Кость Бондаренко, політолог, директор Інституту Горшеніна: «Дрібним політичним силам мало що «світитиме» на цих виборах»

|

«Нинішня виборча кампанія цікава тим, що це така собі бліц-кампанія, яка буде проходити без надміру нових технологій. Головна технологія, на яку розраховує більшість політичних сил, – технологія, спрямована не так на створення емоцій у виборців, як на створення «емоцій» у представників виборчих комісій. Можливо, навіть не стільки на рівні дільничних комісій, скільки на рівні Центральної виборчої комісії і так далі.

У багатьох штабах з’явилася нова штатна одиниця, яка звучить як «фахівець з корекції соціологічних даних». Тобто соціологічні дані засвідчують, що якась партія має, наприклад, 20 відсотків, але якимось чином потрібно попрацювати так, що ця політична сила мала або 25, або 15 відсотків. І цей фахівець цим займатиметься.

Жорсткі умови, коли на виборчу кампанію відводять лише місяць (серпень не беремо до уваги, тому що це «мертвий сезон»), то в цих умовах може спрацювати лише технологія вищезгадана.

Нині багато політичних сил думають, як задіяти саме цю технологію. Враховуючи, що виборчі комісії формуватимуть ті політичні сили, які представлені у Верховній Раді, то можна зрозуміти, що дрібним політичним силам і маловідомим політичним силам мало що «світитиме» на цих виборах.

Тобто люди, які стверджують, що будуть «вибори без виборів», недалеко відійшли від істини.

Нині політики керуються правилом: «Думку електорату знехтувати». Реально склалася ситуація, коли між народом і політиками виникла прірва. Тепер здебільшого зменшилася кількість людей, які обурені політиками. Обурення змінилося індиферентністю».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *