ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові позначатимуть ветеранський бізнес спеціальними наліпками

Наталія Жолинська

|

Бізнес ветеранів та їх рідних у Львові матиме спеціальні наліпки «Підтримай бізнес ветерана». Вони мають привернути увагу споживачів та мешканців популяризувати справи, які розвивають родини захисників і захисниць. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міськради. 

Зокрема, першу наліпку «Підтримай бізнес ветерана» розмістили на студії манікюру  «Beautiful Day», що на вулиці Городоцькій, 97. Її заснувало подружжя Чубарь.  28-річний Том з початку повномасштабного вторгнення пішов до війська добровольцем і лише трохи більше пів року, як повернувся до цивільного життя. 

«Я пішов у 125 бригаду львівську. Деякий час ми проходили навчання і злагодження, їздили на завдання у Львівській області, а в липні ми поїхали в Краматорськ. Спочатку окопували весь Краматорськ, готували позиції і вже в жовтні поїхали на нуль, брали участь в боях, були у містах Ямпіль, Терни, Ямполівка, а пізніше Лиман», – розповідає ветеран. 

Коли Том дізнався про можливість отримати ветеранський ваучер на розвиток власної справи, то вирішив взяти участь в конкурсі – і виграв. 

«Ми отримали 260 тисяч гривень, також ще докладали власні кошти. Придбали ми все те, що подавали в гранті: обладнання для салону та крісла, бо попередні були вже зношені. Оскільки клієнтів в нас багато, то треба це все вдосконалювати і міняти, тому завдяки цій підтримці ми тут багато чого поміняли», – розповідає співзасновниця студії Оксана Чубарь. 

Ветеран каже, податись на конкурс від міста було не складно. Зокрема, треба прочитати умови і зібрати документи. Також потрібно зібрати комерційну пропозицію, написати хто ти, що ти хочеш мати і чого досягти – все. 

Такі бізнес-програми неабияк підтримують ветеранів, підтверждує дружина Тома. 

«Якщо брати тих хлопців, його друзів, які також повигравали гранти, то вони загорілись тим, що їм є чим займатись. Бо я бачила їх, коли вони повернулись: вони не розуміли, що їм далі робити, чи йти далі служити, чим взагалі займатись. А коли вони почали всі разом ходити, вони зараз тісно спілкуються, один одному щось підказують, я думаю, що це класно», – розповідає Оксана Чубарь. 

Окрім цього, завдяки ще одному гранту від Норвезької ради у справах біженців подружжя масштабує свою справу і відкриває школу манікюру. Для цього вони вже орендували приміщення та роблять ремонт. 

Слід зазначити, що у місті, розпочинаючи з минулого року, вже видали понад 90 сертифікатів ваучерної підтримки – до 300 тисяч гривень кожен – на розвиток ветеранського бізнесу. В такий спосіб місто допомагає ветеранам і ветеранкам адаптуватися до мирного життя, а разом з тим зміцнити економіку громади. 

«З минулого року ми започаткували такі ветеранські ваучери: ми даємо до 300 тисяч гривень через конкурс ветеранам, які хочуть чи розпочати власний бізнес, чи розширити власну справу після демобілізації. Ми подумали, як ми можемо більше допомагати, тому що мало дати кошти, ми почали додатково робити навчання, а також створили інші сервіси, які допоможуть нашим мешканцям більше дізнатися про те, що бізнес є ветеранським. Для цього ми спершу створили мапу ветеранських бізнесів. Поширили її серед усіх ветеранів, які отримали допомогу від міста, а таких є більше 90, з пропозицією додати свій бізнес на мапу», – розповіла директорка департаменту економічного розвитку міста Інна Свистун. 

Директорка також додала, що у місті вирішили розміщувати на вітринах ветеранських бізнесів спеціальне ознакування, щоб більше людей могли користуватись послугами і в такий спосіб також підтримувати ветеранів.  

Аби розмістити свій бізнес на ветеранській мапі, потрібно заповнити форму за посиланням. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *