ОСТАННІ НОВИНИ

Покалічений “Івасик-Телесик”

«Ратуша», 22 березня

|

«Івасика-Телесика» у Стрийському парку традиційно будуть відновлювати. Нині ця скульптура має жахливий вигляд: вона пошкоджена, надщерблена і вкрита тріщинами. У міськраді кажуть, що це справа рук вандалів, натомість депутати переконані: причина — неякісно виконані роботи, за які заплатили просто скажені гроші.

“Телесика” нищать вандали?

Фонтан «Івасик-Телесик», розташований на території Стрийського парку, ще два роки тому відновлювали працівники не вельми знаного ТОВ  «Українсько-китайський центр». Роботи тривали з весни до листопада 2010 року.  «Після завершення робіт у листопаді був пробний запуск фонтана. Пізніше ми зняли обладнання, законсервували його, а на Великодні свята знову запустили, — зазначив Ігор Фалюта, начальник управління капітального будівництва Львівської міської ради. — Впродовж 2011 року фонтан працював».

Нагадаємо, перші тріщини на фонтані «Івасик-Телесик» з’явились іще в липні 2011 року. Додаткові й набагато вагоміші пошкодження на скульптурі були виявлені й цьогоріч. За словами Ігоря Фалюти, вони з’явились унаслідок вандалізму й безвідповідальності львів’ян. «Те, що зараз фонтан «Івасик-Телесик» є пошкоджений, — елементи вандалізму. Його знищили мешканці впродовж зимового періоду. На фонтані фотографувались, декому було цікаво походити по  ньому, звідси й пошкодження», — розповів Ігор Фалюта». 

За словами чиновника, пошкодженого львівськими вандалами «Телесика» незабаром знову будуть відновлювати. Робитиме це (власним коштом) той же «Українсько-китайський центр», що виконував роботи в 2010-му. «Ми домовились з «Українсько-китайським центром» про те, що вони цього тижня мають приїхати й оцінити обсяг робіт для відновлення фонтана, — зазначив Ігор Фалюта. — Хочемо, щоб до Великодня фонтан був відновлений і знову запрацював». 

При спогляданні самого фонтана мимоволі виникає думка, що пан Фалюта лукавить. Більшість тріщин свідчать не про «вандалізм», а про неякісно виконані роботи, хоча чиновники ЛМР акти прийому цих робіт підписали. Та й з якої б це радості ТОВ  «Українсько-китайський центр» мав відновлювати композицію власним коштом, якщо його провини в її руйнації нема?

Жодної естетики!

Міські обранці теж наголошують: тріщини на скульптурі “Івасика-Телесика” спричинені не лише вандалізмом, але й неякісно виконаним відновленням. За словами Віри Лясковської, голови постійної депутатської комісії з питань природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради, фонтан відновили нефахово й він дисгармоніює з навколишньою територією. 

«Це, безперечно, моя суб’єктивна думка. Однак як будівельник, я переконана, що відновлення фонтана «Івасик-Телесик» — це величезна халтура. Скульптура «Івасика-Телесика» зроблена руками відомого народного художника Чайки. Безумовно, автентична скульптура гармоніювала з парком і мала в ньому своє призначення, — зазначила Віра Лясковська. — Просто так доручати роботи з реконструкції фонтана будь-якій організації — неприпустимо. А чиновники доручили відновлення ремісникам, які беруться за рукоділля».

За словами Віри Лясковської, ця скульптура має неестетичний вигляд і на неї просто гидко дивитись. «Погляньте на шию лебедя, яка більше схожа на шию жирафи, — нарікає Віра Лясковська. — А рука «Івасика-Телесика», який в автентичному варіанті тримався за крило лебедя дуже гармонійно, зараз ніби прикута чи загіпсована, і стирчить як палиця».

Незадоволений виглядом «Телесика» й Юрій Михальчишин, член постійної депутатської комісії депутатської діяльності та законності Львівської міськради. За його словами, фонтан потребує негайного втручання майстрів. «Я спостерігав пошкодження на фонтані впродовж цієї зими — це тріщини, які можна побачити неозброєним оком. Окрім того, є значні недопрацювання: непропорційні й негармонійні фігури, які є результатом творчості якогось доморощеного скульптора і не мають нічого спільного з авторським задумом. Це неякісне виконання робіт з допомогою неякісних матеріалів, оскільки має далеко не ідеальний вигляд».

«Золотий» фонтан

Як повідомив Ігор Фалюта, відновлення «Івасика-Телесика» коштувало Львову 2 мільйони гривень. Однак, за словами чиновника, місто ще не доплатило підрядникові 500 тисяч гривень за виконані в 2010-му роботи. Наразі виконавець отримав півтора мільйона гривень з двох.

Гроші, витрачені на виконання робіт, Ігор Фалюта називає цілком виправданими, адже вони пройшли всі потрібні погодження. «Ніхто просто так нічого не оцінює. Є проектно-кошторисна документація, є акти виконаних робіт, де все оцінено й перевірено — і КРУ, і правоохоронними органами. Відповідно, обсяг робіт внесено до проекту», — каже чиновник.

Натомість Юрій Михальчишин зазначив, що йому вдалося встановити перевищення коштів, використаних під час реконструкції фонтана, порівняно з проектно-кошторисною документацією та укладеними угодами, на 200 тисяч гривень.

«Щонайменше 200 тисяч гривень із міського бюджету використали надлишково. Спершу сума була закладена в розмірі 2 мільйони гривень, а акти виконаних робіт, підписані на 2 мільйони 200 тисяч гривень, що є перевищенням кошторисних обсягів. З огляду на те, яким чином виконані ці роботи, йдеться про свідоме нецільове використання грошових асигнувань», — розповів  Юрій Михальчишин.

Ще в листопаді минулого року депутат звертався з цією інформацією до прокуратури, однак там його запит переадресували в обласне Контрольно-ревізійне управління. Відповідь від КРУ надійшла до Юрія Михальчишина в січні цього року. Посилаючись на результати ревізії фінансово-господарської діяльності УКБ за період з 1 червня 2010 до 30 червня 2011 року, КРУ встановило, що вартість робіт зросла на 12,36 тис. гривень через збільшення їх обсягу. 

Як повідомив «Ратуші» в.о. начальника Держфінінспекції у Львівській області Роман Кроляк, це є порушенням п. 3.3.10.1 Державних будівельних норм. «Оплату завищеної вартості та обсягів будівельно-монтажних робіт, виконаних ТОВ «Українсько-китайський центр розвитку», допущено з вини працівників УКБ Львівської міської ради, які підписали акти виконаних робіт та виконували технічний нагляд відповідно до наказів по УКБ ЛМР, — зазначив Роман Кроляк. — На письмове запрошення для участі у проведенні контрольних обмірів на об’єкті представники ТОВ «Українсько-китайський центр розвитку» не з’явились».

 

У тому, що витрачена сума грошей не відповідає якості виконаних робіт, переконана й Віра Лясковська, голова постійної депутатської комісії з питань природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради. За її словами, комісія виступає за те, щоб не повертати підряднику заборгованості,  якої місто ще не виплатило.

«Усі гроші проходили через УКБ, натомість із нашою комісією нічого не погодили. Першочергово ми зобов’язали власника ресторану, біля якого розташований цей фонтан, відновити його. Однак пізніше дізнались, що за це взялись чиновники УКБ без нашого відома», — розповіла Віра Лясковська.

Попри те, що місто досі не виплатило підряднику півмільйона гривень за реконструкцію фонтана, в Ратуші задумали ще й підсвітити його. На це в бюджеті розвитку Львова-2012 додатково передбачили півмільйона гривень.

«Команда Садового намагається надалі використовувати цей об’єкт для штучного викачування коштів, адже в бюджеті розвитку на 2012 рік заплановано додатково виділити ще 500 тисяч гривень на освітлення фонтана, — зазначив Юрій Михальчишин. — Це свідчить, що всі межі здорового глузду і нахабства перейдені».

Уляна Депутович

Фото Юрія Ткаченка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *