ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові прооперували жінку з 9-сантиметровою гулею на шиї

Олег Дерев'янко

|

Львівські лікарі прооперували 81-річну жінку, у якої через гострий стрес після загибелі онука на війні на шиї виросла 9-сантиметрова гуля, що могла задушити її в будь-який момент. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні Львова.

81-річна Степанія Савка понад 30 років мала захворювання щитоподібної залози, але особливо не переймалася цим, адже почувала себе добре. Все змінила втрата онука. Степанія глибоко переживала його загибель на фронті й на тлі гострого стресу давня недуга різко активізувалась. Шия збільшилася майже вдвічі, а вночі жінка почала задихатися. Рідні Степанії звернулися за допомогою до спеціалістів лікарні св. Пантелеймона.

Тут пацієнтці похилого віку діагностували аутоімунний тиреоїдит – це хронічне запальне захворювання, за якого клітини імунної системи атакують щитоподібну залозу. Внаслідок недуги утворюються вузли, які можуть збільшуватися в розмірах, до прикладу, на тлі таких чинників як гострий стрес.

На момент обстеження пухлина у Степанії сягала вже гігантських розмірів – цілих 9 сантиметрів. Потрібно було якнайшвидше видаляти, інакше новоутвір просто б задушив жінку. Однак, зважаючи на вік пацієнтки, медики спершу мали переконатися, що її організм здатний витримати хірургічне втручання. Результати обстеження виявилися обнадійливими, тож лікарі почали готуватися до складної операції.

Під час втручання спершу анестезіологи мали інтубувати пацієнтку, тобто ввести в її трахею трубку для забезпечення прохідності дихальних шляхів. У випадку Степанії зробити це було непросто. Адже пухлина аж на 4 сантиметри змістила трахею і під час інтубації анестезіологи могли пошкодити пухлинний вузол. Попри ризики, їм вдалося виконати все правильно. І після успішної інтубації за роботу взялася хірургічна команда.

«Пухлина була як куля! Ми мусили дуже обережно видалити щитоподібну залозу разом із цим вузлом і при цьому не пошкодити сонну артерію та інші магістральні судини. Площа, на якій ми працювали – дуже маленька, тож пошкодити важливі структури було дуже просто. Найгірше, що могло статися – це масивна кровотеча або пошкодження нервів, які відповідають за голос. На щастя, нам вдалося все виконати делікатно. Операція минула без ускладнень», – розповідає хірург Артем Савчук.

Зараз 81-річна Степанія почуває себе добре. Вже на п’яту добу після операції жінка поїхала додому без жодних скарг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Перше медоб’єднання Львова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *