ОСТАННІ НОВИНИ

Грибовицька катастрофа: експерти рекомендують евакуювати дітей

|

Їдкий дим з Грибовицького сімттєзвалища вже позначився на стані здоров’я і самопочутті мешканців Малехова, Грибович, Дублян та району вулиці Щурата у Львові. Люди скаржаться на слабкість, тиск та температуру. Про це у коментарі Львівському порталу повідомив активіст, заступник голови Громадської ради при департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА Юрій Дмитришин.

841

«Усі прекрасно знають, що в ту частину сміттєзвалища, яка нині горить, за часів СРСР сміття звозили всі хімічні підприємства та заводи Львівщини. Ніхто його не сортував, його просто викидали. Вивозили і ртуть, і все, що хочеш. Тобто на цій ділянці сміттєзвалища може знаходитися уся таблиця Менделєєва», – пояснив він.

Водночас Юрій Дмитришин зазначив, що територія, яка горить, є найстарішою частиною сміттєзвалища і тут є найбільше біогазу.

«Більше того: під шаром ґрунту на сміттєзвалищі є закопані два гудронні озера, які були утворені свого часу, але, оскільки сміттєзвалище розросталося, їх закинули сміттям, землею…», – додав активіст.

Відтак він наголосив, якщо загориться гудрон, трагедія буде значно суттєвішою.

«Буде ще більший шкідливий вплив на мешканців. Люди, які живуть в Малехові, Грибовичах, Дублянах, у районі Щурата вже починають відчувати слабкість, стрибки тиску, у дітей спостерігається температура. І це тільки початок… Якщо температура повітря буде більшою, ніж 30 градусів, пожежа на сміттєзвалищі розростеться», – зауважив Юрій Дмитришин.

Тому, на його переконання, батькам вартувало б вивезти кудись подалі своїх дітей: «Я б рекомендував, дітей із сіл Малехів, Грибовищі та міста Дубляни на вихідні при можливості вивезти у Карпати, щоби діти цим не дихали».

Як писав Львівський портал, екс-командир медичної роти імені Пирогова, депутат Львівської обласної ради, полковник Ігор Ільків рекомендує вивезти дітей з зони, прилеглої до Грибовицької катастрофи.

Також міський голова Дублян Василь Попович у коментарі Львівському порталу повідомив, що дим з Грибовицького «пекла» виїдає очі мешканцям Дублян, а міська влада рекомендує мешканцям не гуляти із маленькими дітьми на вулиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *