ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині вандали знищили пам’ятник загиблим полякам

|

На Львівщині у селі Гуті Пеняцькій вандали підірвали і розмалювали нацистською символікою пам’ятник, встановлений 11 років тому в пам’ять про вбитих поляків у часи Другої світової війни, пише Еспресо.

galinfo-com_-ua_10_1_2017_

Монумент підірвали і залишили на ньому різні гасла. Меморіал жертвам масового знищення цивільного населення відкрили в Гуті Пеняцькій у 2009 році в пам’ять про події 28 лютого 1944 року.

Тоді військові 4-го Галицького добровольчого полку знищили це село, яке було базою для польської самооборони та радянських партизан.

Представник «Правого сектору»Артем Скоропадський виключив причетність до знищення пам’ятник активістами партії.

Водночас голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прокоментував цю ситуацію у Facebook.

«Знищення пам’ятника у Гуті Пеняцькій – провокація, спрямована на загострення польсько-українських стосунків, вигідна третій стороні.  Пам’ятник, відкритий у 2005 році, став не лише виявом вшанування загиблих у 1944 мешканців села, але й символом участі третіх сил в розпалюванні конфлікту між нашими народами. Адже Гута Пеняцька -польське село, знищене за наказом німецьких окупантів через провокації дислокованого тут загону радянських партизан. До участі в каральній операції нацисти свідомо долучили поліційні частини, складені з українців»,-цдеться у повідомленні.

Також він додав, що такі дії вандалів на українській території не просто схожі до вандалізму, який протягом останніх місяців ми спостерігали на українських цвинтарях в Польщі. Вони аналогічні і мають ту саму мету – розпалювання війни пам’ятників. Плюндрування могил і пам’ятників по обидва боки кордону повинні зустріти однаково рішуче засудження в обох країнах як з боку влади, так і громадського суспільства.

Фото: galinfo.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *