ОСТАННІ НОВИНИ

Суд арештував адвоката у справі «хабаря Князєву від Жеваго»

Андрій Котенський

|

Суд відправив під варту до 13 липня адвоката Олега Горецького у справі про хабар голові ВСУ Кнізєву від бізнесмена Жеваго. Горецькому дали можливість внести заставу у 80 мільйонів гривень, хоча прокурор САП просив 100 мільйонів, повідомляє Українська правда.

Горецького підозрюють у сприянні отримання Всеволодом Князєвим хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго за винесення необхідного рішення. Підозрюваний Олег Горецький заперечує свою вину і заявляє про провокацію від агента НАБУ, яким нібито був третій фігурант справи – Кирил Горбуров.

За даними слідства, у січні 2023 року до Верховного суду надійшла справа за касаційними скаргами ПрАТ «Ділові партнери» на постанову Північного апеляційного господарського суду від 12 вересня 2022 року в інтересах бізнесмена Костянтина Жеваго та його компанії «Ferrexpo AG». Розгляд було призначено на 15 березня і Жеваго через довірену особу Сергія Рудометкіна (директору з безпеки ПрАТ «Полтавський ГЗК» – ред.) висловив пропозицію керівництву Верховного суду щодо надання хабара задля винесення судом необхідного їм рішення.

«Всеволод Князєв наказав Горбурову та Горецькому повідомити Жеваго, що за ухвалення необхідного йому рішення він має надати неправомірну вигоду у розмірі 1 мільйон 800 тисяч доларів США для нього та суддів. Вони ж повідомили Жеваго, що той має сплатити 2 мільйони 700 тисяч доларів, розраховуючи, що передадуть 1 мільйон 800 Князєву, а 900 тисяч розподілять між собою», – заявив прокурор САП.

10 березня Горецький повідомив Жеваго, що судове засідання 15 березня буде перенесене на квітень для надання останньому можливості зібрати кошти.

Жеваго передав Горецькому 2 мільйона 600 тисяч доларів США. Спочатку отримані грошові кошти він зберігав в офісі, а в подальшому перемістив на зберігання до індивідуального сейфу.

19 квітня Велика палата Верховного суду, зокрема Князєв, виніс судове рішення на користь Жеваго.

1 травня Князєв надав вказівку Горбурову поділити частину коштів на 10 пакетів, а 450 тисяч залишити на зберігання. 3-го травня Горбуров доставляє кошти у 10 пакетах до квартири Князєва. 15 травня Горбуров забрав із банку решту грошей і доставив їх до квартири Князєва.

«Під час обшуків слідчі вилучили частину коштів у квартирі Князєва, а частину — в службовому кабінеті», – зазначив прокурор САП.

Прокурор просив суд відправити під варту Олега Горецького, наголошуючи на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення доказів. Також прокурор просив обрати заставу підозрюваному в 100 мільйонів 113 тисяч 200 гривень.

Окрім того прокурор наголосив на тому, що у фігуранта можуть бути й інші спільники. Про це свідчать, зокрема й заяви Горецького у перехоплених записах. В них підозрюваний говорить про те, що 50 тисяч пішло «на верховний по іншій справі», а також згадує про «прокуратуру та ДСР», які «просять 300 за закриття справ». Також в записах йшлось про те, що «в нас таких справ багато» і згадувалось прізвище Краснов.

Адвокати підозрюваного заявили, що підозра й ризики є необґрунтованими і просили суд відмовити у задоволенні клопотання прокурорів. Вони наголосили на тому, що в справі має місце провокація від Кирила Горбурова.

Сам підозрюваний Олег Горецький заперечив вину і заявив, що його спровокував «друг Кирил», який був агентом НАБУ.

«З ексголовою Верховного суду ні разу я не бачився один на один і не спілкувався. Все відбувалось на форумах, загальних заходах за участі багатьох людей. Постійно на зустріч із ним мене тягнув Горбуров. Ця справа – це провокація. Вилучені кошти є моїми особистими або моєї дружини, або моїх клієнтів», – заявив Горецький.

Також Горецький зазначив, що з компаніями Жеваго у нього з 2016 року діють абонементські договори, але деталі не озвучив, наголосивши на конфіденційності інформації.

Він сказав, що застава у 100 мільйонів для нього непід’ємна, і просив суд про нічний домашній арешт або меншу заставу — «хоча б мільйон».

Раніше Львівський портал повідомляв, що колишнього голову Верховного Суду Князєва дозволили утримувати під вартою.

Більше подробиць про справу колишнього голови Верховного Суду України у матеріалі: «Чорний день в історії суду»: що відомо про справу голови ВСУ Князєва.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *