ОСТАННІ НОВИНИ

Більша частина українців незадоволена послугами медицини і вважає її занадто дорогою, - опитування

|

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у жовтні 2016 року, 47% опитаних заявили, що користуються лише послугами державних медичних установ. 26% сказали, що окрім послуг державних медичних установ звертаються за умови наявності додаткових коштів в сім’ї до приватної медицини. 15% заявили, що поруч із державними послугами звертаються до приватних закладів у випадку серйозної хвороби в сім’ї. Лише 6% надають перевагу переважно приватним медичним установам перед державними.

лікарі

Майже 70% опитаних незадоволені державними медичними послугами, які вони отримували за останні п’ять років. Задоволених тою чи іншою мірою рівнем послуг у державних медичних закладах 24% респондентів. Найбільше тих, хто висловив своє незадоволення у цій сфері, проживають на Півдні (85%). У віковому та майновому розрізах негативно оцінили ці послуги старші люди та ті, хто має низькі доходи.

55% опитаних заявили, що за останні два роки загальна якість державних медичних послуг для країни погіршилася. Лише 12% респондентів побачили покращення у цій сфері. 27% вважають, що нічого у рівні якості державних медичних послуг не змінилося. 6% не змогли відповісти на це питання.

Лише 8% зазначили, що українська медична галузь близька до європейських стандартів, 85% вважають, що якість медичного обслуговування в Україні далека від європейських стандартів.

Вартість медичних послуг є одним із визначальних чинників вибору респондентів, коли вони вирішують, де саме отримати медичну допомогу. Так, 33% опитаних відповіли, що, якщо не зважати на гроші, вони б звернулися за необхідною медичною допомогою до приватних медичних установ, 31% взагалі б поїхали лікуватися за кордон. Водночас 27% готові звернутися за допомогою навіть за таких умов все одно до послуг державної медицини.

Що цікаво, послугами приватної та іноземної медицини хотіли б більше користуватися молоді люди, водночас старші респонденти все рівно більше довірили б своє здоров’я державним медичним установам, навіть за умови, що у них будуть кошти на приватну чи іноземну медицину.

Серед країн, які обрали б для лікування, лідирують Ізраїль (39%), Німеччина (38%) та Швейцарія (21%). А також США (10%) та Білорусь (8%). Тільки 3% обрали б Росію.

83% респондентів вважають, що лікування для них або їхньої родини обходиться дорого (39% – дуже дорого). Лише 12% респондентів відзначили, що лікування є для них більш-менш доступним за вартістю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *