ОСТАННІ НОВИНИ

Урсула фон дер Ляєн в Києві оголосила «зимовий план» від ЄС

Наталя Дуляба

|

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Києва 20 вересня заявила, що ЄС підготував «зимовий план підтримки», завдяки якому Україна матиме 4,5 ГВт потужностей. Про це вона сказала на спільній з Володимиром Зеленським пресконференції.

Зимовий план підтримки енергетики від ЄС передбачає відновлення 2,5 ГВт енергопотужностей (близько 15% від потреби взимку), а також продовження приєднання України до європейської енергетичної мережі.

Крім того, Євросоюз планує експортувати до України 2 ГВт електроенергії (ще близько 12% від потреби) та забезпечити стабільне енергопостачання в усіх регіонах. Таким чином ЄС допоможе покрити взимку 2024/2025 років понад 25% енергетичних потреб України.

«І це на додачу до власної української генерації електроенергії», – сказала Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, ЄС, незважаючи на російські атаки, хоче забезпечити стабільний потік електроенергії по всій Україні. Для цього обговорюють варіанти захисту електростанцій, а також уже відправляють в Україні мобільні газові турбіни та сонячні панелі.

Президентка Єврокомісії також нагадала про надання 2 млрд євро на енергетичну безпеку України, виділення країнами-членами 10 тисяч трансформаторів і генераторів, «донорство» ТЕЦ із Литви для відбудови українських.

Напередодні Євросоюз анонсував виділення Україні 160 млн євро, аби вона підготувалася до ще однієї зими з російськими ударами по енергосистемі. Загалом від початку повномасштабної війни ЄС надав на енергетичну підтримку України близько 2 млрд євро. Це мінімальна оцінка, оскільки вона не враховує вартості усього обладнання, наданого фізично.

Нагадаємо, через постійні російські обстріли енергосистеми Україна вже втратила 9 ГВт потужності, а це є половина усього довоєнного споживання електроенергії.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль каже, що Росія не дасть Україні пережити осінь-зиму 2024-2025 років без відключень електроенергії, тож уже станом на початок вересня, за його словами, Москва планує свої наступні масовані атаки по енергосистемі.

Експерти кажуть, що за оптимістичним сценарієм світла взимку може не бути до 12 годин на добу, за песимістичним – до 20 годин. В ООН говорять, що цієї зими щодня українці не матимуть світла від 4 до 18 годин на добу.

Міжнародне енергетичне агентство стверджує, що Україна втратила більше 2/3 своїх потужностей з виробництва електроенергії після російського вторгнення, тому зима 2024/2025 буде «найсуворішим випробуванням» для енергетики.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *