Ми не маємо права дозволити появи ще одних "Грибович" – голова ЛОДА

Іван ПЕТРЕНКО, для "Львівського порталу"

|

У ексклюзивному коментарі «Львівському порталу» свою точку зору щодо вирішення  проблеми поводження з твердими побутовими відходами у області висловив голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк.

Михайле Дмитровичу, проблема з Грибовицьким сміттєзвалищем здається вічною. Роками політики та чиновники різних рівнів товчуть воду в ступі, шокують гучними заявами, приймають кардинальні рішення, а віз і нині там… Що конретного робиться Вашою командою, щоб все-таки закрити цю наболілу тему?

Після річної роботи з вивчення досвіду європейських держав ми обрали інший шлях щодо розв’язання цієї проблеми.

Даний механізм викладений в змінах та доповненнях до Програми з поводженням з ТПВ на 2007-2015роки, які будуть представлені на розгляд громади найближчим часом.

В основу цих напрацювань покладено об’єднання органів місцевого самоврядування в кластерні групи, які спільно повинні запровадити нову модель в системі збору та утилізації побутового сміття на рівні європейських стандартів.

Ця новація з’явилася після ґрунтовних напрацювань та аналізу, і  ми дійшли висновку, що розв’язання проблеми можливе лише за умови консолідації фінансового ресурсу для будівництва 3-5об’єктів з переробки та безпечного зберігання сміття на території Львівської області.

Грибовицьке сіттєзвалище – це лише вершина айсберга. Таке враження, що у кожному районі області є свої маленькі Грибовичі.

Станом на сьогодні на Львівщині налічується 671сміттєзвалище, які, на жаль, не відповідають жодним нормам та стандартам. В зв’язку з великими капіталовкладеннями кожен окремо населений пункт також не в змозі побудувати для себе окремий сміттєпереробний  комплекс.

Тому ми бачимо найкращий шлях у вирішенні цього проблемного питання – в об’єднанні у чотири кластерних  групи.

Обласний центр повинен зайняти якусь особливу роль у цих кластерах?

Визначення місця розташування сучасного сміттєпереробного комплексу ми розглядаємо як серйозний захід з утилізації твердих побутових відходів у вигляді кластеру, в який, звичайно і ввійшло місто Львів. Обласний центр як найбільший донор твердих побутових відходів, для мінімізації ризиків, повинен входити щонайменше до двох кластер них зон. Це питання ми розглядаємо не як проблему окремо м. Львова, а як проблему групи територій, в які входять кластерні об’єднання.

Вирішення сміттєвих питань, як відомо, пов’язане з багатьма проблемами. Це і пошук відповідального інвестора, і, що особливо важливо, спротив населення у місцях, де плануються спорудити полігони для переробки побутових відходів. Чи не побоюєтесь Ви, що всі ініціативи розіб’ються об протести місцевих мешканців?

Якщо будуть такі довготермінові внутрікластерні угоди з фінансовими тарифами, це створить прозорі умови для залучення інвесторів і створення зрозумілої тарифної політики. В іншому випадку – це призведе до хаосу як з роботою ЛКП «Збиранка».

Тому, на мою думку, основною є робота у спілкуванні з громадою. Ми повинні презентувати  весь технологічний процес, роз’яснити всі етапи виробництва, показати, що це модернізоване виробництво є абсолютно екологічно безпечним,  із дотриманням усіх європейських норм та стандартів, і тим самим отримати в громади добро на будівництво даних  об’єктів.

Львівська облдержадміністрація наголошує на обов’язковому врахуванні думки громадськості. Разом із тим, ми готові вийти уже із готовою програмою, почути думки людей та представити комплексний проект, який передбачатиме не тільки будівництво сучасного сміттєпереробного заводу, але й розвиток цієї території для громади – це будівництво шкіл, садочків, інших інфраструктурних проектів як соціальної складової для інвестора.

Наше бачення полягає у тому, що такий високотехнологічний процес повинен проходити у складі індустріального парку, адже тут є багато потенціалу для розвитку.

Ми не маємо морального права дозволити появитися на території Львівської області ще одного такого явища як Грибовицьке сміттєзвалище.

Фото: прес-служба Львівської ОДА 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *