Андрологія: чого бояться чоловіки?

Андрій КОТЕНСЬКИЙ, «Львівський портал»

|

Чоловіче безпліддя, «безсилля» та простатит – це мабуть три основні проблеми сексуального характеру, яких чоловіки бояться чи не найбільше. Ні для кого не секрет, що в Україні чоловіка до уролога приведе лише загострена хвороба, дбайлива жінка чи журналістська допитливість. Тож аби розвіяти певні страхи чоловіків та пролити світло на деякі питання сексуального характеру «Львівський портал» розмовляв із головним сексопатологом у Львівській області, лікарем-урологом Василем Черепаниним.


– Чому чоловіки бояться уролога та сексопатолога і не відвідують їх для профілактики?

– Більшість чоловіків України не залежно від регіону проявляють свою надмірну самодостатність, мовляв, я нормальний і якщо мене лише трошки «щось» турбує, то як це перед кимось штани знімати? Дещо кращою є ситуація лише в Києві. Та фактично усі чоловіки бояться ректального огляду. Через «товаришів» вони дізнаються, що такий огляд – це болісна процедура і це справді трошки неприємно. Але щоб перевірити вашу простату необхідно здійснити пальцевий «огляд» через анальний отвір. А ті, хто думає, що ультразвук вирішує це питання – помиляються, адже ультразвук може побачити пухлину доброякісну чи злоякісну, але простата має багато інших захворювань. Є запальні процеси, аденома, рак. А рак простати це одна із найчастіших хвороб чоловіка.

Чомусь у Європі прийнято за нормальне явище, коли жінки ходять до гінеколога, а чоловіки до уролога. А в Україні лише жінки відверто діляться, що відвідують гінеколога, натомість чоловіки соромляться навіть говорити, що були на огляді в уролога. Необхідно розуміти, що огляд урологом чм андрологом, це насамперед безпека вашого здоров’я, а не приниження чоловічої гідності.

– А хто такий андролог? І чому про нього так мало відомо в Україні?

Урологія це галузь науки, як і нефрологія, а андролог це фактично чоловічий «гінеколог». Нажаль в Україні немає чіткої професії андролога, є лише декілька спеціалістів, котрі себе ними вважають . А урологія, андрологія, сексологія – це різні науки.

– Коли батькові слід починати розмову про статеве дозрівання сина?

– Це залежить від ступеня зрілості і зацікавлення вашої дитини. Вік у даному випадку не критерій. Залежно від інтересу вашого сина у 10 – 12 чи 14 років його повинна зацікавити ця тема. Батько повинен звернути свою увагу саме у той момент, коли син почне цікавитись цими питаннями. І забудьте байку про лелеку та капусту, адже сучасні діти вже у молодших класах добре розуміють, що таке статевий акт і як вони з’являються на світ. І коли є батьки, котрі думають, що їхні діти у восьми-дев’ятирічному віці ще нічого не розуміють то вони глибоко помиляються…Я спілкувався з 14-річним підлітком, який через знання здобуті у «докторі Google», більше знав про статеве дозрівання за свого «консервативного» батька.

– Мастурбація у підлітковому віці це поширене явище?

– Сучасне телебачення і легкий доступ до сексуально-ознайомчого матеріалу в Інтернеті зачасти спонукає дітей в 14 – 15 років до мастурбації. З моєї практики мажу сказати, що 95% хлопчиків займаються мастурбацією у підлітковому віці. У дівчаток цей показник сягає близько 45%. Нав’язлива мастурбація 3 – 4 рази в день скорочує дугу сексуального збудження, що загрожує сексуальним розладом у хлопців. Варто наголосити, що у жодному випадку не можна порушувати природній хід сексуального процесу. Спочатку має виникнути бажання – ерекція, а  тоді вже акт (у даному випадку мастурбація) та досягнення результату (еякуляція). Застосовувати мастурбацію задля ерекції не можна. Бо ерекція має з’являтися від зовнішніх подразників: «ранкового», зображень, сновидінь, спогадів…

Чоловічий комплекс про розмір статевого органу. Чи має це значення у якісному статевому акті?

– Розмір статевого органу чоловіка для кожнї жінки є індивідуальним питанням, оскільки існує три види оргазмів у жінок: кліторний, вагінальний і шийково-матковий. Більшість жінок отримує кліторний оргазм. А вагіна жінки приймає ту форму члена який у вас є. Тому не так важливий розмір, як уміння «ним» користуватись. Жінки ж не створюють комплексу чоловічої «гідності». Його створили самі чоловіки у саунно-басейному середовищі. Якщо чоловік упевнений в собі і в нього нормальна ерекція, то на це звертати увагу не потрібно.

В якому віці слід набувати перший сексуальний досвід? Як майбутньому чоловіку подолати психологічний бар’єр першого пізнання жінки? Що робити з проблемою незайманості чоловіка у зрілому віці?

– Це цікаве і складне запитання. Раніше середньостатистично можна було вивести приблизний вік коли чоловік починав вести статеве життя… Є дві крайнощі у відповіді на це запитання. До прикладу 17-річний юнак серед своїх однокласників чи друзів, ще не спробував цього. Для нього це стає комплексом мовляв: як то я ще не був із дівчиною, а його оточення вже хизується цим. І другий варіант: пізній перший статевий контакт у 30 і більше років. Такий чоловік має комплекс і страх стосовно першого досвіду. І цьому великою мірою сприяє перегляд порнофільмів. Такі чоловіки часто вважають, що у них розмір статевого органу замалий в порівнянні з тим, що він бачив на екрані. Або він боїться, що не зможе цим займатися так, як у фільмах. Страх того, що дівчина засміє його як неповноцінного, перевершує бажання бути в статевому контакті.

Інший важливий момент: Втрачено предмет закоханості та романтичних відносин у парах як серед підлітків, так і молодих людей. У розумінні підлітків одно-дворазові походи на побачення мають приводити до статевого контакту. Відтак скоротився час тієї підготовки до першого статевого досвіду, коли вивчається тіло одне одного, душа, емоції. 60% чоловіків йдуть на ранній статевий контакт і можуть в ньому розчаруватись, бо переносять його як виключно ситуативну дію. І 40% “холостяків” мають тривалий страх до першого статевого контакту і вік старих “холостяків” постійно збільшується.

Чоловіче безпліддя. Наскільки це поширене явище у сучасному світі? Які фактори до цього ведуть і як уникнути цієї проблеми?

– Дуже багато сімейних пар вважає, що коли не вагітніє жінка, то це її проблема. Але як засвічує практика,  проблема безпліддя у сім’ї у 51% випадків залежить саме від чоловіків. Часто чоловіки переконані, що якщо у них є задовільна ерекція і можливість провести статевий акт, то це не їхня проблема. Але ерекція та плідність сперми – це абсолютно різні речі. На плідність чоловічого сімені вагомий вплив має харчування. Вживання продуктів, що насичені гормонами та антибіотиками – нинішнє м`ясо, водички, соя та, особливо, яйця негативно впливають на здатність чоловіка запліднити жінку.

Окрім того, має значення зовнішнє середовище, куріння та вживання алкоголю особливо пива. Варто також відзначити, що за 25-річний стаж моєї роботи андрологом у нас відбулось чотири з’їзди андрологів Європи та світу. І всі ці рази нормативні показники концентрації сперми знижувались.

Позитивно вплинуть на плідність сперми вживання сиру, меду, горіхів та гарбуза.

– Еректильна дисфункція у чоловіків. Наскільки це поширене явище та засоби протидії?

– У більшості випадків у молодому віці за виключенням серйозних генетичних змін або якогось травматизму еректильна дисфункція є причиною психологічного характеру. У молодих чоловіків це радше надумана проблема через певні комплекси. Натомість, це серйозна проблема старшого покоління чоловіків. Бо так само як існує клімакс у жінок, існує й клімакс у чоловіків. Еректильну дисфункцію, так само як і смерть, необхідно відтягнути якомога далі. Ерекція може ослабнути, але віку, коли чоловік  мав стати імпотентом – немає.

На сьогодні засобів для підсилення потенції є доволі багато. Є три групи медикаментів, які впливають на потенцію, але тільки лікар має визначити, яку з трьох груп слід призначити пацієнтові. А чи обрати європейського чи вітчизняного виробника – справа вашого гаманця. Якщо ви можете придбати засіб європейського виробництва то він є більш очищеним за «рідні», але нічим не гірші за дією аналоги.

Передчасна еякуляція у чоловіків. Які її основні причини та які основні засоби продовження статевого акту?

– Це дуже поширене явище і причин є декілька десятків, однак основні – три. Статева конституція – явище, що передалось генетично, ще від первіснообщинних людей, коли статевий акт відбувався в якнайкоротший термін через смертельну небезпеку середовища та задля поширення виду. Організм чоловіка налаштований на репродукцію собі подібних, а задоволення партнера – це вторинний елемент який містить психологічний фактор, що з’явився відносно недавно. Є органічні проблеми і вони можуть бути найрізноманітніші. Починаючи від раку гіпофізу, остеохондрозу, сидячої роботи, і .т. д. та завершуючи такими речами коли змінюється нервовий імпульс. До третьої групи причин відносять фізіологічні фактори і нестабільність статевого контакту. Коли чоловік кілька тижнів чи місяців не мав статевого контакту, то апріорі він повинен мати передчасну еяколяцію. Сперма виробляється безперервно,  так само, як корова виділяє молоко.

Можна використовувати змазки але вони притуплюють відчуття. Тому краще таке явище усунути медикаментозно. Звісно тільки за умови, що знайдено його істинну причину. Нажаль якщо це статева конституція, швидкий імпульс,  – таке складно врегулювати. А для тих, хто застосовує повільний ритм під час статевого акту, це не стане виходом із ситуації. Якраз навпаки –  можна дійти до проблеми гіпершвидкої еякуляції.

Небажана вагітність. Які засоби контрацепції обрати? І чи поширений в Україні метод чоловічої стерилізації?

– Щоб запобігти небажаній вагітності, існує великий спектр контрацептивних засобів: презервативи, свічки, мазі, креми, таблетки. Можна також використовувати метод перерваного статевого акту, але його гарантії значно менші і залежать від вашого досвіду. Проте цей метод шкодить здоров’ю простати, особливо сім’яних міхурців, тому кращим вибором для чоловіка є презерватив. Не варто вдаватись до радикальних методів, хоча випадки стерилізації в Україні й існують. Чоловік який зважується на таке, повинен усвідомити, що цей процес незворотній. Якщо життя в парі не складеться, а ви забажаєте завести нову повноцінну сім’ю, то завести дітей буде вже неможливо.

Секс під час місячних партнерки безпечний?

– Я категоричний противник сексу під час місячних навіть з презервативом. Секс в такий період є небезпечним, понад те він є протипоказаним, бо шийка матки під час місячних розкривається. Статевий член чоловіка ніколи не був і не буде стерильним, тож мінімальна інфекція, яку організм жінки долає в звичний період, при місячних є небезпечною.

– Секс під час вагітності небезпечний для плоду?

– Секс під час вагітності фізіологічно не потрібен. Але по-різному змінюється гормональний баланс жінок. Є випадки коли жінка, яка не бажала сексу до вагітності, починає відчувати його гостру потребу. Тоді секс під час вагітності має бути безповторним, тобто не можна займатись ним повторно через годину. Секс у будь-якому випадку не повинен бути «грубим» із перенавантаженнями. Також заборонено анальний секс. Якщо у породіллі є загроза викидню, то він має бути нетривалим в часі, але краще взагалі утримуватись. Пріоритетом має бути дитя, що його носить майбутня матір.

Які найнебезпечніші і найпоширеніші венеричні захворювання у чоловіків?

– Небезпечні усі. За останній період збільшилась кількість випадків інфекцій, що передаються побутовим шляхом у басейні, саунах і.т.п.: хламидії, уреоплазма та мікоплазма. Також дуже багато людей не розуміють, що такі захворювання як туберкульоз та гепатит «С» так само передаються статевим шляхом, у тому числі й оральним.

Модифікувались трихомональні недуги, що дуже важко піддаються лікуванню. Під впливом того, що люди безконтрольно займаються медикаментозним самолікуванням, такі захворювання проходять в латентний спосіб і можуть певний період не відчуватися. Але при стресі чи ослабленні імунітету вони проявляться у гострій формі.

Молочниця – це жіноче захворювання?

– В силу анатомічних особливостей в основному молочницею хворіють жінки. Через уретру чоловіка проходить сеча, яка швидко нейтралізує це кисле середовище. Тому молочниця у чоловіків проходить за кілька днів й навіть без лікування. Натомість все більше жінок які живуть статевим життям хворіють молочницею. Це великою мірою пов’язано з тим, що ми дуже багато вживаємо продуктів, до яких добавляють мікродози антибіотиків, що містяться у різних водах, овочах, м’ясі … тандем стресу і антибіотиків дозволяють розвинутись флорі грибків.

Захворювання простати. Наскільки це поширене явище, як від нього вберегтись?

– Рак простати це одна із найчастіших хвороб чоловіка. В тій чи іншій мірі запальним простатитом хворіють усі. Його причини різні, від сидіння на холодній поверхні до тривалого утримування від сексу. Загалом захворювання простати є трьох видів: запальний процес, доброякісна пухлина і злоякісна пухлина. Їх слід правильно класифікувати. Особливо необхідно своєчасно діагностувати злоякісну пухлину. Такі випадки у всьому світі частішають з геометричною прогресією, особливо в Європі. Щоб уникнути захворювань пов’язаних з простатою необхідно: вести ритмічне статеве життя, уникати переохолодження яке можна отримати навіть під час сидіння у холодному трамваї; не перетримувати повним сечовий міхур, тобто обов’язково ходити в туалет за необхідністю; не пришвидшувати природне мочіння, коли чоловік внутрішнім тиском пришвидшує цей процес.

– Чого не варто робити в сексі? Як ставитись до «іграшок» зі секс-шопу?

– Під час статевого акту можна робити все, що хочуть обоє, але не варто робити того, що комусь зробить недобре. Тобто не залежно від того чи модно це чи не модно, якщо комусь, щось спричиняє дискомфорт і незадоволення, то в сексі це заборонено. Бо така річ може спричинити до страху і скутості одного з партнерів. Усі ці забавки – палиця з двома кінцями. Жодні механічні застосування не замінять нормальне живе спілкування.

Наскільки безпечний оральний, анальний секс?

– Вагінальний, оральний чи анальний контакт є різним за кислотністю і комплектом природних бактерій. Їхній переніс з одного місця в інше може дуже негативно впливати на організм партнерки, особливо анально-вагінальний секс. Якщо парі цього хочеться і вони вирішили  спробувати, то це необхідно робити правильно. При цьому обоє партнерів мають бути готові до такого психологічно, також потрібно враховувати гігієну і обов’язково зміну презервативу.

– Скільки разів на тиждень чоловіку потрібно займатися сексом? І скільки часу повинен тривати нормальний, здоровий статевий акт?

– Це залежить від індивідуальних можливостей чоловіка. Він необхідний так само як їжа – згідно потреби організму. Норм на кшталт раз на день чи раз на тиждень – немає. Важливий є ритм. Одному чоловіку нормально займатись коханням через день, іншому через два дні, а третьому через три дні. До цього ритму призвичаюється організм. Негативний вплив має рваний ритм, коли з понеділка по п’ятницю ви утримувались від сексу, а в суботу маєте час і три рази за день проводити статевий акт.

Стосовно тривалості статевого акту то наразі нормальним середньостатистичним вважається контакт, що тривав 7 хвилин і 8 секунд. Але у кожного чоловіка це по різному, адже статистика зводить крайнощі до середнього показника. У випадках коли жінка вже отримала оргазм, то продовження статевого акту викличе неприємні відчуття і втратить цінність. Такі речі повинні відбуватися гармонійно, не обговорюватись, а відбуватись на умовних коротких вказівках: ще, добре, досить… Бо чоловік отримує оргазм в момент еякуляції і у нього є природне занепокоєння чи його партнерка його вже отримала. Тому тривалість статевого акту повинна вести жінка.

Яка користь від статевого акту для організму, окрім задоволення?

– Статевий акт безумовно позитивно впливає на всі системи організму людини. Але будь який організм побудований передовсім на відтворення собі подібних…

– Чи необхідне обрізання крайньої плоті?

– Це для здоров’я не має жодного значення. Якщо ж є фізіологічне звуження крайньої плоті і це заважає проводити статевий контакт, то звичайно її краще обрізати чи зробити пластику. А якщо в чоловіка крайня плоть нормально відводиться і він дотримується гігієнічних правил, то обрізання не є потрібним. Загалом відсутність чи наявність крайньої плоті не змінює статевого акту.

Наскільки важлива гігієна статевого члена для чоловіків?

– Це вкрай-важливо. Мінімально раз на день необхідно провести «обробку» статевого члена банально простою водою з милом бажано дитячим та безколірним. Тому що змазка, що утворюється на голівці може у рідких випадках спричинити до раку голівки статевого члена. Бактерії на «брудному» пенісі несуть інфекційну загрозу жінці. Це спричиняє ерозію шийки матки, різні запальні процеси. Перед статевим актом гігієна для чоловіка – обов’язкова.

Гомосексуалізм це хвороба?

– Я згідний із західними фахівцями, що це не хвороба. Нетрадиційна орієнтація є двох видів. Перший це генетично вроджене відхилення, яке не лікується і його не потрібно лікувати бо це не хвороба. Інший – ситуативний гомосексуалізм, що буває доволі часто коли хлопець чи чоловік, скромний і пасивний по своїй натурі, потрапляє до досвідченого партнера гомосексуаліста, який схиляє його до такої дії. Ситуативний гомосексуалізм можна відкоригувати виключно за бажанням людини.

– Чи існують для чоловіка вікові обмеження для сексу?

Не існують. Голова та голівка чоловіка мають помирати разом. Чим довше чоловік живе статевим життям тим більше його організм зберігатиметься. Необов’язково у 80-річному віці робити якісь подвиги, кохаючись по три рази на день, чи бути з трьома дівчатами відразу. У цьому віці чоловік може кохатися й раз на 10 днів. Чим довше буде еякуляція і підтримуватиметься сексуальний статус, тим довше і краще будуть функціонувати ваші органи. Особливо серце.

P.S. Чоловікам

«Наявність хорошої ерекції не є ознакою чоловічої сили. Жіночого здоров’я не буде без чоловічого здоров’я. Слідкуйте за ним, вчасно звертатись до андролога, бережіться і не перебільшуйте своїх проблем», – резюмує Василь Черепанин.

Андрій КОТЕНСЬКИЙ
Фото: “Львівський портал” та Tochka.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *