Евакуатори працювали незаконно – гайда відвойовувати кошти

Галина РОСПОПА, «Львівський портал»

|

Ідея міських чільників упорядкувати дороги та парковки в місті за допомогою евакуаторів луснула, як мильна бульбашка, від одного підпису обласного прокурора.

Роботу комунального підприємства, а точніше дії інспекторів ДАІ, які видавали дозволи на евакуацію, львівська прокуратура визнала незаконними. Отже, відтепер кожен водій, автівку якого евакуювала муніципальна дружина, зможе відшкодувати всі матеріальні збитки.

Комунальне підприємство „Муніципальна дружина” евакуйовує автомобілі з дозволу працівників ДАІ. Проте правоохоронці не мають права видавати такі дозволи. Якщо стисло пригадати, то ще в 2004 році працівникам ДАІ заборонили вилучати номерні знаки та автотранспорт і відвозити на штрафмайданчик. Їм дозволялося лише виписати штраф. І, навіть, якщо водій ледь тримається за кермом через надмірно випитий алкоголь, забирати в нього авто, тобто його власність, ніхто не має права. Водії не тямили себе від щастя, даішники ж тихо «кусали» лікті.

Закон вступив у дію в січні 2004, а вже в лютому цього ж року львівський міськвиконком видає розпорядження про створення евакуаторного підприємства. У прокураторі ж, пояснюють: юристи ратуші та даішники не добачили того нюансу, що робота такого підприємства, скерована на евакуацію автомобілів, які припарковані не в призначених місяцях, – заздалегідь стає незаконною, бо суперечить законодавству.

Начальник відділу прокуратури Львівської області Андрій Матолич розповідає, що відтепер усі водії, автівки яких побували на штрафмайданчику мають право в судовому порядку відшкодувати собі всі матеріальні та моральні збитки. Загалом, припис прокурора діє вже з 5 серпня і скерований в органи Автоінспекції.

Натомість, керівництво Муніципальної дружини стверджує, що прокуратура має зауваження лише до деяких незначних пунктів. Про що конкретно в ньому йдеться – не знають, адже особисто його не отримували. Заступник директора ЛКП „Муніципальна дружина” Семен Мисяк пояснює, що комунальники не припиняли своєї діяльності і впродовж дії припису встигли евакуювати майже 25 автомобілів. “ Ми разом із працівниками ДАІ продовжуємо наводити порядок в місті і далі евакуйовуємо машини”, – каже Семен Мисяк. Проте, як говориться, незнання закону не звільняє від відповідальності. Отже, в обласній прокуратурі пояснюють, що дисциплінарні покарання повинне призначати керівництво ДАІ. Когось накажуть доганою, а хтось взагалі може позбутися роботи. Муніципальна дружина, без сумніву, повинна повністю припинити свою незаконну діяльність.

Погодимося, евакуатори хоча б трішки, але почали вирішувати проблему з паркувальним безладом у Львові. Автоприбиральна техніка убивала одразу двох зайців. По-перше, наводила лад на вузьких вулицях міста, та тротуарах, які облюбували для паркування водії автотранспорту, подекуди витісняючи з них пішоходів.

По-друге, суттєво поповнювала завше бідну міську скарбничку. У місяць комунальники евакуйовували майже 500 автівок, якщо перевести в кошти – це майже 150 тисяч гривень до міської скарбнички. Хоча варто зауважити – комунальники наважувалися забирати не надто дорогі машини. То ж «мерси» та «лексуси» й надалі спокійнісінько стояли на тротуарі. Викласти ж майже 300 гривень, аби повернути своє авто – доводилося лише середньому класу, а для цих людей – це вже добряча копійчина.

Однак, тепер про цей спосіб поповнення бюджету, схоже, доведеться забути. Хтозна, чи вдасться навіть окупити дорогу техніку, адже лише один евакуатор коштує близько 300 тисяч гривень, а їх куплено два. Тепер же чудо-машини стоятимуть без діла. Якщо ж обурені “штрафники” через суд вимагатимуть повернути їм кошти, то міський бюджет має реальні шанси зазнати ще більших збитків.

Без сумнівів, припис прокурора викличе хвилю обурення та скарг зі сторони міських чільників, та полегшених зітхань зі сторони львівських водіїв. Як би там не було, однак міському голові та його команді варто нагадати стару добру приказку: “Краще сім раз відміряй – і один раз відріж”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *