ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові вшанували пам'ять розстріляних у 1941 році вчених

|

У суботу, 2 липня, у Львові відбулось меморіальне зібрання з нагоди вшанування 75-х роковин із дня розстрілу львівських професорів на Вулецьких пагорбах у липні 1941 року. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

ЛОДА

Серед учасників заходу –Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін, представницька польська делегація, а також академічна спільнота і громадськість міста.

“75 років  тому тут було підступно знищено цвіт інтелектуальної еліти Львова, видатних вчених та громадських діячів. І сьогодні ми низько схиляємо свої голови, вшановуючи їх пам’ять, – зазначив голова ЛОДА Олег Синютка. – Цей монумент – символ порозуміння та примирення з нашими польськими друзями та колегами. Всі ми розуміємо, що не може бути вільної Польщі без незалежної України, ніколи не буде вільної України без незалежної Польщі. Тільки у співпраці дві наші країни будуть успішними процвітаючими  перспективними державами”.

Після меморіального зібрання усі присутні поклали квіти до пам’ятного знаку, а також вшанували пам’ять львівських професорів хвилиною мовчання.

Довідка

В ніч з 3 на 4 липня 1941 року окремими відділами групи спеціального призначення “Галичина” при Поліції Безпеки та Служби Безпеки під командуванням бригаденфюрера СС др. Карла Ебергарда Шьонґарта було арештовано 21 професора вищих навчальних закладів Львова, а також їх рідних, осіб, що перебували в помешканнях на момент арешту, слуг – всього 52 особи.

Пам’ятник відомим львівським ученим, розстріляним німецькими нацистами у 1941 році, був відкритий 3 липня 2011 року. Подія була приурочена до 70-х роковин від часу тих трагічних подій.

У результаті міжнародного конкурсу на кращий проект пам’ятника, перемогу здобув спільний польсько-український проект скульптора Олександра Сьліви з Кракова та львівських архітекторів Олега Трофименка й Дмитра Сорокевича.

Монумент являє собою своєрідну арку, що складається із 10 каменів, які символізують 10 Божих заповідей. П’ята заповідь – “Не убий!” – суттєво порушена, ніби збита. Це символізує те, що коли людина порушує заповідь Божу, є загроза зруйнувати цілісну конструкції світу.

Меморіал розташований на Вулецьких пагорбах у Парку студентів Національного університету “Львівська політехніка” в районі вулиць Академічної, Сахарова, Відкритої та Лукаша-Карпинця.

Фото: ЛОДА

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *