У гості зі зброєю

Розмовляв Віктор ЧАРНОМСЬКИЙ, "Ратуша"

|

9 серпня цього року, згідно з наказом Комітету лісового господарства України, відкриють полювання на пернату дичину, яке вважають найбільш популярним серед шанувальників відпочинку з мисливською зброєю.

Чимало охочих випробувати своє ловецьке щастя завітають на терени України з ближнього та далекого зарубіжжя. Дехто із наших співвітчизників вирішить задовольнити свій азарт, полюючи в іноземних мисливських угіддях. Але як перетинати кордони, маючи в багажі зброю? Якими є правила перевезення, застосування та зберігання різних видів зброї для громадян України під час виїзду за кордон, та іноземців, які легально прибули зі зброєю до нашої держави? З цими запитаннями ми звернулися до начальника управління громадської безпеки Головного управління громадської безпеки МВС України у Львівській області, полковника міліції Володимира Гриняка.

— Хочу пояснити, що, відпо­відно до вимог інструкції, затвердженої наказом МВС України № 622-98 р., вогнепальну зброю (крім зброї армійських зразків) та заряджені патрони до неї, пневматичну та холодну зброю іноземні громадяни перевозять через державний кордон лише за дозволом МВС України. Дозволи на право ввезення іноземними громадянами зброї та боєприпасів в Україну видає також Департамент Громадської Безпеки МВС України за клопотанням міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади України за погодженням із посольствами та іноземними представництвами країн, громадянами яких вони є, а з метою полювання, на конкретно визначений термін, також за клопотанням користувачів земельних ділянок і мисливських угідь. При цьому відповідальність за перевезення та зберігання зброї, ввезеної для полювання іноземними громадянами, покладають на керівників мисливських господарств.

— А якщо хтось із наших гостей забажає придбати щось зі зброї у наших мисливських магазинах, чи мають вони на це право?

— Дозволи на право придбання, зберігання, носіння та вивезення з України вогнепальної, пневматичної, холодної зброї, та боєприпасів до зброї іноземним громадянам теж видає МВС України, але за п’ять днів до їх виїзду з території України.

— Скажімо, наші громадяни виявлять бажання привезти з-за кордону “Ремінгтон”, “Зауер” чи “Браунінг”, який припав до душі, або екзотичний мисливський ніж фірми “Золінген”, як їм бути?

— Це не заборонено законом, однак необхідно отримати дозволи на право ввезення з-за кордону мисливської, пневматичної, холодної зброї та боєприпасів до неї громадянам України, які видає МВС України, а також Управління (відділи) Громадської Безпеки ГУМВС України в Криму, м. Києві, Київській області, УМВС України в областях і м. Севастополі.

Далі для наших краян застосовують загальні правила, згідно з якими дозволи на зберігання й носіння мисливської вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, газової зброї, пристроїв вітчизняного виробництва, призначеного для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями видають громадянам терміном на три роки.

— Чи є необхідність в страхуванні під час отримання дозволів на зброю, чи це є обов’язковою умовою для громадянина?

— Так, це обов’язкова умова. Порядок і правила проведення обов’язкового страхування ци­вільної відповідальності громадян України, що мають у власності чи іншому законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання цієї зброї встановлені Законом України „Про страхування” від 7 вересня 1996 року та постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 року № 402. Обов’язкове страхування, згідно із Законом України „Про страхування”, цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності зброю (зокрема нагородну), за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної третім особам, внаслідок виникнення страхових випадків, які призвели до заподіяння шкоди життю, здоров’ю та майну третіх осіб. На щастя, за період з 2007 р. і донині протиправних випадків під час використання зареєстрованої вогнепальної мисливської зброї не зафіксовано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *