ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові реставрують 100-річний вітражний ліхтар

Маркіян Рой

|

У Львові в будинку на вулиці Коновальця, 11б, який є пам’яткою архітектури місцевого значення, розпочали реставрувати унікальний ліхтар в загальному коридорі на першому поверсі. 2 жовтня фахівці демонтували вітражі й перенесли їх до майстерні для подальшого відновлення. Про це Львівському порталу в пресслужбі Львівської міської ради.

Ініціатива реставрації належить мешканцям будинку, які зібрали кошти на відновлення, а з матеріалами допоможе ЛКП «Львівський ліхтар». Проводити реставраційні роботи буде відома львівська фахівчиня Марія Шумська-Барвінок.

«Раніше в межах проєкту #ДЕМЕЖА будинок став однією з локацій, де, за участю мешканців, представників влади, районних адміністрацій та реставраторів проводили освітні навчання щодо збереження культурної спадщини», – повідомили у міськраді.

«Цей будинок був демонстраційним макетом, на базі якого ми розповідали, як правильно дбати про історичні будинки та як не нашкодити. І приємно, що мешканці скоординувалися та звернулися до фахівчині. У цьому будинку є багато цінних елементів. Раніше мешканці подалися на програму оновлення історичної брами і чекають своєї черги, тож сподіваємося отримувати заявки на програми співфінансування і в майбутньому», – зазначила директорка ЛКП «Бюро спадщини» Стефанія Топилко.

Світловий ліхтар – це архітектурний елемент, який використовується для освітлення приміщень природним світлом. Він встановлюється на дахах будівель і дозволяє проникати сонячному світлу у внутрішні простори, що є особливо важливим для приміщень, де немає можливості встановити звичайні вікна або недостатньо світла з бокових отворів. У цьому ж будинку ліхтар розміщений в загальному коридорі на першому поверсі.

«Цей світловий ліхтар є вітражним. І хоч тут є багато пошкоджень, досить багато кольорових скелець все ж збереглися. Вони є найціннішими у цій конструкції, бо все решта – фонове скло, яке є безбарвним і фактурним. Неоригінальні фрагменти тут замінити простіше, аніж кольорову частину, але загалом наше завдання – максимально зберегти все автентичне і підібрати під нього сучасне, щоб ліхтар відповідав первісному задуму архітектора. Зауважу, що світлові ліхтарі доволі часто можна побачити у львівських помешканнях, але в більшості вони розміщені над основними сходовими маршами на стелі. А прикладів, коли ліхтарі є на рівні холу між першим та другим поверхом, як у цьому будинку, у Львові небагато», – зазначила реставраторка Марія Шумська-Барвінок.

Також фахівці відновлять і металеву конструкцію столітнього ліхтаря, яка покрита багатьма нашаруваннями фарби та корозією. Її відновлення проводитимуть на місці. Важливо, що ліхтар додатково підсвітять штучним джерелом освітлення, тож він світитиме в темну пору доби. А це, окрім зручності для мешканців, додасть краси інтер’єру. «Хочу додати, що до цих, а також демонтажних робіт було залучено ветеранів. Важливо, щоб вони мали роботу, використовуючи свої цивільні знання, вміння та навички. Також це своєрідна соціалізація та адаптація до мирного життя», – додала реставраторка.

Планується, що реставраційні роботи триватимуть близько одного місяця.

Додамо, будинок на вул. Коновальця, 11б збудований у 1911 році за проєктом архітектора Генрика Орлеана, є прикладом раціональної сецесії з багатою декорацією фасаду та інтер’єру.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *