ОСТАННІ НОВИНИ

Заклади мережі «Локаль», ринок «Шувар» і не лише. Сценарії Кривої Липи не припиняться у Львові до завершення призову

Катерина Родак

|

Увечері, 4 листопада, у проїзді Крива Липа у Львові працівниками військового комісаріату було вручено 12 повісток ухильникам від служби. Про це сьогодні, 6 листопада, під час прес-конференції повідомив головний військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко, передає кореспондент Львівського порталу.

За його словами, у Кривій Липі проводилась не «облава», а розшук осіб, що ухилялися від військової служби під час призову.

«Ці заходи проводились чотирма жінками-військовослужбовцями, які працювали на комп’ютері із програмою “Призов” із представниками військового комісаріату та трьома представниками поліції-жінками… Ніякої “облави” у провулку Крива Липа не було. Такі заходи проводяться у нас щоденно», – розповів він.

Військовий комісар наголосив: у провулку Крива Липа працювала патрульна поліція, яка і повідомила військкомат про те, що  там перебуває юнак-ухильник. Після цього представники обласного військкомату разом із поліцією затримали ще 11 ухильників.

«Патрульна поліція має наші списки. Ними проводиться операція «Мігрант» – вилучають людей, що незаконно перебувають на території України. Під час проведення таких заходів поліцією було виявлено громадян. Вони їх кинули по базі наших ухильників, і виявилося, що ці люди є ухильниками від військової строкової служби. За словами їхніх батьків, вони перебувають за кордоном, або батьки не знають, де вони перебувають. Але ці люди є у Львові: вони ходять по закладах, відпочивають, коли інші повинні за них служити», – пояснив О. Тіщенко.

Він наголосив: жодні права хлопців порушені того вечора не були. Також заперечив військовий комісар і те, що військові намагались потрапити до одного із нічних клубів.

«Цей випадок стався з 22 до 23 години, і не було порушено прав громадян. Їм виписали повістки, і відпустили. Нікого не затримували, жодних військових у бронежилетах, у касках і масках не було. Крива Липа перекрита не була. Це були заходи щодо розшуку громадян на строкову військову службу», – сказав він.

“Є протокол, де підтверджено, що районною призовною комісією, де є головою один із заступників голови ЛОДА, було  прийняте рішення по місту Львову, бо тут найбільше ухильників, розшукати і доставити призовників. Нічого протизаконного не було зроблено представниками військового комісаріату”, – сказав О. Тіщенко.

Такі заходи, зазначив Олександр Тіщенко,  у Львові проводяться щоденно:

«Йде розшук і доставка призовників, які ухиляються від призову. Після указу Президента «Про призов громадян на строкову військову службу» громадянин, кому виповнилося від 18 до 27 років, зобов’язаний за повісткою явитись у військкомісаріат. У разі, якщо він не отримав повістку, він зобов’язаний з’явитися у військовий комісаріат на медичну комісію».

У військовому комісаріаті подивовані тим, що суботня подія викликала резонанс.

«Не обирали ми Криву Липу. Перед тим були такі заходи проведені і на «Шуварі», у закладах «Локаль», але ніхто не підняв ажіотажу. У Кривій Липі, мабуть, потрапили не на того, на кого треба», – вважає О. Тіщенко.

Він уточнив, що три чоловіки, яких «впіймали» на «Шуварі», вже відправлені у військо. У «Локалі» розшукові заходи ще проводяться. Загалом подібні розшукові акції будуть тривати до 28 листопада – кінцевого терміну призову. Загалом на Львівщині цього призову мають набрати 700 чоловік.

Як відомо, уночі з п’ятниці на суботу військові влаштували облаву на студентів у провулку Крива Липа у Львові. Нацполіція «відхрестилася»  від дотичності до цих подій, а губернатор Львівщини поставився до цього схвально.

Фото ілюстративне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *