ОСТАННІ НОВИНИ

Справа Майдану: підозра екскерівництву МВС

Анастасія Диняк

|

Прокурори завершили розслідування та послабили обвинувачення для керівництва МВС часів Майдану. Силовикам інкримінують незаконне постачання російських боєприпасів в Україну, які застосовувались проти населення. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Прокурори повідомили про зміну раніше повідомленої підозри колишнім Міністру внутрішніх справ України, його заступникові та директору Департаменту матеріального забезпечення МВС України. Їх звинувачують у перевищені влади та розтраті бюджетних коштів.

Слідством встановлено, що експосадовці організували поставку газових, світло-шумових та димових гранат з Росії. Підозрювані забезпечили незаконне постачання та розмитнення спецзасобів, на яке витратили з державного бюджету мільйон гривень.

Так, 21 та 24 січня 2014 року в Україну ввезли понад 13 тисяч гранат виробництва Росії. У переліку спеціальних засобів МВС цих гранат не було. Також вони не мали дозволу від МОЗ щодо можливого застосування їх до людей.

Більше того, підозрювані розробили зміни до законів для можливості застосовувати російські спецзасоби. 22 січня 2014 року уряд схвалив зміни до діючого законодавства, порушивши закон «Про Кабінет Міністрів України».

В січні-лютому 2014 року гранати російського виробництва видали правоохоронцям. А вже 18 та 19 лютого гранати застосували під час штурму Майдану. Від російських боєприпасів постраждало 127 мітингувальників.

Експосадовців судитимуть за чотирма статтями ККУ. Їм загрожує до 12 років за ґратами та позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до 3 років. А також повна конфіскація майна.

Наразі досудове розслідування завершено, справу направлять до суду після ознайомлення з матеріалами стороною захисту.

Зауважимо, раніше екскерівництво МВС та інших високопосадовців звинуватили у вчиненні тяжких кримінальних порушень під час «зачистки» Майдану у лютому 2014 року. Їм повідомили про підозру у:

  • вчиненні терористичного акту з метою залякування населення, що призвело до настання тяжких наслідків та загибелі людей;
  • спричиненні учасникам акцій протесту тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, умисних вбивств та замахів на умисні вбивства з використанням вогнепальної зброї та спецзасобів;
  • перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством, застосуванням зброї та спеціальних засобів і спричинило тяжкі наслідки охоронюваним законом правам, інтересам окремих громадян, державним та громадським інтересам, інтересам юридичних осіб;
  • незаконному перешкоджанні організації та проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Слідчі встановили, що через дії підозрюваних 18-20 лютого 2014 року загинуло 75 мітингувальників та ще понад 800 були травмовані.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *