чим грітись. Все частіше чути прогнози, що зима цьогоріч буде холодною та затяжною, а запаси газу розраховували з огляду на теплу зиму, яка була уже два роки поспіль. Та найбільш непевне становище у людей, які піддались на урядову агітацію дворічної давнини та перейшли на електричне опалення. Адже через недостатні запаси вугілля та ремонти на атомних електростанціях  експерти заговорили про максимальне навантаження на теплові електростанції ще з липня, не кажучи про зиму.

burshtin

Основну частку електроенергії в Україні виробляють атомні та теплові електростанції. Та “Енергоатом” цього року працює не найкращим чином. Значна частина блоків виведена на аварійні та планові ремонти, які затягуються. Відтак, теплова генерація ще з початку літа несе додаткове навантаження. Звичайно, потужності теплових електростанцій дозволяють нарощувати виробництво електрики, було б що спалювати. І в цьому якраз головна проблема — в Україні бракує вугілля. При цьому маємо дефіцит не лише антрациту, поставки якого нестабільні через бойові дії на Сході, а вугілля газової групи, яке добувають на мирних територіях. А все через постійне недофінансування вугільної галузі, через яке державні шахти змушені були зменшити, а подекуди навіть призупиняти видобуток вугілля. Адже старі лави вичерпують запаси, а на зарядку нових нема коштів.

“Впродовж поточного року двічі переглядали баланс електричної енергії і суттєво зменшили обсяги виробництва ядерної енергетики. Це викликало значну перевитрату вугілля. Зараз маємо не зовсім достатні запаси вугілля на складах електростанцій. Тому якщо ремонти (атомних блоків, – авт.) будуть відбуватись за графіком і не буде форс-мажорних виходів з експлуатації, суттєвих ризиків не буде, – каже співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. – Якщо будуть форс-мажори, або невчасно завершені планові ремонти, тоді виникне дефіцит електроенергії. Це в свою чергу змусить більше застосовувати теплову генерацію. Якщо у неї не буде достатньо вугілля, можуть бути віялові відключення електроенергії, як це було взимку 2014-2015 рр. Тоді лише імпорт електроенергії з Росії вирішив цю проблему. Питання і в тому, яка буде зима. Якщо холодною – ризики суттєво збільшуються. Адже у дуже холодні періоди споживання електричної енергії піднімалось до 30%. Треба цю різницю чимось компенсувати”.

За словами експерта, на сьогодні на складах електростанцій приблизно 1,2 млн. тонн вугілля. На складах ТЕЦ ще приблизно 300 тисяч тонн. Тоді як за планом на 1 листопада запаси вугілля мають бути на рівні 2,8 млн. тонн. Тобто менш як за місяць треба накопичити мільйон тонн вугілля, а це практично нереально.

“Питання навіть не в тому, скільки вугілля є на складі, а питання в тому, наскільки злагоджено працюватиме українська енергетика. Чи буде постійне системне постачання вугілля, чи не буде загострення на Сході, чи буде нормально йти імпорт. Чи матимемо усі передумови для того, щоб спокійно працювала теплова генерація і чи будемо мати нормальний ритм роботи атомної генерації. Тобто не будуть позапланово “вилітати” блоки в ремонт, бо це створюватиме провали в обсягах виробництва електроенергії, – каже директор енергетичних програм Центру світової економіки та міжнародних відносин Валентин Землянський. – Інакше треба буде або адаптуватись до віялових відключень, або знову звертатись до Російської федерації щодо імпорту, або аварійного імпорту, що найгірше для України, бо це найдорожчий варіант. Це дорожче навіть, ніж виробляти електрику на газомазутних блоках. Це понад 2,5 гривні за кВт/год, тоді як найдорожча в Україні теплова генерація виробляє електрику за 1,1 грн. Тому є багато “якщо”, щоб говорити про опалювальний сезон”.

Нагадаємо, що середній тариф для теплової генерації за 8 місяців покриває тільки вартість вугілля в 1100 грн, при цьому вартість вугілля державних шахт 1370 грн, а імпортного вугілля – понад 1900 грн. Найбільш складна ситуація – в тепловій генерації. Зараз, коли відразу кілька блоків атомних станцій знаходяться в ремонті (більш того, коефіцієнт аварійності атомних блоків зріс у кілька разів), теплова генерація змушена працювати з підвищеним навантаженням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *