ОСТАННІ НОВИНИ

Активісти звинувачують Садового і Ко у розкраданні міської старовинної бруківки

Соломія Григор'єва

|

Громадські активісти б’ють на сполох: зі Львова масово зникає старовинна австрійка бруківка. Вони звинувачують Андрія Садового  та його командою із «Самопомочі» у системному та цілеспрямованому руйнуванні історичного середовища міста, передає кореспондент Львівського порталу.

 

За словами голови громадської ініціативи за збереження архітектури Львова Петра Байси, бруківка зникає після проведення ремонтних робіт.

«Бруківка – вічна і екологічно чиста дорога. Через Львів йшло купа всякої нечисті, ніхто її не чіпав. А от за часів незалежності, зокрема, коли керівництво містом перебрав Садовий, почався інтенсивний ремонт вулиць з бруківкою. Не всі вони потребували ремонту, але під його прикриттям знімалася ця бруківка», – Петро Байса.

Активісти стверджують, що бруківка є чудовим дорожним покриттям, значно кращим ніж асфальт чи бетонні плити, адже вони є недовговічним матеріалом.

«Бруковані вулиці давно стали невід’ємним елементом нашого міста, вони естетично привабливі. При якісному укладанні бруківку, ці вулиці є комфортними для проїзду. Влітку вони не розігріваються і не парують. Та й взагалі середмістя без брукованих вулиць важко уявити. А в нас це все нищиться», – громадський активіст Юрій Антоняк.

За словами активістів, у Львові є понад 40 вулиць, з яких зникла стара бруківка.

«В Європі бруківка зберігається як колорит історичних міст, її ніде не змінюють на бетонні плити, як в нас. Є купа багатих міст, таких як Брно, Відень, Будапешт, Прага, які хочуть автентичну бруківку, а австрійці своєї бруківки не продають. І де її можна взяти? Там де її продають, тобто у тих містах Імперії Габсбургів, де вона було покладена: Львів, Тімішоара, Чернівці. Зрозуміло, що доказової бази дуже мало, але те, що бруківка зникає, є доконаним фактом», – координатор акції «Збережеш бруківку – збережеш Львів» Ярослав Свелеба.

Активісти неодноразово звертались до правоохоронних органів, до керівництва держави, проте поки що ці звернення не дали очікуваного результату. Відтак, вони наполягають на тому, щоб громадськість змогла сказати своє слово і методом тиску на львівську міську владу припинити цей процес безконтрольного знищення історичного середовища Львова.

«Ми будемо під міською радою говорити своє «фе» тій владі, яка там сидить і їм здається, що це їхнє власне місто. Закликаємо всіх небайдужих львів’ян прийти 21 грудня на 9.30 під стіни міської ради на акцію «Збережеш бруківку – збережеш Львів», – додав Петро Байса.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *