ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські організації закликають львів’ян усунути Садового та його поплічників від влади

|

«Задля порятунку нашого рідного дому від економічного, культурного, духовного занепаду, задля збереження нашої безцінної спадщини, задля підтримання слави Львова як осередку громадянської свободи, оберегу національної ідентичності і автентичних культурних традицій, спільними силами, законним шляхом демократичних виборів усунемо А.Садового та його поплічників від влади!», – йдеться у зверненні VI Форум громадських організацій Львова, інформує кореспондент Львівського порталу.

Sadovyj-bud'-hlopom

Подаємо текст звернення цілком:

VI Форум громадських організацій Львова

Шановні краяни! Це – не агітація, тому просимо прочитати усе до кінця!

Мешканці королівського міста Львова!

25 жовтня відбудуться чергові вибори міських голів та депутатів місцевих рад, які знову проекзаменують нас на політичну зрілість та вміння правильно оцінити кандидатів і політичні сили. На жаль, за кожними виборами настає масове розчарування, адже всім добре відомо, що партійні програми на місцевому і загальнодержавному рівнях переважно не виконуються. Це стосується не лише партій, які існують вже багато років, але і нових політичних сил, які увійшли до парламенту після Революції Гідності.

Зокрема, об’єднання «Самопоміч» задекларувало себе як християнсько-демократична сила, що виступає за євроінтеграцію та прогресивні реформи, отримало за рахунок цього широку підтримку виборців і стало співзасновником парламентської коаліції, створеної з метою виконання програми інтеграції України до ЄС. Тепер ця політична сила, порушуючи підписану нею коаліційну угоду, зайняла псевдоопозиційну позицію і шантажує, по суті, цілу державу погрозами розвалу парламентської більшості (і тим самим зриву євроінтеграційного процесу). Разом з тим вона вже неодноразово виявила готовність поступитися своїми вимогами при умові отримання додаткових переваг і впливів, особливо у кадрових питаннях на найвищому державному рівні. Це можна назвати тактикою «дволикого Януса», який, з одного боку, заграє з громадянами, демонструючи показну турботу про їх добробут задля підвищення свого рейтингу, а з другого – за рахунок інтересів підкресленого радикалізму виторговує для себе політичні дивіденди від влади.

Таку дволикість позиції «Самопомочі» можна добре прослідкувати і на діяльності її лідера Андрія Садового, діючого мера Львова (поки що).

У час, коли команда «професіоналів» на чолі з Януковичем намагалася повернути Україну до колоніального минулого, команда мера Садового взяла курс на перетворення Львова у такий собі космополітично-атеїстичний східноєвропейський Діснейленд для дорослих. Не збираємося заперечувати, що туризм може бути важливою галуззю економіки і привносити вагомий вклад у міське господарство. Але не тоді, колив він стає єдиним пріоритетом у розвитку міста, а прибутки від нього використовуються не в інтересах суспільства, а служать збагаченню вузького кола, наближеного до міського керівництва. Як наслідок, центр старовинного Королівського міста перетворюється на позбавлену самку «шоколадно-карамельну» театральну декорацію, у жертву якій нерідко приносяться дійсно безцінні архітектурні ансамблі та невідновні археологічні пам’ятки. А на її тлі розгортається загалом дешеве (якщо не у грошовому виразі, то у культурно-мистецькому сенсі) туристичне дійство, зокрема, «кавові», «пивні» та навіть неофіційні секс-тури (чи не з метою їх легалізації «Самопоміч» ініціювала в умовах війни розгляд у ВРУ «гостро актуального» питання про узаконення проституції?). Все це видається за форму євроінтеграції «міста, відкритого для світу». Туризм у Львові, замість бути засобом популяризації національних та культурних цінностей, використовується головним чином для піару однієї особи – міського голови А.Садового. А за яскравим фасадом ховаються невирішені гострі проблеми, яких не помічають захоплені туристи, але з якими постійно стикаємося ми, львів’яни – розвалена економіка, відсутність робочих місць, занепад освіти та охорони здоров’я, слабкий розвиток інфраструктури, загроза транспортного колапсу, занедбана історико-культурна та архітектурна спадщина, забудова, що порушує архітектурний стиль міста, жебраки і бомжі на вулицях, бруд і невивезене сміття, забиті водостоки, нічний сморід, невирішене питання міського сміттєзвалища та багато іншого…

Одним з головних завдань керівництва міста мала би стати розробка та реалізація комплексної програми розвитку Львова з визначенням пріоритетів у всіх галузях міського життя. Проте перевірити її виконання за час перебування діючого мера на посаді, на жаль, неможливо, оскільки він так і не спромігся підготувати та затвердити таку програму. Як же тоді відбувається розвиток життєво важливих сфер життя нашого міста за 10-літній період управління команди А.Садового?

Не чинячи дієвого опору руйнації міської промислово-виробничої бази, міська влада не зробила місто, «відкрите для світу», відкритим для західних інвесторів, що неодноразово були готові до вагомих вкладень у розвиток Львова. Мер та його команда просто в цьому не зацікавлені. Натомість А.Садовий, який на початку своєї кар’єри ошукав містян аферою з приватизаційними сертифікатами у заснованій ним компанії «Галицькі інвестиції», вже як міський голова став широко залучати до розвитку туристично-розважального бізнесу та інфраструктури міста капітали російсько-донецького походження. Як наслідок, ринок наповнився банківсько-фінансовими установами та бізнес-групами ворожої до України держави, такими як «Сбєрбанк Росії», ВТБ, «Руській банк», «Альфа-банк» та інші. В той же час міська влада не створює умов для розвитку місцевого малого та середнього бізнесу, а корупція постійно нищить львівське підприємництво. Тому і виникає питання: де наші робочі місця і чому молодь шукає роботу не у Львові?

Ми гордимося тим, що Львів у всіх часах був і є надійною опорою української національної ідентичності та духовності. Проте за останні 10 років міська влада на чолі з А.Садовим цілеспрямовано згортала діяльність щодо збереження нашої історико-культурної спадщини та її розвитку – покинула недобудованими пантеони слави УСС та УПА на Яновському та Личаківському цвинтарях, пам’ятник Степанові Бандері та площу навколо нього. Через свідомо запланований ремонт на проспекті Свободи фактично зірване цьогорічне святкування Дня Незалежності. Вершиною дволичності дій львівської мерії і особисто А.Садового стала епопея із штучно розпаленим протистоянням до встановлення на площі Св.Юра пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому з нагоди його 150-літнього ювілею. З одного боку міська влада нібито підтримувала спорудження пам’ятника, а з другого – залучила увесь політтехнологічний арсенал разом з активістами місцевої «п’ятої колони» до паплюження не тільки проекту реконструкції площі, а й самої особи Митрополита Андрея та УГКЦ в цілому. В організації цього ницього дійства брали активну участь колишні та нинішні відповідальні управлінці міськвиконкому (Ю.Криворучко, А.Павлів, І.Подоляк, І.Магдиш, А.Сладкова, Л.Онищенко та іже з ними), а також багато осіб, які зараз включені до списків кандидатів в депутати від «Самопомочі». Те, що у Львові було допущене таке ганебне на всю Україну явище, є наслідком нашої байдужості та нескоординованості національно-патріотичних сил. Але це стане довічною ганьбою особисто міського голови Андрія Садового, який не так давно лицемірно очолював хресну ходу, тримаючи розп’яття та омиваючись благословенням Владик УГКЦ.

Міська влада є відповідальною за збереження історико-архітектурної спадщини Львова, яка за свою унікальність занесена до переліку світових культурних скарбів під опікою ЮНЕСКО. Це вимагає дотримання певних міжнародних правил у пам’яткоохоронній діяльності. Але мерія на чолі з А.Садовим не лише не вважає за потрібне виконувати такі вимоги, а й опустилася до фальсифікацій звітних документів. Така ситуація загрожує виключенням Львова з переліку пам’яток, які охороняються ЮНЕСКО, про що ця організація офіційно попередила міську владу, визначивши термін на виконання її вимог до кінця 2016 року. Чи й таке неподобство є ознакою європейського «міста, відкритого для світу»?

Задавненою проблемою у Львові є облаштування колишніх військових житлових будинків, на які мали піти кошти від продажу землі військових об’єктів. Землю мерія успішно реалізувала, але будинки залишаються і досі занедбаними. Куди ж поділися призначені на їх ремонт кошти?

Роками львів’яни платили за втрати води і тепла, що виникали внаслідок дефективності мереж водоканалу та теплокомуненерго, і становили до 20-30% від загальних об’ємів! І тільки на початку цієї виборчої кампанії, очевидно, намагаючись заробити додаткове підвищення рейтингу на болючому для громадян питанні тарифів, міська влада взялася за ремонтні роботи, а мер Садовий декларує це як свою величезну заслугу. А де ж були міський голова та його команда протягом попередніх 10 років, коли ми оплачували ці втрати з власних кишень?

На теми дволичної, зорієнтованої на самопіар, а не на добробут міста та його мешканців, діяльності мера Андрія Садового та його команди можна було би писати ще багато. Але обмежимося наведеними прикладами – їх досить, щоб зробити оцінку і відповідні висновки. Зрештою, львів’янам і не треба багато розповідати, бо вони добре відчувають на собі усі «переваги» життя у «місті, відкритому для світу».

VI Форум громадських організацій закликає львів’ян виступити єдиним фронтом порятунку міста від кланово-олігархічних структур міської управи та її очільника. Задля порятунку нашого рідного дому від економічного, культурного, духовного занепаду, задля збереження нашої безцінної спадщини, задля підтримання слави Львова як осередку громадянської свободи, оберегу національної ідентичності і автентичних культурних традицій, спільними силами, законним шляхом демократичних виборів усунемо А.Садового та його поплічників від влади!

Віддаймо наші голоси кандидатам на посаду міського голови, які мають у своєму доробку не дволичність, політичний та економічний афоризм і вміння використати імідж Львова для власного піару, а порядність, відповідальність, політичну зрілість, компетентність, національну свідомість і конкретні плани вивести наше місто на гідний шлях економічного, соціального та культурного розвитку!

Учасники VI Форуму громадських організацій Львова:

ГО «Святий Юр»

ЛОО Спілка офіцерів України

ЛОО Ліга українських жінок

ЛОО Товариства політв’язнів і репресованих

Крайове братство ОУН-УПА

Львівське товариство «Рідна школа»

Спілка політв’язнів України

Конгрес української інтелігенції Львівщини

ГО «Вічна Україна»

Суспільно-культурне товариство «Любачівщина»

Організація українських націоналістів

Ліга творчої інтелігенції Львівщини

ГО «Львівський молодіжний клуб»

ЛОО УФ «Реабілітація інвалідів»

Асоціація видавців України

ТОВ «Тернопільщина»  та інші.

Фото:press.ua

Коментарі

  1. У Львові чи не кожен другий мешканець завзято критикує центральну владу. З місцевою владою трохи складніше, адже від місцевих чиновників залежність очевидніша – критикуючи Садового можеш нашкодити сам собі, пристосуватись видається розумнішим.
    На голосуванні це теж відбивається. Так от європейською нацією ми станемо, коли боятись перестануть не лише ті 10%, що були на майдані та в АТО, ай інші хоча б 60%.
    Якщо Садовий переможе втретє, тоді Львів дістане остаточний імідж затурканої боязкої провінції.
    Не згоден з тим, що “якщо в другий тур вийде кандидат, який не збере більшості, тоді Садовий перемагає”. Навпаки! У другому турі за суперника Садового голосуватимуть всі, хто проти нього.
    Не для агітації, але рекомендую всім прочитати програму Гірняка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *