ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині побільшало хворих на ГРВІ

Наталя Дуляба

|

На Львівщині фактично стартував сезон застуди та грипу, адже наприкінці вересня захворюваність зросла на 11%, але водночас на коронавірус – знизилась на 32%. Про це повідомила керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко.

Так, протягом останнього тижня вересня, з 23 по 29 вересня, на Львівщині зареєстрували 8038 випадків на грип та ГРВІ (включно з коронавірусом). Половина з-поміж усіх хворих (52%) – це діти.

За тиждень захворюваність зросла на 11%. Втім водночас на 32% поменшало пацієнтів із позитивними результатами на коронавірус: зафіксовано 159 випадків проти 234 випадків попереднього тижня. Зокрема захворіли 37 літніх людей (23%) та 21 дитина (13%).

На стаціонарному лікуванні з приводу ГРВІ перебували 104 пацієнти, серед них – 58 дітей. Майже 27% із госпіталізованих – хворі на коронавірус. Летальних випадків не зафіксовано.

Медики нагадують, що найчастіше основними симптомами коронавірусу є загальна слабкість та сонливість, сухий кашель, нежить, біль у горлі, підвищена температура тіла, яка триває більше трьох днів. При цьому втрата нюху чи смаку у хворих зараз є все рідше.

Найважче хворіють пацієнти старшого віку, особливо ті, які мають супутні хронічні недуги, зокрема цукровий діабет та захворювання дихальної системи.

Мешканців закликають бути пильним і дотримуватись правил безпеки:

  • якщо від вашого останнього щеплення від Covid-19 минув рік і більше, обов’язково ревакценуйтесь;
  • стежте за гігієною: мийте руки та користуйтесь антисептиками;
  • уникайте скупчення людей.

Тих, хто все ж захворів, закликають самоізолюватись, обов’язково зв’язатися зі сімейним лікарем і виконувати всі його рекомендації. Натомість викликати «швидку» потрібно, якщо виникли такі симптоми: поява важкості в грудях, задишка, висока температура, яка не збивається.

Крім того, вакцинуватись рекомендують і від грипу. Ці щеплення не покриває держава, втім вакцину можна придбати в аптеці.

Нагадаємо, станом на початок вересня лабораторно підтвердили циркуляцію 7 штамів коронавірусу на Львівщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *