ОСТАННІ НОВИНИ

Лише 5% українців не готові дати «на лапу» лікарю, - опитування

|

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні 2016 року, найбільше «дякують» лікарям на Західній Україні.

хабарник

Більшість (69%) заявили, що у них не вимагали хабара за лікування або медичні послуги протягом останніх двох років. Водночас, 25% опитаних відзначили наявність фактів корупції.

У свою чергу, 59% опитаних заявили, що відчували себе зобов’язаними дати медичному працівнику негрошовий подарунок (алкоголь, шоколад, їжу), щоб віддячити за лікування. Лише третина не відчували таких зобов’язань. Найбільше тих, хто відчували зобов’язання «подякувати» лікарю, на Заході та у Центрі (66%), найменше – на Сході (48%). Водночас слід зазначити, що на Півдні досить високий рівень несприйняття явища «подяки» медичному працівнику – 42% не відчувають жодних зобов’язань. Більш зобов’язаними стосовно подарунку лікареві себе відчувають жінки (64%), аніж чоловіки (53%).

Найпоширенішою сумою «подяки», яку вимагали за лікування або медичні послуги, є 100-250 грн (23%). У 16% вимагали від 250 до 500 грн., у 14% – 500-1000 грн., у 16% – більше 1000 грн. Найменш поширена сума «подяки» – до 50 грн (4%).

Лише 5% заявили, що не платили б жодних хабарів, якщо б їх попросили заплатити за лікування.

Раніше повідомлялось, що більша частина українців незадоволена послугами медицини і вважає її занадто дорогою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *