ОСТАННІ НОВИНИ

Жетон для хвостатого щастя. Або як Львівський портал реєстрував собаку

Вероніка РОЙ, Львівський портал

|

З 1 вересня 2016 року у Львові вступили у дію нові Правила утримання і поводження з тваринами. Згідно з нововведеннями, усі собаки у Львові обов’язково мають бути зареєстровані у єдиному електронному реєстрі та мати спеціальні  жетони. Тож господарі чотирилапих невпинно поспішають реєструвати своїх улюбленців, адже з вже з 1 лютого цього року – за якихось неповних два тижні – недобросовісних господарів буде штрафувати поліція. Аби розібратися детальніше, як відбувається процедура реєстрації, кореспондент Львівського порталу одягнув на свого чотирилапого друга нашийник та вирушив на пошуки реєстраційного щастя.

Пошук ветклініки та збір документів

Отож, спочатку ми шукали інформацію про те, де відбувається реєстрація тваринок, та які документи необхідно зібрати для цієї процедури. З’ясувалося, що зареєструвати чотирилапого можна двома шляхами. Перший: безпосередньо приїхати в ЛКП «Лев» на вулицю Промислову, 56, або обрати одну з приватних ветеринарних клінік, які представлені на сайті комунального підприємства. Другий метод: можна зареєструвати тварину в онлайн режимі. Для цього потрібно  заповнити спеціальну реєстраційну форму на сайті ЛКП «Лев». Таким чином через 15 діб собака стає зареєстрованою і отримує свій жетон.

Для реєстрації чотирилапого потрібно було зібрати такий пакет документів: паспорт власника і ветеринарний паспорт тварини. Якщо немає паспорта собачки, то господарю необхідно захопити спеціальну карточку, в якій зазначено, що песик щеплений від сказу.

На сайті підприємства зазначається, що краще попередньо зателефонувати і записатись, аби не вистоювати у чергах. Однак, ми вирішили не записувались та обрали будь-яку клініку, яка знаходиться неподалік нашого місця дислокації.

Процес реєстрації

Наступного ж дня ми привели нашого чотирилапого друга у найближчу ветеринарну лікарню, яка знаходиться у нашому мікрорайоні. Ажіотажу у клініці на диво не було. Хоча, як зазначив лікар, щодня до них приводять чимало чотирилапих, аби зареєструвати.

«Насправді охочих зареєструвати свою собачку чимало. До нас кожного дня приходять по п’ять-шість господарів зі своїми тваринками. Особливо ця кількість збільшилась після 1 січня», – зауважив він.

Одне з найважливіших питань – яку ж суму мені доведеться викласти, аби зареєструвати песика? Ціна, яку назвали в клініці, не суттєво, але все ж відрізнялася від тої, яка вказана сайті ЛКП «Лев». Адже на сторінці комунального підприємства зазначається, що вартість процедури становить 52 гривні 63 копійки. У нашому ж випадку запропонували заплатити 100 гривень. Працівники аргументували це тим, що вони є приватною ветеринарною клінікою.

Тож ми вирішили не переплачувати 50 гривень, а піти у першу комунальну ветеринарну клініку, яка працює на базі ЛКП «Лев», та зареєструвати нашого чотирилапого улюбленця там. Варто зауважити, що якщо ви мешкаєте не в районі Промислової, то добратися до 56-го номера з собакою та ще й за такої погоди – справа не така вже й проста.

Тут, на відміну від приватної ветеринарної клініки, у чергах сиділи п’ятеро господарів зі своїми чотирилапими улюбленцями. Собачки були абсолютно різними: великими, маленькими, однак хвостаті намагалися познайомитись між собою. Тому атмосфера в клініці була по-особливому веселою.

Коли чекали у черзі, познайомилися із господарем йоркширського тер’єра Ігорем. Він розповів, що не проти зареєструвати свого улюбленця, і констатував: в Європі така система працює вже давно. Також Ігор наголосив, що тепер завдяки жетону можна ідентифікувати, чи тваринка вакцинована.

«Україна йде в Європу і наші чотирилапі друзі також. А в Європі ця система вже працює. Тому я позитивно сприймаю те, що у Львові ввели реєстрацію собак. Адже тепер, гуляючи парком зі своїм Ніком, я завдяки жетону зможу ідентифікувати, які собаки вакциновані від сказу, а які ні», – розповів він.

Просидівши приблизно 35 хвилин, черга реєстрації дійшла і до нас. Працівник ЛКП «Лев» одразу попросила документи на собаку та паспорт господаря.

Далі у нашої собачки була фотосесія, оскільки для того, щоб її ввели у базу даних, необхідна фотографія тваринки. Тож цей процес також зайняв чимало часу. Проте потім все пішло досить швидко: адміністратор внесла усі необхідні дані у реєстраційну базу, перевірила дані господаря та видрукувала реєстраційну картку, де нам потрібно було лише поставити підпис, що ознайомлені із правилами поводження з тваринами.

Тож сама вже процедура у нас зайняла не більше 20 хвилини. Після чого нам залишалося лише оплатити за послугу та забрати жетон. На відміну від приватної ветеринарної клініки, тут ми заплатила 52 гривні 63 копійки. Відтак бачимо різницю в ціні практично в два рази та розуміємо, що приватні ветклініки все-таки заробляють на реєстрації тваринок.

Після оплати нам видали жетон з логотипом ЛКП «Лев» та QR-кодом, за допомогою якого працівники підприємства ідентифікують собаку в базі даних усіх зареєстрованих тварин. За ним можна легко знайти господаря, якщо тваринка загубилася, а також перевірити стан здоров’я собаки.

Також працівник комунального підприємства зазначила, що після реєстрації ЛКП «Лев» має право вимагати доставлення собаки на огляд чи вакцинацію.

Страх податку

Прогулюючись парками Львова, помітно, що багато собачок гасають все-таки ще без жетонів. Справа в тому, що багато господарів бояться, що через деякий час їм доведеться платити податок за тваринок. Тому відмовляються від процедури реєстрації.

«В місті окрім собак є чимало проблем. Якщо я зараз зареєструю свого Чапі, то згодом мені доведеться плати податок за нього. Мені здається, що це просто витягування грошей з людей», – нарікає власниця мопса Лідія. Однак, як запевнили кореспондента Львівського порталу секретар комунального підприємства «Лев» Анна, податок людям платити не доведеться, оскільки мова йде про обов’язкову реєстрацію лише для відслідковування щеплень, стану здоров’я тваринки та умов її проживання.

Також деякі львів’яни вважають, що реєстрація нічого не дасть, адже раніше песики якось жили без жетонів.

«Багато собачок в нашому місті мають паспорти в яких зазначено, чи зробили господарі щеплення тваринкам. Коли ми гуляємо з нашою Бертою, ми її ніколи не відчіпляємо від повідка. Тоді що нам можуть дати ці жетони? Це гроші на вітер», – каже львів’янка Ірина.

Відтак, кожен господар повинен сам вирішити: реєструвати свого чотирилапого друга, чи ні. Однак, як розповіла нам під час реєстрації працівник ЛКП «Лев», вже з 1 лютого цього року патрульна поліція Львова та муніципальна дружина розпочнуть рейди для перевірки реєстрації домашніх тварин. Якщо ж собачка не буде зареєстрована, то поліція накладатиме на господаря штраф — від 17 до 51 гривень.

Фото: Львівський портал, ПорадимоPetsi.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *