Гроші львівські - банк російський

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Львівська міська рада минулого року поклала кошти на депозитний рахунок у “БМ Банк” — київську філію “Банку Москви”. Либонь, таким чином новоспечений мер Андрій Садовий хотів задекларувати своє бажання подбати про фінансові прибутки для громади міста.

Утім, багатьох місцевих фахівців, зокрема аналітиків і політологів, здивував фінансовий вибір керманича міста. Виникло багато запитань на кшталт: “Чому пан Садовий вирішив вкласти кошти в російський банк, а не український, чи, скажімо, львівський?” Натомість громада міста не знала про фінансові оборудки мерії, адже усе робили закулісно.

Понад 60 % акцій “Банку Москви” належить уряду столиці Росії, його позв`язують з мером Москви Юрієм Лужковим. За обсягом залучених коштів “Банк Москви” займає третє місце серед банків Російської Федерації. У рейтингу журналу “The Banker” “Банк Москви” зайняв 510 місце серед найбільших банків світу.

Керівником філії “БМ Банку”, куди, власне, потрапили львівські кошти, є Віталій Ломакович, колишній президент групи компаній “Оптіма”. Подейкують, що у пана Ломаковича з Андрієм Садовим дуже давні бізнесові стосунки, які з часом стали приятельськими.

Коли Садовий упевнено посів крісло мера, то одразу довідується у керівника управління фінансів міськради про фінансові резерви. На залишках вільними було 20 мільйонів гривень. Тоді Андрій Іванович вирішив, що кошти необхідно віддати на депозит у банк, щоби отримати прибутки. Щоправда, екс-мера Львова Любомира Буняка здивував той факт, що у мерії назбиралося стільки вільних коштів. Адже щороку бюджет розвитку дірявий — коштів не вистачає.

Згодом у Ратуші з`являється розпорядження міського голови про проведення конкурсу серед банків з найвищою процентною ставкою. Депутатська комісія вирішила, що 20 мільйонів гривень найбільш оптимально вкласти у “БМ Банк”, де процентна ставка становить майже 15 %. До слова, найвідоміші банки України — “Вабанк”, “Аваль”, “Львів” — пропонували в середньому 10-14,5 %. Згадану суму розділили на три транші (приблизно по 7,2 мільйона гривень) та поклали на депозит у “БМ Банк”, банк “Українська фінансова група” та ВАТ “Мегабанк”. За три місяці прибуток від процентної ставки перевищував 700 тисяч гривень. Згодом частину коштів повернули у бюджет.

У Контрольно-ревізійному управлінні Львівської області “УіЧ” розповіли, що законодавство дозволяє вкладати бюджетні кошти у банки для отримання відсотків. Для цього необхідне рішення сесії міськради та відповідний дозвіл Державного казначейства.

Натомість голова депутатської комісії фінансів та планування бюджету Андрій Стецьків розповів, що питання про відкриття депозитного рахунку у “БМ Банку” на сесії депутатський корпус не обговорював.

“Ця фінансова процедура не вимагає розгляду на сесії, — веде далі розмову пан Стецьків. — Ситуація з цими коштами є такою. Спочатку питання розглядала спеціальна комісія, потім було рішення виконкому про те, щоби кошти покласти на депозит. Згодом провели тендер на найкращі банки”.

Через два місяці пан Садовий підписав ухвалу, що передбачає внесення кадрових змін у виконавчий комітет. Таким чином серед членів виконкому з`явився новачок — керівник філії “БМ Банку” Віталій Ломакович. Мабуть, саме так Андрій Іванович вирішив віддячитися своєму давньому другові. Однак пристрасті довкола нового члена виконкому не вщухають досі. Чи не лобіює пан Ломакович у міській раді свої комерційні інтереси чи, скажімо інтереси банку, якому кажуть не зовсім вигідно було відкривати депозит зі ставкою 15 %?

Коментар

Віталій ЛОМАКОВИЧ, керівник “БМ Банку”:

— Наш банк існує з лютого 2006 року. Усі зобов`язання щодо депозиту Львівської міської ради було виконано ще торік. Наразі ніякої співпраці між Львівською міською радою та “БМ Банком” немає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *