ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові виявили лишайники на фігурах собору Святого Юра

Олег Дерев'янко

|

У п’ятницю, 18 жовтня, фахівці обстежили шість скульптур на фасаді собору Святого Юра у Львові, які ховали від російських обстрілів. Під час огляду виявили недоліки, зокрема наявність лишайників. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

«Скульптури на фасаді собору є пам’яткою національного значення та частиною спадщини ЮНЕСКО. Тож на початку повномасштабної війни їх, як і інші цінні пам’ятки, захистили від можливих руйнувань. Захист проводили волонтери без залучення працівників міськради. І, як виявилось, це було зроблено не дуже якісно. Ми це побачили, коли перевіряли перші 8 фігур на храмі – на них утворилися певні лишайники. Тож потрібно було перевірити і решту скульптур», – зазначила керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Тетяна Балукова.

Також оглянули ще шість скульптур за допомогою автовишки, оскільки вони знаходяться на значній висоті. На цих скульптурах виявили ті ж самі недоліки – лишайники.

Для їх знешкодження необхідно обробити скульптури спеціальною рідиною, яку вже закупили. Однак несприятливі погодні умови не дозволяють провести обробку зараз, тому вирішили перенести ці роботи на весну.

Тим часом, щоб зупинити процес поширення лишайників, старий захист зняли, а скульптури огорнули гідробар’єром, який захистить їх від ультрафіолету та унеможливить розмноження лишайників.

Наступного тижня планують відкрити та перевірити ще дві, останні, закриті скульптури на фасаді собору. Вони розташовані дуже високо і для цього будуть залучати іншу автовишку.

Посадовиця додала, що загалом усі скульптури, що на соборі, потребують реставрації. Тому було домовлено, що їх безоплатно відновлюватимуть студенти Інституту архітектури НУ «Львівська політехніка».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР/Роман Балук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *