ОСТАННІ НОВИНИ

Омбудсман повідомив про сексуальне насилля над дітьми у реабілітаційному центрі на Львівщині

Андрій Котенський

|

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, про факти сексуального насилля над дітьми-сиротами в одному із навчально-реабілітаційних центрів на Львівщині. Відомо, що кількох дітей справді відселили, а інформацію перевіряють правоохоронці, повідомляє Львівський портал.

За словами Дмитра Лубінця, до злочину може бути причетний керівник ребіалітаційного центру.

«Мною було отримано відомості щодо можливого здійснення фізичного, психологічного та сексуального насилля щодо дітей директором навчально-реабілітаційного закладу на Львівщині. У терміновому порядку було ініційовано моніторингового візиту із психологами… Заклад, який ми відвідували, розміщує найвразливіші категорії дітей: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та дітей з особливими освітніми потребами. Зафіксовані свідчення дітей про те, що директор закладу здійснював дії сексуального характеру стосовно дівчат-вихованок закладу, публічно принижував, а також погрожував побиттям та поміщенням до психіатричної лікарні за «погану поведінку» чи порушення розпорядку дня», – повідомив він.

Омбудсман також повідомив, що діти скаржились на те, що їх також регулярно словесно принижували у закладі, а правоохоронці і місцева служба захисту дітей не реагувала на їхні заяви.

«Що шокувало: впродовж року діти та інші особи в їх інтересах зверталися із заявами до Національної поліції, місцевої служби у справах дітей та департаменту освіти, проте не отримали жодного реагування. Навпаки, за кожну скаргу на умови утримання чи поведінку працівників закладу отримували побиття палками та приниження. Ми викликали представників Національної поліції України та органи прокуратури на місце та змусили в нашій присутності почати документувати факти порушення. За наслідками реагування — відкрито кримінальне провадження, зокрема за частиною 3 статті 153 Кримінального кодексу України: «сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи», – заявив Лубінець.

Всі діти, які надавали свідчення, були переміщені із закладу та перебувають у безпеці.

Він також анонсував, що із понеділка (30 вересня – ред.) відбудеться нарада на високому рівні, із залученням представників Львівської ОВА, правоохоронних органів та профільних міністерств через бездіяльність органів, що повинні захищати права дітей.

«Я буду контролювати, щоб слідство неупереджено та швидко перевірило факти, виявленні під час моніторингового візиту, та було на стороні захисту прав та найкращих інтересів дитини, і результатом буде притягнення до відповідальності кожного, хто став кривдником дітей чи не реагував, знаючи про порушення… А всі, хто здійснюють насильство над дітьми, мають бути покарані», – наголосив Дмитро Лубінець.

Водночас, за даним поліції Львівщини, правоохоронці в рамках кримінального провадження перевіряють інформацію про насильницькі дії щодо вихованців навчально-реабілітаційного центру на Львівщині, проте жодних заяв про насилля у ньому цьогоріч не надходило.

«27 вересня до поліції звернулась представниця Уповноваженого Верховної ради України з прав дитини з заявою про те, що працівники одного з навчально-реабілітаційних центрів у Львівській області вчиняють юнасильство щодо малолітніх та неповнолітніх вихованців закладу. У вказаний центр негайно виїхали слідчі, ювенальні поліцейські та співробітники інших служб поліції Львівщини», – йдеться у повідомленні правоохоронців.

Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України. Якщо повідомлення підтвердиться то винуватцям загрожує позбавлення волі на строк до семи років.

«Кількох вихованців центру вже переселили в інші заклади, також правоохоронці зробили подання щодо відстронення від виконання службових обов’язків керівника закладу. Інформація про відсутність реагування поліцією на заяви і повідомлення протягом півроку не відповідає дійсності – адже інших звернень про протиправні дії, вчинені щодо вихованців вказаного навчально-реабілітаційного центру, у 2024 році до поліції Львівщини не надходило», – повідомили у поліції Львівщини.

У поліції також додади, що у 2023 році була проведена перевірка за зверненням представника громадської організації щодо незаконних дій керівництва закладу. Під час перевірки була створена комісія за участі представників департаменту освіти і науки ЛОДА та інших представників, але описані у зверненні факти свого підтвердження не знайшли.

Фото умовне

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *