ОСТАННІ НОВИНИ

Львів «покаже зуби» за спробу самовільного підняття цін у маршрутках – Пайонкевич

|

MarshrutkaЯкщо перевізники спробують самовільно підняти вартість проїзду у маршрутках, місто покаже свої зуби. Про це у коментарі Львівському порталу розповіла начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

За словами Г. Пайонкевич, попри рішення Кабінету міністрів України «Про скасування державного і муніципального регулювання тарифів на пасажирські перевезення, за винятком залізничних», законом про місцеве самоврядування (стаття 28 – авт.) досі збережено право виконавчим органам місцевих рад встановлювати тарифи на перевезення у міському транспорті.

«Спосіб встановлення тарифів на проїзд залишився чинним. Адже досі чинний наказ міністерства транспорту, який дає методику розрахунку тарифів. Обов’язок державного регулювання тарифів на перевезення пасажирів, як електро- так і таксомоторного транспорту є збережений у законах  про автомобільний транспорт та електротранспорт. Відповідно до постанови Кабміну, з повноваження органів місцевого самоврядування вилучено один абзац, який встановлює перелік органів, які мають право встановлювати ці тарифи. Однак залишено норму про обов’язковість державного регулювання тарифу на перевезення», – повідомила чиновниця.

Головний юрист міста також додала, що невідомо чим керувались у Кабміні, але у Раді зареєстровано законопроекти, згідно з якими ще більше розширюються повноваження органів місцевого самоврядування. І це стосується не лише встановлення розміру тарифів на перевезення, а й розрахунку методики ціноутворення.

«З одного боку держава робить кроки на шляху до децентралізації – надання права місцевому самоврядуванню самостійно вирішувати питання місцевого значення. А питання тарифів у Львові відноситься до проблеми місцевого значення. З іншого боку держава приймає от такі рішення, які викликали ряд суперечностей… Ми очікуємо на офіційну позицію з цього приводу від Мінекономіки та Мінінфраструктури України, для того аби визначитись, як нам діяти сьогодні. Наразі, ані я, ані більшість моїх колег не готові дати оцінку рішенню Кабміну. До того часу, доки не будуть внесені зміни до закону «Про місцеве самоврядування», доки не буде вилучено цю норму з цього закону, ми вважаємо, що право регулювати тарифи перевізників залишається за місцевою владою», – повідомила Гелена Пайонкевич.

Водночас вона додала, що якби держава захотіла дати перевізникам право самостійно встановлювати тарифи, то одночасно із прийняттям цієї постанови, повинна була прийняти акти, які б встановлювали відповідну методику і процедуру.

«Сьогоднішня методика визначення розрахунку тарифів у громадському транспорті  не дає можливості визначення ціни перевізникам. Відтак, регулювання тарифів на перевезення залишаються за органами місцевого самоврядування», – наголосила чиновниця.

Як відомо, зараз у ЛМР перебуває на погодженні проект рішення виконавчого комітету про встановлення нового тарифу для перевезення пасажирів – 4 гривні по місту.

У березні п’ять перевізників Львова подали ефемерні розрахунки, де вартість проїзду коливалась від 7 до 10 гривень.

Вже на квітневих громадських слуханнях, перевізники озвучили узгоджений тариф на проїзд у міських автобусах – це 5 гривень.

Відповідно до рішення Кабміну, відтепер перевізники самі зможуть визначати тарифи на проїзд.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *