Ми не можемо ставити питання про прийом вугілля без вирішення проблеми з експортом електроенергії, - Олександр Ганущин

Анна СВЕРСТЮК, Львівський портал

|

Сьогодні на енергетичному ринку України – реальна  криза,  яка зростає щодня, і це ні для кого не секрет. Усі теплові електростанції України через зниження попиту на електроенергію вже більше року працюють в складі мінімального навантаження. У тому числі знизилося навантаження на енергоблоки Бурштинської та Добротвірської ТЕС – одні з основних споживачів вугілля шахт Львівсько-Волинського басейну. Таким чином вугілля Львівсько-Волинського вугільного басейну «застоюється». А соціальна напруга серед шахтарів росте не по днях, а по годинах. Саме щодо вирішення проблеми зі збутом українського вугілля та збільшення експорту  електроенергії до країн Європи сьогодні, 10 червня, за круглим столом поговорили представники обласної влади Львівщини, представники компанії ДТЕК, міністерства палива та енергетики та профспілки  із Західних і Східних областей.

1

За словами керівника обласної ради Львівщини Олександра Ганущина, в ході обговорень та  дискусій було вирішено, що першочергове завдання, яке лежить перед представниками держави та бізнесу – це налагодити вигідний експорт електроенергії.

«Сьогодні було обговорення реальної ситуації, і для всіх учасників  зустрічі є розуміння, що в першу чергу треба вирішувати проблему з експортом і можливостями для експорту електроенергії. Якщо вона не буде вирішена, то ми фізично не зможемо ставити питання про прийом львівського вугілля на електростанції ДТЕКу, оскільки не буде просто потреби виробляти з цього вугілля електроенергію. Це проблема є дуже гостра. Ми будемо разом працювати на те, щоб Кабінет міністрів прийняв відповідну постанову. Зрозуміло, що профспілкам сьогодні болить, мовляв, забирайте вже у нас вугілля. Зрозуміло, що і ДТЕКу болить, бо нема де це вугілля ані складати, ані спалювати. Але зараз, якщо не зрушимо генеральне питання – якщо не буде можливості кудись це вугілля далі по дротах передавати, то не буде підстав говорити про те, що будуть шахтарям виплачуватися гроші.  Мова йде про зміну до розпорядження  Кабміну, що регулює підходи до експорту, щоб зменшити навантаження на ціну, яка пов’язана із експортом, оскільки в інший спосіб наша електроенергія не є конкурентною на європейських ринках. Нагадую, що власне Добротвірський і Бурштинський енергоострів  є спрямований на експорт, відтак частка експорту там може бути дуже високою і активне споживання вугілля може бути також високим», – розповів він у коментарі журналістам.

За словами директора ДП «Львіввугілля» Андрія Дяченка, на складах червоноградських шахт кількість вугілля зростає щодня, і необхідно приймати рішення, аби можна було це вугілля кудись дівати.

«Якщо ми говоримо про залишки вугілля на складах шахт, яке сьогодні змушене накопичуватися у зв’язку із відсутністю ринку збуту, то якщо на 1 травня у нас було 78 тисяч, то сьогодні це є 128 тисяч. Якщо говорити при середньому видобутку 6 тисяч на добу, при тому мінімальне відвантаження, яке сьогодні приймає «Західенерго» і очікуємо з понеділка Калушську ТЕЦ – 1700 тонн на добу, то щодня ми залишаємо на складах порядка  4-4,5 тисячі тонн. Я погоджуюсь, що збільшення експорту електроенергії це одни із варіантів вирішення проблеми», – зазначив посадовець.

Голова підкомітету  з питань  вугільної промисловості парламентського комітету ПЕК Михайло Бондар переконаний, що Кабінет міністрів повинен посприяти в ухвалі відповідного рішення, щоб налагодити експорт електроенергії. Це може відбутись уже через тиждень.

«Є проект розпорядження про збільшення електроенергії – експорту. Якщо через тиждень ця постанова буде прийнята, відповідно вугілля піде на електростанції ДТЕК. Тут є і приватна ,і державна зацікавленість. Тому зараз необхідно знайти компромісне вирішення цього питання. Для мене як голови профільного комітету, дуже цікаво, щоб проблема була вирішена», – сказав він.

Додамо, що на Бурштинській ТЕС тільки з початку року виробництво впало майже на 40%, а з 12 енергоблоків працює тільки 5-6. З них лише 1-1,5 блоки працює на експорт, тоді як в 2013-му на експорт працювало 4-6 енергоблоки.

Раніше Львівський портал писав, що шахтарів і енергетиків об’єднала спільна біда – відсутність попиту на їх продукцію.

Фото: ЛОР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *