ОСТАННІ НОВИНИ

Вакцинація: від міфів до реальності

Соломія ГРИГОР'ЄВА, Львівський портал

|

Останнім часом українці все частіше та бурхливіше обговорюють проблему вакцинації в країні. І як в будь-якій суперечці думки людей розділяються на дві категорії: фаворитів і противників. Хтось вважає, що щеплення є необхідними і не пропускає жодної прививки, а хтось навпаки вбачає в цьому лише загрозу і не вакцинує ні себе, ні власних дітей.

щеплення

 

Безумовно можна зрозуміти обидва «ворогуючі» табори. Міністерство охорони здоров’я  пропагує вакцинацію, лякає поліомієлітом та іншими хворобами, від яких може врятувати лише щеплення. Але, з іншого боку, в Інтернеті стільки інформації про страшні види реакції на прививку та неякісні, а тому й небезпечні, вакцини, що бажання піти до лікаря одразу ж зникає.

Львівський портал вирішив розібратися з цією проблемою, дізнатися думку провідних експертів та знайти відповідь на питання: варто вакцинуватися чи ні?

Вакцинація «переслідує» з перших місяців життя, проте якщо малечу ще якось можна вберегти від інфекцій, то дітей, які вже ходять до школи, дуже важко впильнувати. Тому найчастіше питання бути чи не бути щепленню турбує батьків школярів. Медсестра однієї з провідних шкіл Львова пані Оксана розповіла як часто дітей все ж вакцинують у школах.

«Зараз батьки розділились на тих, хто за і тих,  хто проти щеплення. Хтось хоче в школі робити, хтось в поліклініці, а є й такі, що будуть робити вакцинацію за кордоном. Зараз трошки почали більше вакцинуватись учні старших класів, бо хочуть вступати у ВУЗи за кордон, а там без щеплень нікуди. Але варто зазначити, що дуже багато батьків відмовляються. Минулого року дітям мали робити пробу манту, то в школі взагалі ніхто не вакцинувався і лише кілька дітей зробили в поліклініці. Якщо ж порахувати в середньому, то близько 70-80% учнів не прищепляються», – сказала шкільна медсестра.

Проте пані Оксана з впевненістю говорить, що батькам нічого боятись, адже вакцини якісні та безпечні. Тому, коли запитують її думку, завжди радить погоджуватись на щеплення.

«Зараз у школах роблять щеплення від поліомієліту, вакцини для якої Україна замовила у Франції. Зовсім скоро це щеплення будуть робити для дітей від 14 до 16 років, бо минулого року цієї вакцини не було (та й про саму хворобу не було чутно). Зараз же ситуація змінилась і батьки переживають щодо чуток про «неякісну вакцину». Але я можу сказати, що ця вакцина є дійсно якісною. Для школи її надають з поліклініки і там також всі лікарі кажуть, що вакцина хороша», – стверджує медик.

Пані Оксана вірить у краще і думає, що скоро більше дітей проходитиме вакцинацію. На її думку, прогрес можливий тому, що батьки принаймні почали цікавитися щепленнями та дізнатись про вакцини загалом.

«Цьогоріч ми давали дітям інформаційні згоди у вигляді тестування, де батьки відповідали на запитання про здоров’я дітей, алергічні реакції, тощо. І в кінці тесту ті вже писали згоду чи відмову. Що важливо, що зараз батьки багато розпитують про щеплення, радяться з дільничними лікарями, зі мною. Це вже крок вперед. Можливо, з часом вони почнуть довіряти лікарям більше і вакцинувати власних дітей», – вірить медсестра.

щеплення1

Водночас ми вирішили звернутись з проблемним запитання до провідного сімейного лікаря Поліклінічного відділення 5-ї комунальної міської клінічної лікарні Львова Тетяни Сіліч.

«Враховуючи те, що Україна йде в Європу, ми починаємо використовувати вакцини європейського зразка. Тому що російські вакцини, якими користувалися раніше, не мали GМP-стандарту, тобто не мали міжнародної сертифікації для використання. До них належала оральна поліомієлітна вакцина, вакцина БЦЖ. Зараз ми використовуємо лише ті вакцини, які мають міжнародний сертифікат якості з виробничою практикою та потужною доказовою базою.

Для того, щоб  отримати вакцини європейського зразка і щоб виробники знали, яка кількість вакцин потрібна для конкретної держави, їх треба замовити. Замовлення проводять за 2 роки наперед. І тому ця ситуація, яка зараз склалась в Україні (дефіцит вакцин – ред.), сталася через те, що ніхто не зробив замовлення.

Всі вакцини, які ми використовуємо в своїй практиці йдуть через Укрвакцину. Ми їх не закуповуємо десь на стороні.

Вакцина – це не просто препарат, який легко з’являється на ринку. Він проходить дуже великі випробовування. Тільки через 12 років досліджень вакцина йде на продаж», – стверджує лікар.

Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні, дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань проводяться у поліклініці безкоштовно. Але, незважаючи на те, що ці щеплення є обов’язковими, батьки відмовляються від них. Вина цьому, на думку сімейного лікаря, – необізнаність населення.

«Люди не знають про вакцинацію майже нічого. Правдива інформація до них просто не доходить. І проблема не лише в Інтернеті, а й в самих дільничних лікарях, до яких звертаються люди. В плані вакцинації не лише люди неосвічені, а й медики. В Україні тільки 5% лікарів розуміють, про що йде мова. Решта щось рекомендує, не розуміючи що. Тому лікарям, перш ніж щось говорити чи радити, потрібно добре подумати чи це не нашкодить. Існує дуже багато міфів навколо вакцинації, тому люди почали боятись більше щеплень, ніж інфекційних хвороб», – говорить Тетяна Сіліч.

Вакцина має нести в собі ефективність і безпеку. Тобто вакцина має видавати мінімальну кількість побічних реакцій і максимально виробити захисні антитіла. Тоді вакцина є безпечною. А боятися реакції на прививку не потрібно, і пані Тетяна пояснює чому.

«Ускладнення після вакцини є майже нереальними. Найгіршим ускладненням є анафілактичних шок. Але, за статистикою, таке трапляється лише один раз на мільйон. Крім того, варто зазначити, що коли ми вживаємо будь-який медичний препарат (навіть такі як «Анальгін») може теж бути анафілактичний шок. Спрогнозувати неможливо.

Реакція на вакцину – це може бути як реакція на саму вакцину, точніше на її складові частини, так і співпадіння  в часі. Перший вид реакції виникає при якихось алергічних реакціях. Для прикладу, до складу деяких вакцин може входити білок, а в людини може бути алергія на нього і все: це дає свою реакцію . Але частіше трапляється співпадіння в часі. Тобто люди могли вже десь підчепити інфекцію і прийти робити щеплення, не знаючи, що вони вже хворюють. Відповідно на наступний день у них чи піднімається температура, чи з’являється нежить, а вони думають, що це побічні ефекти від вакцини. Але це зовсім не так», – заспокоює експерт.

Тетяна Сіліч впевнена, що вацинація приносить лише користь, тому її треба масово пропагувати.

«Дуже важливо, щоб в батьків була довіра до лікаря, а лікарі бути обізнані в цих питання. Тоді чутки про шкоду прививки чи неякісні вакцини не будуть призводити до того, що така кількість людей в країні не проходить вакцинацію. Зрозуміло, що цю масову свідомість перевернути дуже важко, але в інший спосіб цю проблему не подолати. Потрібно доносити інформацію до людей», – вважає лікар.

щеплення2

Чимало людей вважає, що неякісні вакцини є в державних поліклініках, і якщо вже й робити щеплення, то лише в приватних структурах. Ми вирішили проконсультуватися у головного лікаря приватної дитячої поліклініки «Веселки» Мар’яни Тузяк.

«Батьки звертаються в приватні клініки, за сервісом та якістю надання послуг в тому ж числі і вакцинації ,тому що переживають за зберігання і, відповідно, якість вакцин. Клініка відповідає за якісне зберігання  вакцини, дотримання норм при вакцинації, щоб не було порушень ,які можуть вплинути на якість вакцини, тощо.  Проте сказати, що в державних поліклініках не дотримуються цих норм, я не можу. Є свідомий вибір батьків де вакцинувати свою дитину, як і отримувати медичне обслуговування.

Часто є дефіцит вакцини в державному закупі, і батьки не мають змоги звакцинувати дітей вчасно. І це теж дуже важливий фактор, який приводить батьків до приватних поліклінік. Ми замовляємо та закуповуємо вакцини у офіційних дистриб’юторів медичних імунобіологічних препаратів, які ліцензовані на теренах України», – говорить лікар Мар’яна Тузяк.

Як і лікар у державній поліклініці, пані Мар’яна запевняє, що переживати не варто, слід прищеплюватись.

«Якщо не вакцинувати дітей, це обертається тим, що рано чи пізно зростає рівень захворюваності на певні інфекційні хвороби ,що й сталось з поліомієлітом. Відповідно кількість вакцинованих  швидко зросла. Якщо, умовно кажучи, на наступний рік буде спалах дифтерії, то всі побіжать робити щеплення від цього захворювання.

Фаховий лікар завжди може доступно пояснити батькам яку вакцину потрібно ввести їхньому малюку та які можливі наслідки та реакції варто очікувати. Від нього залежить життя малюків. Кожен лікар, який веде дитину, відповідає за її здоров’я. Особисто ми завжди на зв’язку з батьками, в разі якихось побічних реакцій чи запитань ми завжди реагуємо на відповідні ситуації», – розповідає головний лікар «Веселки».

Якщо батьки вирішують вакцинувати свою дитину в приватній поліклініці, їм варто знати, що ціна однієї вакцини  коливається в межах 500 гривень. Вартість вакцини залежить від вартості закупівельної ціни.

Після розмови з експертами можна з впевненістю говорити, що вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує у вашої дитини захист проти хвороби.

Вакцинація потрібна для захисту вашої дитини. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, а деякі навіть смерть. Вакцинація захищає вашу дитину від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням у випадку інфікування. Загартовування, добре харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від хвороб. Ніщо не зможе захистити дитину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію – альтернатив вакцинації немає.

Фото: ЮНІСЕФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *