ОСТАННІ НОВИНИ

Дієти – недієві. Врятує раціональне харчування і спорт

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

IMG_3611Свято шлунку, – з’їджені олів’є голубці-холодці, –  багатьом українцям таки далося в знаки після Нового року та Різдва. Рецепт стрункості та схуднення без шкоди для здоров’я у інтерв’ю Львівському порталу дала тренер-дієтолог Любов Мирошниченко.

-Є такий популярний вислів: «Ми живемо не для того, щоби їсти, а їмо для того, щоби жити». Може в цьому і є частково корінь проблеми з ожирінням, – коли людина робить культ із їжі?

-Так, звісно, часто ми перебуваємо у полоні свого апетиту та смаків, але, насправді,  для забезпечення життєдіяльності нам потрібно зовсім небагато – трішки білків, жирів та вуглеводів. Головне, щоб все це було корисним. Проблема зайвої ваги вирішується однією дуже простою формулою – треба витрачати більше калорій, ніж ми споживаємо. Якщо провадити активний спосіб життя і правильно харчуватись, ніяких проблем з ожирінням не буде!

-Під час свят українці звикли надмір «налягати» на їжу, чи сильно збільшується кількість ваших клієнтів у цей період?

-Звичайно, у моїй роботі є сезонність. Найбільший наплив клієнтів йде якраз після свят – Різдвяних, Великодніх, але, особливо, перед пляжним сезоном. Але вони не обов’язково приходять худнути, бо не всі набирають у цей період велику зайву вагу. Часом їх турбує дискомфорт через розтягнутий шлунок та важкість від пампухів, вареників, олів’є…Тому й хочеться привести себе в тонус!

Здебільшого у всілякі фітнес-центри приходять жінки, які хочуть схуднути до весілля, випускного тощо. Їх вистачає на максимум три місяці, і, тільки-но вони швидко скидають 3-5 кг, їх як вітром здуває. Але постійними клієнтами, насправді, є люди, які усвідомлюють, що здоровий спосіб життя треба провадити постійно, а не просто худнути під якусь подію.

Які-дієти-для-схуднення-дають-результат-і-не-шкодять-здоровю-1 (1)

-Отож, які продукти можуть знизити вагу нашого тіла, а які є ворогом нашої фігури? І взагалі, яким має бути раціон харчування для людини, яка хоче схуднути?

– Основа раціонального харчування – 40-50% вуглеводів, 30-40% білків, 20% – жирів. Якщо говорити про вуглеводи, то це каші (вівсяна, гречана, пшенична, перлова, бурий рис),  серед білків – нежирна риба, курятина, індичатина, телятина, кисломолочний нежирний сир, нут, серед жирів (рослинних) – олії (кукурудзяна, лляна), горіхи. Тому я проти будь-яких дієт, адже вони будуються або лише на білках, або виключно на вуглеводах, або ж взагалі виключають жири. Це неприпустимо, адже всі ці органічні сполуки мусять бути присутніми у нашому раціоні.

Є спеціальні формули завдяки яким можна визначити добову норму калорійності та основний обмін речовин, адже все це дуже індивідуально. Втім, щоби худнути і не поправлятися, жінкам в середньому потрібно споживати 1200-1400 калорій в день (залежить від того, настільки активний спосіб життя ведете), чоловікам – 1600-1800 калорій. Але, якщо ви плідно займаєтеся розумовою чи фізичною працею, то їсти треба більше.

Жінки, які вирішили позбутися зайвої ваги, мусять уникати спиртних та газованих напоїв, надто жирних, смажених страв, майонезів та солодощів. Втім, все одно рекомендую не ставити собі ніяких табу, харчування має бути інтуїтивним. Якщо хочеться шоколаду, краще з’їжте маленький шматочок у першій половині дня, в іншому випадку ви просто «зірветесь» і впакуєте цілу плитку за один раз.

Коли прокидаєтеся, потрібно випити склянку води, щоби запустити процес метаболізму, а вже через 20 хвилин можна поснідати. Не забувайте урізноманітнювати свій раціон, бо монотонне меню вам швидко спротивиться. Так, на сніданок можете скуштувати або вівсянку з фруктами, або сирники, або омлет; на перекус (через 2 години після сніданку) оберіть яблуко чи банан, а можна і хлібець з куркою; на обід – гречка, салат та риба або м’ясо, приготовані на пару; на післяобідній  перекус ( через 2 години) посмакуйте кефіром; на вечерю можете запекти собі рибку. Повірте, навіть на ці 1300 калорій можна сито, здорово і смачно поїсти!(Ред.- сміється)

eda

– Є чимало жінок, яким вдалося втратити вагу, але вони ніяк не можуть її втримати. Яким чином можна закріпити цей результат?

– Здебільшого жінки, які втратили вагу, а потім різко знову її набирають, – сиділи на дієтах. Насправді, ніякі дієти не є дієвими. Так, спершу справді йде очищення кишечника і вага може зменшитися до 2 кг. Далі йде зменшення м’язової маси ще на 3 кг, потім – втрата води і ще 2 кг. Таким чином, справді можна скинути 7 кг, але не за рахунок спалення жиру, а завдяки втраті м’язів та води. Тому, повертаючись до звичного режиму харчування, відбувається великий стрибок ваги і вона навіть може подвоїтися. Тобто, ще раз повторюсь: рецепт єдиний – спорт і правильне харчування.

Ви зачепили цікаву тему, адже нині справді дуже популярні всілякі чудо-дієти, їх просто незміренна кількість – і голлівудська, і японська, і бразильська, і дієти від популярних зірок. Майже кожна з них обіцяє уже за два тижні просто приголомшливий результат – втрату ваги до 10 кг. Як це позначається на здоров’ї?

– Щоби жінка мала привабливий зовнішній вигляд у її раціоні мають бути різні корисні продукти. Якщо ж їсти тільки гречку, то наш організм не отримуватиме необхідної кількості поживних речовин і це відразу позначиться на шкірі, волоссі, можуть бути проблеми з шлунком та гормональним фоном. Дієти – це легкий, але далеко не корисний шлях…

Загальновідомий факт, що жодне правильне харчування не буде таким ефективним без фізичних навантажень. Які саме види спорту ви б порекомендували, що найбільш ефективне для спалювання калорій?

– Все також залежить від уподобань ­– це може бути і басейн, і зумба, і йога, і тренажерний зал, і фітнес. Але найбільш дієвими є інтервальне тренування (чергування кардіо з силовим), завдяки ньому худнуть у всьому світі.

Fotolia_56314384_Subscription_Monthly_L

Сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогу. Як Вам такий розподіл, чи справді не рекомендовано їсти після 18 години?

– Коли ми прокидаємося, то у нас підвищений метаболізм, для цього нам і потрібна велика кількість вуглеводів на сніданок та вечерю, щоби запастися енергією на весь день. Як я вже казала, протягом дня мусить бути три основні прийоми їжі та мінімум 2 перекуси. Їсти можна тоді – коли відчуваєте голод. Після 18 години можна їсти, але вечеря має бути низькокалорійною, надавайте перевагу білковій нежирній їжі, овочам. Останній прийом їжі за 2-3 години до сну.

Практично усі жінки дуже полюбляють солодощі. Але при схудненні  – це, напевно, чи не найважливіша річ, у якій треба себе обмежити. Може є якісь альтернативи – правильні смаколики, якими час від часу можна себе балувати?

-Звісно, це фрукти, сухофрукти! Розумію, що чай хочеться пити з смачненьким печивом, а не з хурмою (Ред.- сміється). Якщо вже дуже тягне на солоденьке, то краще «згрішити» у першій половині дня, коли високий метаболізм. Магазинні смаколики мають багато підсолоджувачів і всіляких добавок, тому  рекомендую низькокалорійні солодощі готувати вдома – це може бути вівсяне печиво з фруктами, нежирна запіканка чи сирники.

Часто для того, щоби вступити у боротьбу з жировими складками жінкам просто бракує мотивації, вони опускають руки і відразу здаються, вони не вірять у те, що їм це під силу. Де черпати натхнення, як їх спонукати нокаутувати цю проблему, а не тікати від неї, ховаючи своє тіло в мішковидні плаття?

-Бажання змінювати себе мусить йти зсередини. Одягніть купальник, станьте перед дзеркалом і пострибайте. Самі все побачите і мотивація з’явиться дуже швидко!

Фото: Любов Мирошниченко, modista.org.ua, faberlic-katalog.ru, fitnessreal.com.ua

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *