ОСТАННІ НОВИНИ

Викрито схему вивезення львівського сміття за фальшивими документами

|

Один із львівських операторів твердих побутових відходів (ТПВ) возить сміття за підробленими документами через спеціально створеного київського посередника, який нібито шукає полігони по цілій Україні. Нещодавно цю схему виявили правоохоронці Сумщини та розпочали кримінальне розслідування.

57

29 жовтня патрульні зупинили підозрілий вантажний автомобіль у місті Глухів Сумської області. Водій, у ході перевірки документів, надав правоохоронцям фальшиві транспортні накладні на розвантаження в Глухові 10-12 тонн твердих побутових відходів.

Замовником трансферу виступив львівський перевізник сміття ТзОВ «Спецавтотранс-Львів» (САТ-Львів – ред.). Зобов’язання прийняти та утилізувати відходи взяло на себе TOB «Крас Інвест» – фірма зі статутним фондом у 4 тис. грн, створена у травні та перереєстрована на нового власника у липні цього року. Ця «кантора» оформляла товарно-транспортні накладні, посилаючись на те, що має договірні відносини з утилізації ТПВ з різними полігонами в Україні.

Втім, транспортні документи виявились фіктивними, а місцевий оператор звалища нічого не знав про угоду з приймання львівського непотребу. Тобто, львівське сміття мандрує Україною з підробленими документами за посередництва ділків.

Докладніше про це йдеться в ухвалі Конотопського міськрайонного суду Сумської області. Подаємо більшу частину цього документу, зберігаючи вельми цікавий фактаж та стиль оригіналу.

«Допитаний в якості свідка старший інспектор взводу роти ДПС ГУНП в Сумській області, показав, що під час чергування близько 23 години 29.10.2016 на посту ДПС, який розташований на 208 км автодороги Кіпті-Глухів-Бачівськ, він помітив два вантажні автомобілі, і при цьому другий з них допустив порушення правил дорожнього руху. Він зупинив автомобіль DAF львівської реєстрації. В ході бесіди з водієм, той повідомив, що прямує маршрутом Чернігів-Суми і перевозить відсівки макухи.

Після від’їзду автомобіля від поста, патрульний почув від автомобіля запах, схожий на запах сміття. Було прийнято рішення зупинити ці автомобілі повторно. У ході бесіди з водіями останні повідомили, що перевозять висівки макухи, але невдовзі зізнались, що перевозять сміття до м. Суми, але документів на вантаж у них немає.

Вантажівки з львівським сміттям на автодорозі Київ–Кіпті–Бачівськ, які прямували в бік Глухова на Сумщині. Фото: sumy.today

В ході проведення опитування водіїв, ними надано товарно-транспортні накладні (ТТН) від автомобільного перевізника «Транс Компані», замовник та вантажовідправник ТзОВ «Спецавтотранс-Львів».

Згідно з даними ТТН з м. Львова до м. Глухова перевозили ТПВ (тверді побутові відходи).

Відповідно до інформації оператора звалища у Глухові ТОВ «Зеленбуд», договорів ввіреним йому підприємством про вивезення та захоронення побутових відходів з підприємствами, установами і організаціями різних форм власності, за межами м. Глухів і Глухівського району не укладало.

Допитаний директор ТОВ «Спецавтотранс-Львів» пояснив, що до 31.05.2016 вивезення сміття з м. Львів TOB «Спецавтотранс-Львів» здійснювало власною спецтехнікою до полігону по збиранню і утилізації твердих побутових відходів на території Малехівської та Грибовицької сільських рад Жовківського району Львівської області, що перебував у користуванні КП «Збиранка». Проте, після загорання сміття на полігоні і загибелі там людей рішенням сесій вказаних сільських рад даний полігон закритий і не приймає сміття. З того часу TOB «Спецавтотранс-Львів» та інші підприємства, що займаються аналогічною діяльністю в м. Львів, здійснюють вивезення ТПВ до різних полігонів на території Львівської або інших областей (згідно відповідних договорів) або до спеціального майданчику в м. Львів (вул. Городоцька), звідки його вивозять інші підприємства до полігонів по збиранню і утилізації ТПВ (згідно відповідних договорів).

 

Керівництвом TOB «Спецавтотранс-Львів» 01.09.2016 укладено договір на надання послуг з приймання ТПВ з TOB «Крас Інвест» (офіс – м. Київ, вул. Обсерваторна, буд. 23, оф.17). Договір був укладений по пошті, TOB «Крас Інвест» прислало два підписані оригінали договору, він їх підписав і відправив один оригінал договору до TOB «Крас Інвест»). Посадових осіб TOB «Крас Інвест» взагалі не бачив.

З того часу TOB «Спецавтотранс-Львів» згідно з умовами даного договору за допомогою найманих автомобілів з TOB «Транс Компані» здійснює вивезення ТПВ з майданчику по збиранню ТПВ по вул. Городоцька в м. Львів для утилізації TOB «Крас Інвест». Перевезення ТПВ здійснюється вищевказаними перевізниками за вказівками TOB «Крас Інвест» до різних полігонів, з якими останнє має договірні відносини щодо їх утилізації. Куди саме та до яких організацій TOB «Крас Інвест» здійснює вивезення ТПВ і яким чином їх утилізує, йому не відомо.

По завершенню вивезення і утилізації ТПВ TOB «Спецавтотранс-Львів» та TOB «Крас Інвест» складають акти приймання-передачі виконаних робіт по прийманню ТПВ (підписуються і пересилаються поштою, посадових осіб він не бачив).

На перевезення ТПВ автомобілями перевізників складаються накладні TOB «Спецавтотранс-Львів» у трьох екземплярах, які заповнює менеджер TOB «Спецавтотранс-Львів» за вказівкою посадових осіб TOB «Крас Інвест». Пункт призначення в ТТН записується за вказівкою посадових осіб ТОВ «Крас Інвест».

Аналогічні показання надала бухгалтер TOB «Спецавтотранс-Львів».

Окрім цього, TOB «САТ-Львів» надано оригінали сімнадцяти ТТН про вивіз твердих побутових відходів до м. Глухів Сумської області з відміткою печатки ТОВ «Крас Інвест» та підпису відповідальної особи в графі «Прийняв».

Також встановлено, що відповідно до укладеного договору між ТОВ «САТ-Львів» та ТОВ «Крас Інвест» про надання послуг із приймання твердих побутових відходів, Замовник – ТОВ «САТ-Львів» доручає, а Виконавець ТОВ «Крас Інвест» приймає на себе зобов’язання надати Замовнику послуги із приймання твердих побутових відходів для їх подальшої переробки. Послуги надаються Виконавцем на виробничому майданчику за адресою м. Бориспіль вул. Запорізька, 38. Доставка до місця сортування ТПВ здійснюється транспортними засобами Замовника».

У ЄДРПОУ ТОВ «Крас Інвест» зареєстроване за адресою м. Київ, вулиця Обсерваторна, 23/17, має статутний капітал 4 тис. грн. 22 липня 2016 року фірма переоформлена на Березовську Тетяну Володимирівну (Черкаська обл., Маньківський район, село Іваньки). Основним видом діяльності підприємства записано оптову торгівлю твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

Великі сумніви щодо діяльності цього підприємства підсилені даними з сайту odnodata.com, які свідчать про те, що за цією ж адресою зареєстровано ще 66 фірм!

Детальніше читайте тут: ZIK

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *