В УПА воювали грузини, росіяни, євреї…

|

В УПА воювали не тільки українці. Серед повстанців були кримські татари, німці, бельгійці, голландці, вірмени, узбеки, грузини та росіяни. Про це Львівському порталу повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху, напередодні презентації першої книжки про іноземців в УПА авторства Олега Стецишина.

614

«Ми можемо тільки пишатися тим фактом, що у визвольному русі ми не були самотніми. Адже навіть за умов цілковитої непідтримки провідними державами світу нашої боротьби за свободу, українців не залишили напризволяще пересічні громадяни цих країн. Право української нації на самовизначення зі зброєю в руках активно відстоювали представники практично усіх націй Центрально-Східної Європи», – каже журналіст і дослідник Олег Стецишин.

Автор роботи також цитує інструкцію ОУН, у якій йде мова про потребу знищення Москви.

«Знищити Москву, як велику імперію, зможемо лише тоді, коли на всіх московських землях постануть самостійні національні держави. Іншої дороги немає», – зазначалося в інструкції ОУН.

Не лише бандерівці прагнули допомагати визволенню інших, а й представники інших національностей ставали пліч-о-пліч з українцями в їхній боротьбі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *