ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили лабораторію, в якій проводять генетичні дослідження у немовлят

Наталія Жолинська

|

У Львові у Регіональному центрі неонатального скринінгу запрацювала унікальна в Україні лабораторія секвенування нового покоління (NGS), у якій безкоштовно проводять генетичні дослідження для новонароджених. Раніше українцям це можна було зробити лише за кордоном або у приватних медзакладах. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Як розповіли у Центрі, лабораторія секвенування вперше в історії комунальних медзакладів України проводить аналіз екзому (частина генома).

«Раніше екзомне секвенування для українців було доступне лише за кордоном або в приватних закладах, яке коштує від 60 тисяч гривень. А тепер цей сучасний метод генетичної діагностики можна пройти у Львівському перинатальному центрі безоплатно. Відтак у нашому центрі можна буде проводити дослідження на 5 тисяч генетично спадкових патологій. Ми дякуємо за співпрацю та допомогу нашим партнерам, дякуємо нашим фахівцям-генетикам і усім, хто долучився до такої важливої справи заради нашого майбутнього – наших дітей», – зазначила директорка Марія Малачинська. 

Довідка.

Регіональний центр неонатального скринінгу розпочав роботу у 2022 році на базі Львівського обласного перинатального центру. Він є одним з чотирьох в Україні, де проводять обстеження на 21 генетичну патологію для семи областей України: Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Тернопільської, Волинської, Хмельницької, Чернівецької.

Обстеження є безоплатними й доступними для всіх новонароджених. Зокрема, за два роки у Центрі виявили 130 випадків позитивного результату неонатального скринінгу, 65 дітей почали вчасне лікування чи корекцію для запобігання розвитку симптомів захворювань та забезпечення високої якості життя, попри наявні генетичні особливості. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *