ОСТАННІ НОВИНИ

Литва дасть Україні 10 млн євро на виробництво ракет-дронів «Паляниця»

Наталя Дуляба

|

Литва виділить Україні 10 млн євро на виробництво першої ракети-дрона «Паляниця». Про це повідомив радник президента зі стратегічних галузей Олександр Камишін за результатами засідання у форматі «Рамштайн».

«Отримали нове підтвердження від міністра оборони Литви про виділення 10 млн євро на закупівлю української ракети-дрона «Паляниця». Скоро ще більше російських міст вивчатимуть такі милозвучні українські слова», – коротко сповістив він.

Міністерство оборони Литви зі свого боку підтвердило намір проінвестувати виробництво української зброї дальнього радіусу дії, втім не уточнили суми. У відомстві додали, що це може бути українська «Паляниця» або якийсь інший балістичний ракетний комплекс.

Нагадаємо, вперше про «Паляницю» публічно заявив Володимир Зеленський на День Незалежності України 24 серпня.

За його словами, це є зброя «абсолютно нового класу», за допомогою якої українські військові можуть уражати цілі на території Росії, поки західні партнери не дозволяють робити це їхніми далекобійними ракетами.

Більшість технічних даних про «Паляницю» засекречена. Втім відомо, що у межах дії ракети-дрона – 20 російських військових аеродромів, розташованих на території Росі, в тому числі й «Енгельс-2» (базуються бомбардувальники Ту-95МС) та «Саваслейка» (базуються МіГ-31К).

Віцепрем’єр-міністр з інновацій Михайло Федоров каже, що вартість «Паляниці» становить менше 1 млн доларів, і експерти працюють над тим, аби зменшити цю суму.

Ця зброя – абсолютно нова українська розробка, над створенням якої працювали півтора року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *