ОСТАННІ НОВИНИ

Ветеран зі Львова заснував Майстерню історій «Мрієлов» і видав книжку

Андрій Котенський

|

Ветеран Андрій Каспшишак заснував видавництво «Мрієлов» та написав фентезі книгу «Легенда про вільних». Завдяки підтримці міста чоловік купив необхідну техніку для своєї справи і вони разом з дружиною створили анімований буктрейлер до книжки. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

У перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року Андрій пішов до військомату. Чоловік не мав військового досвіду, як і дружина працював фінансовим аудитором, проте без вагань вирішив стати на захист країни.

«Мені на той момент пощастило, бо тоді ще всі вважали, що це саме пощастило, потрапити в першу десятку у ТРО нашої 103 бригади. Вже в квітні ми приїхали на схід. Найважче було перші два тижні, бо був хаос, не було стабільної лінії фронту і ніхто ще не розумів що і як. Я поїхав на перше бойове завдання на одному з найгарячіших тоді напрямків – Білогорівці. То була одна з найбільш невдалих російських операцій, де за два дні ворог втратив понад 70 одиниць техніки. Два тижні про мене не було жодної звістки, бо був без зв’язку. Для рідних це був найбільший стрес. Деякі знайомі навіть писали їм, що я вже загинув. Але ті два тижні без зв’язку і стали тим моментом, коли зародився «Мрієлов» і в мене з’явились думки про власну справу», – розповідає Андрій.

Спершу чоловік служив у піхоті, а згодом потрапив у розвідку, де працював з дронами.

Перші рядки своєї книги Андрій почав писати в новорічну ніч в Харківському госпіталі. Через сильні морози в нього загострились проблеми зі здоров’ям і під час служби він тричі лежав із запаленням нирок у лікарнях в Краматорську та Бахмуті.

«На війні я зрозумів, що пішов на компроміс із життям і обрав «престижну» стабільну роботу, бо батьки казали, що треба мати саме таку роботу, але насправді я займався зовсім не тим, чим хотів би в житті. На фронті я переосмислив і зрозумів цінність життя. Я задумався, якщо я прямо зараз загину, що я залишу по собі? І взагалі чи жив я те життя, яке хотів, чи займався чим хотів? На основі цього і з’явився «Мрієлов», – розповідає Андрій.

Після повернення з війська чоловік вирішив втілювати свої мрії: написав книжку і заснував власне видавництво «Мрієлов». Нещодавно, 28 серпня, тут вийшла його перша власноруч написана книга – «Легенда про вільних».

«Це підліткове фентезі за мотивами української міфології, де прототипами персонажів стали деякі мої загиблі побратими і друзі дитинства, яких я знав. Наприклад, Юрій Руф там не звичайний вояк, а велет із дворучним молотом, Мирослав Мисла – найкращий лучник, також є Тарас Матвіїв. Найбільше наше видавництво зосереджене на юних серцях – на підлітках і дітях. Ми віримо, що історія, яку ти почув чи побачив у дитинстві, може настільки запасти в серце, що запам’ятається на все життя і здатна змінити його, а може і цілий світ», – каже ветеран.

Ще один напрям роботи бізнесу ветерана – створення анімації. Картини малює дружина Андрія. А для полегшення створення анімації захисник подався на конкурс підтримки ветеранського бізнесу від Львівської міської ради і отримав до 300 тис. грн для закупівлі необхідної техніки.

«Ми купили планшети для малювання, потужніші ноутбуки, бо раніше користувались власними і усе працювало значно повільніше. Анімований ролик, який ми могли зробити за 3 дні, ми робили тиждень. Тобто завдяки підтримці міста в нас з’явилась необхідна комп’ютерна техніка і все, що пов’язано з малюванням. Цих 300 тисяч нам дуже допомогли, завдяки цьому ви можете побачити наш анімований ролик до книги, який ми зробили самі і отримали дуже високі оцінки нашої роботи та приємні відгуки. Але без цієї ваучерної підтримки ми б його не змогли зробити», – розповідає ветеран.

До видавництва «Мрієлов» вже черга з авторів, які хотіли б надрукувати свої книги. Також Андрій готує до друку наступні свої історії.

«Наступного року в нас заплановано видати абетку по українській міфології, де на кожну букву дружина малює персонажа з української міфології, якогось духа. Ми консультувались з вченими, українськими етнографами, щодо цього списку. Також плануємо інші книги. В нас є казочка про те, як заєць став великим лідером. Це історія  про лідерство та соціальну активність для дітей. Також буде багато фентезі-історій різного типу та об’єму», – додав Андрій.

Нині видавництво налагоджує співпрацю з книгарнями, щоб читачі мали більше локацій, де можна придбати книжку. А в довгострокових мріях Андрія – випустити повнометражний український мультфільм за мотивами української міфології.

Нагадаємо, у Львівській міській раді діє програма ваучерної підтримки для започаткування чи розвитку власної справи ветеранів чи їх рідних. Минулоріч 30 ветеранів та їхніх дружин отримали до 300 тисяч гривень ваучерної підтримки на свій бізнес, а цьогоріч сертифікати отримали ще 53 ветерани та їх рідні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіш і новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *