У Львові псевдоволонтерам оголосили справжню війну

Станіслав ЦВЕК. Львівський портал

|

Боротьба з псевдоволонтерами у Львові набирає обертів. Проти людей зі скриньками, які заполонили львівські вулиці, зупинки громадського транспорту та маршрутки об’єдналися місцеві активісти, громадські організації, правоохоронці і навіть церква. Як у Львові планують позбутися псевдоволонтерського руху  читайте у матеріалі Львівського порталу.    

Питання про ліквідацію псевдоволонтерства у Львові піднімається вже не вперше, та лише в цьому році за нього взялись найсерйозніше. На останній нараді, яка стосувалася діяльності волонтерів-шахраїв, начальник ГУМВСУ у Львівській області Дмитро Загарія заявив, що сподівається вже найближчим часом викинути цю нечисть з міста.

Та «війна» з псевдоволонтерами у Львові розпочалась не з правоохоронних органів. Вони в цій боротьбі виступають лише як додатковий штурмовий загін. Та водночас цей підрозділ надає законної сили у боротьбі з шахраями.

 

Як і багато інших ініціатив у Львові, «переслідування» нечистих на руку волонтерів розпочалось в Інтернеті. Спочатку обуренням вибухнули соціальні мережі. Раз по раз  люди в маршрутках відловлювали здебільшого не тверезих чоловіків з чималою кількістю грошей у скриньках і виставляли їхні фото у Facebook. А потім все частіше почали з’являтися записи з фото, де люди зі скриньками в темних під’їздах ділять не зовсім чесно зароблені гроші.

Після кількох подібних випадків така «репутація» почала бити по іміджу справжніх волонтерів, які гроші збирають для справді важливих потреб. Активістів почало обурювати те, що їх добрі наміри з легкістю очорняють пройдисвіти, котрим не зашевелиться совість обібрати скриньку, де люди кидали кошти на лікування хворої дитини чи постраждалого вояка з зони АТО. Відтак постало питання, як донести до городян інформацію про чесних волонтерів та аферистів, які лише прикриваються цим словом. 

Як розповів Львівському порталу один з координаторів «Економічного бойкотного руху» Олег Радик, псевдоволонтери беруть своєю кількістю і, крім того, вони не гребують маніпуляціями зі свідомістю громадян. Іншими словами, взявши на озброєння кілька висловів маленьких циганчат (які, як відомо, є профі-прохачами), псевдоволонтери навчились «жваво залазити у кишені» до пасажирів маршруток чи відвідувачів громадських закладів. Тобто, вони вміють тиснути на жалість одним свої виглядом. Затримувати таких «діячів» активісти не мають права, тому довелось підключити до справи  правоохоронців.     

«Ми не маємо права їх відловлювати, ми можемо лише, коли бачимо якесь скоєння злочину викликати міліцію і просити, щоб їх затримали.  Ми, громадські діячі, і не можемо виконувати якихось каральних функцій. Ну і ще, якщо бути точним, то нас не хвилюють виконавці, нас хвилюють власники цих пірамід. За моїми даними, це всеукраїнські групи, які  діють не лише у Львові», – розповів О.Радик.

За словами активіста ГО «Варта 1» Ігоря Зінкевича, схеми шахраїв-псевдоволонтерів примітивні, але досить ефективні. Вони працюють за принципом піраміди. Є звичайні «волонтери», котрих ми бачимо зі скриньками на вулицях, є десятники, а є організатори цього «бізнесу на довірі».

«Переважно вони досить непогано захищені юридично. Мають відповідні документи, бухгалтерію, проте перевірити скільки «волонтери» зібрали на вулицях і скільки було перераховано тим, для кого ці кошти збираються, неможливо. І суми привласнених шахраями коштів – астрономічні», – розповів Ігор Зінкевич.

Тому активісти і розгорнути боротьбу на всіх фронтах. Разом з правоохоронцями домовились провести ряд спільних практичних заходів, які будуть здійснені для того, щоб витіснити «новітніх жебраків» зі Львова й області, а також для того, щоб притягнути організаторів цього супервигідного бізнесу до відповідальності.

Крім того, вони звернулися до управління транспорту Львівської міської ради та перевізників з проханням посприяти розміщенню спеціальних наліпок у маршрутках, тролейбусах і трамваях.

Аби донести відповідну інформацію до старшого покоління, громадські діячі звернулися з листом-проханням до представників духовенства всіх конфесій. Якщо церкви підуть назустріч й дадуть добро, то незабаром священики під час богослужінь також розповідатимуть прихожанам про аферистів та про шкоду, якої вони завдають людям зі справді доброчинними намірами.  

Також із просвітницькою метою підготовлена пам’ятка, як громадяни повинні поводитись, коли зустрічають псевдо волонтера. Ця інструкція розповсюджується по соціальних мережах.

 

Ілюстрація Радіо Свобода
соцмережі