Рейтинг Львівського порталу: ТОП-10 думок про Шевченка

Святослав ДРАБЧУК. Львівський портал

|

З дня його народження минув вже двісті один рік, а ми досі сприймаємо це явище в українській історії лише, як дядька у вишиванці, страшних чоботах, смушковій шапці, з величезними вусами і сумними очима. Мабуть, не зовсім вдалий образ ми, українці, створили одному з геніїв української культури – Тарасові Шевченку.

І в цій ситуації тішить тільки те, що врешті образ старого дідуся Шевченка виходить з моди. Тарас Григорович трансформується в того, ким був насправді: молодого, гарного, модного чоловіка, улюбленця жінок і завсідника світських салонів.

Львівський портал до двісті першого дня народження Шевченка зібрав десять думок відомих людей про цього справді великого українця.

Шевченко рок-н-рольник – вважає українська співачка, композитор та поетеса Ілларія.

«На мою думку, Тарас Григорович був бунтарем. Говорячи сучасною мовою, – рок-н-рольником. Його інтелігентність та сміливість вражають досі. Може, тому що інтелігентність та сміливість – завжди сильна «суміш», «сплав».

Мені дуже імпонує вираз, який вже став афористичним: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Це дуже актуально в нашому суспільстві, де одні зациклилися тільки на українському, не експортуючи його за межі країни, а інші – захоплюються виключно чужоземним, нехтуючи своє. Насправді, цей Шевченковий вираз на сучасну мову можна перевести так: українська ідентичність плюс модернізація».

 

Шевченко геній – вважає журналіст, документаліст Юрій Макаров.

 «Тарас Шевченко терпляче і настирливо вибудовував творчий проект під назвою «Тарас Шевченко». Треба було працювати, вчитися, треба було бути адекватним тодішнім аристократам від мистецтва, треба було стати особистістю. Треба було їх зацікавити — Жуковського, Брюллова, Вільєгорського, щоб змусити їх інтригувати при царському дворі, писати портрети, влаштовувати лотереї — щоб отримати нарешті волю. Навіть історія з Кирило-Мефодіївським братством не порушує цієї версії. Ореол героя й мученика випадає не кожному — і не випадково. А Шевченко — він же був генієм і знав про себе і про інших набагато більше за них самих…».

Шевченко революціонер – вважає український літературознавець, франкознавець Богдан Тихолоз.

«За аналогіями нашого сьогодення, це Шевченко першим вийшов на Майдан – іще тоді, коли там нікого не було. Коли й самого Майдану – не було. Він, власне, й створив наш Майдан – революційний, буремний, перманентний. Територію свободи, форпост гідності, простір самоусвідомлення, самовизначення, самотворення. Він першим став на цьому Майдані, випроставшись на повен зріст, із гордо піднятою головою й огнем в очах. Він став першим українцем і першим європейцем».

 

Шевченко філософ –  вважає сучасний український письменник Тарас Прохасько

«Шевченко – одна з небагатьох непорочних постатей для нас. Справді непорочних, навіть при тому всьому, що виговорюють різні хроністи про його витівки, якісь пияцтва чи ще щось. Це ніяк, насправді, не може порушити непорочності Шевченка. А з іншого боку, ці традиційні штубацькі концерти і врочисті засідання просто відштовхують від щирого сприйняття Шевченка. Не можна робити з Шевченка боввана, ідола, який не має серця. Тому що вся сила і правда Шевченка – у правді серця. Його геніальність і його велич як письменника, як людини, є у сердечності. Можна собі кпити, мовляв, який там Шевченко філософ?… Коли-от порівняти його з філософами європейськими, то ясно, що це не філософ. Але його сила – це не сила розуму, а сила серця. І він тому є таким важливим для вираження українського духу, що перший і наразі єдиний з такою силою підтвердив нам і всьому світові, що у своїй основі нами керує серце, що правда серця для нас є визначальною».

Шевченко душа – вважає український письменник, громадський діяч Євген Сверстюк

«Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять…».

Шевченко американець – вважає 35-й президент Сполучених Штатів Америки Джон Кеннеді.

«Я радий, що можу додати свій голос до тих, хто вшановує великого українського поета Тараса Шевченка. Ми вшановуємо його за великий вклад у культуру не тільки України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною частиною і нашої історичної спадщини».

 

Шевченко фундамент – вважає глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук)

«В світі нових подій в нашій державі нам потрібно наново усвідомити – хто ми є, як українці? Яких батьків ми є діти? Нам сьогодні потрібно відновити свою історичну пам’ять. Я думаю, що цей скарб поезії Шевченка тут може бути дуже корисним і необхідним. Бо інакше, як казав Шевченко, завжди хтось інший прийде і про нас нам розкаже.  Сьогодні нам потрібно наново єднати соборну Україну і саме Шевченко тут може бути дуже глибоким нерушимим  фундаментом, нової української свідомості. Хоча б через те, що він писав і українською і російською мовами».

Шевченко ікона – вважає український письменник, літературний критик Євген  Маланюк. 

«На тім тлі і в тій атмосфері покалічена цензурою і впень закобзарена суспільством поезія Шевченка обернулася в вельмишановну, але майже мертву реліквію, а образ Шевченка сплощився і завмер народницькою іконою, перед якою час від часу відбувалися нелеґальні і безнадійно-панахидні відправи».

 

Шевченко бабуся – вважає головний герой популярного серіалу «Доктор Хаус»  Ґреґорі Хаус

Ґреґорі  Хаус вішає вдома портрет Тараса Шевченка зі словами: «А твоя бабуся – сексі». На що його дружина Домініка, яка є етнічною українкою, йому відповідає: «Це Тарас Шевченко – видатний український поет».

Шевченко корінь – вважає віце-ректор Українського католицького університету Мирослав Маринович

 «Тарас Шевченко – корінь, з якого виросли українці, – і Схід, і Захід. Ми об’єднуємося, наближаємося до нашої первинної генетичної природи, коли йдемо до Шевченка».

Фото: uk.wikipedia.org, соціальні мережі 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *