ОСТАННІ НОВИНИ

Наступного року у Львові дадуть старт пересадці органів від померлих донорів

Єва Корнійчук

|

Наступного року у Львові може запрацювати трансплантація органів від померлих донорів. Про це в інтерв’ю виданню Інтерфакс-Україна розповів заступник міністра МОЗ Олександр Лінчевський.

 

Зокрема, він зазначив, що з 1 січня закон про трансплантацію в Україні у повному масштабі не запрацює, проте декілька обласних центрів уже готові проводити подібні операції.

«В Україні все ще не прийнятий новий закон про трансплантацію, який якраз і повинен закласти юридичні основи для розвитку такої системи. Закон проголосований в першому читанні, повністю підготовлений до другого, але коли він буде прийнятий і вступить в силу, поки не зрозуміло.

Проте, ми вже зробили ряд кроків для реалізації пілотного проекту на базі існуючих центрів трансплантації в п’яти регіонах та Києві. Це дозволить проводити трансплантацію нирки від нерідного донора навіть до прийняття нового закону», – розповів Олександр Лінчевський.

Він назвав міста України, де можна проводити апробування системи пересадки органів від пмерлих донорів.

«Поки ми говоримо про апробування системи в шести центрах, де теоретично можна проводити трупний трансплантацію – Запоріжжя, Київ, Дніпро, Харків, Львів та Одеса. Там вже існують деякі списки очікування, фахівці. Хоча спеціальна апаратура для констатації смерті мозку є не скрізь. Та й анестезіологів ще потрібно навчити працювати на ній, вони цього ніколи раніше не робили, їх цьому в медвузі не вчили», – каже заступник міністра.

Щодо того, хто буде  оплачувати операції, медикаменти, шприци, бинти,О. Лінчевський зазначив:

«Пацієнт не повинен платити за це, всі витрати бере на себе держава. Ми передбачили, щоб до держбюджету на 2018 рік були закладені 112 млн грн на проект з трансплантації нирки, приблизно такі ж суми плануються на наступні два роки».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *