ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині та ще у двох регіонах України викрили шість «схем для ухилянтів»

Наталія Жолинська

|

Правоохоронці ліквідували ще шість схем ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призивного віку. Зокрема, на Львівщині, Закарпатті та Черкащині затримали організаторів оборудок, серед яких були лікарі-посадовці ВЛК та лікарсько-консультативних комісій (ЛКК). Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Зокрема, за гроші вони допомагали військовозобов’язаним уникнути призову на підставі підроблених медичних документів або ж втекти за кордон в обхід пунктів пропуску. Вартість таких «послуг» становила від двох до десяти тисячі доларів, залежно від терміновості виїзду та різновиду «схеми». 

Так, на Львівщині військова контррозвідка СБУ затримала завідувачку відділення обласної психіатричної лікарні, яка продавала ухилянтам меддовідки про непридатність до служби за станом здоров’я. 

Фігурантку затримали «на гарячому» під час передачі нової суми хабаря. Крім того, при обшуках у її спільника, представника ЛКК, лікаря-психіатра, виявлено російський паспорт та бойову гранату Ф-1. 

Також у Львові викрили очільницю відділення місцевої лікарні та затримали заступника керівника одного з військових медцентрів, які порізно підробляли діагнози для «списання» з військового обліку. 

Також затримано посадовця однієї з військових частин регіону, який за гроші обіцяв ухилянтам бронювання через особисті зв’язки в ТЦК. 

На Черкащині підозру отримав ще один член ВЛК – лікар-психіатр однієї з місцевих лікарень. Посадовець брав хабарі за фіктивну постановку потенційних призовників на психоблік для уникнення мобілізації. 

На Закарпатті також затримали інспектора прикордонного загону, який продавав ухилянтам «маршрути» втечі до сусідньої країни поза пунктами пропуску. 

Відтак правоохоронці повідомили затриманим про підозру (відповідно до вчинених злочинів) за такими статтями Кримінального кодексу України: 

  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України); 
  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою); 
  • ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом). 

Їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *