ОСТАННІ НОВИНИ

Через рік «Арена Львів» може стати комунальною, - директор стадіону

Соломія Головіна

|

Директор «Арени Львів» Євген Болкун у коментарі Львівському порталу розповів, що у 2019 році стадіон може стати комунальним. Наразі тривають перемовини за участі представників Міністерства молоді та спорту. Зацікавленість щодо взяття об’єкта на баланс вже висловила Львівська обласна рада.

 

«Основна причина виникнення цього питання в тому, що споруда стадіону недобудована до кінця. В другу чергу ще входить кільцева дорога, електропідстанція, яка б могла використовуватися для усього мікрорайону. Відтак, ми ініціювали таку спільну нараду за участі міністерства, обласної ради, облдержадміністрації, міської ради, щоби визначитися з розвитком цього мікрорайону і в рамках цього знайти шляхи розвитку підприємства. У Львівської облради виникло бажання розглянути питання передачі їй у комунальну власність стадіону», – пояснив він.

Директор «Арени Львів» розповів, що вже відбулися дві такі дві спільні наради.

«Я думаю, що тепер відбудуться обговорення у місті та області. Зберемося ще раз і виробимо якийсь механізм дій», – додав він.

Як він пояснив, поки передачею у комунальну власність зацікавилася Львівська обласна рада, Львівська міська рада наразі мовчить. Рішення облради взяти споруду на свій баланс зумовлене і тим, що стадіон розташовується на землі, яка є в її підпорядкуванні.

«Були фахівці з ЛМР, хоча ми запрошували керівників вищого рівня, зокрема, із департаменту архітектури, когось із заступників голови міста, але вони не надіслали своїх делегатів. Тому, я не бачу їхньої зацікавленості. Єдине, що вони хочуть, – будувати поруч із нашою територією конгрес-хол»

Водночас Євген Болкун зауважив, що передача «Арени Львів» у комунальну власність є питанням не одного дня, оскільки спершу треба врегулювати ситуацію з боргами.

«Ми поставили собі такий дедлайн – жовтень 2018 року. Якщо буде вирішено, що обласна рада чи місто схочуть прийняти на свій баланс стадіон, то до цього треба буде зробити багато кроків. Тому що є заборгованість, яка була передана з першою чергою: коли  ДП «Арена Львів» створили, передали йому активи разом з пасивами, йде мова про 708 млн грн будівельного боргу. І ця сума до цих пір «висить». Цю проблему слід вирішити, тому що з борами ні, місто, ні область не схочуть брати стадіон. Далі ще є питання добудови другої черги. Нам треба визначитися з об’ємами робіт, провести будівельний та фінансовий аудит. Так, за цінами 2013 року це нам би обійшлося у 330 млн грн. Можливо деякі роботи нам не треба буде робити і ця сума зменшиться…Відтак нам слід звертатися у Кабмін, щоб ці кошти для добудови нам запланували і виділили», – зазначив керівник стадіону.

На питання про те, чи зможе ЛОР «потягнути» утримання «Арени Львів», він відповів:

«Після децентралізації на місцях стало більше коштів ніж в державному бюджеті…Нам потрібно, щоб була підтримка для витрат на енергоносії. Хоча б 4-5 млн грн в рік, решту – стадіон на себе заробляє. Взимку йдуть більші витрати на енергоносії, влітку – менші. Так, у листопаді лише на підігрів газону і освітлення спеціальними лампами витратили 900 тис. грн. А влітку на підігрів не витрачаємо нічого, на електроенергію  йде 200-300 тис. грн. в місяць. Зимові місяці в нас найтяжчі, адже мало заходів (спортивні не відбуваються взагалі, проходять лише конференції та симпозіуми), а затрати йдуть великі… ».

На переконання Євгена Болкуна передача «Арени Львів» позитивно позначиться на подальшому розвитку стадіону.

«Міністерство є далеко, а тут – все на місці. І керівники області чи міста будуть бачити та більше переживати за стан цього підприємства», – пояснив він.

На питання про те, коли все-таки «Арена Львів» стане комунальною, директор відповів:

«Не думаю, що наступного року це встигнуть зробити. Можливо, це буде вже у 2019 році».

Додамо, що раніше Євген Болкун інформував про те, що стартували переговори щодо передачі «Арени Львів» у комунальну власність міста Львова.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *