“Свободи не зупинити” - але це намагалися зробити працівники правоохоронних органів столиці - „Львівська газета“, 18 жовтня

|

У суботу в Києві відбулося Всеукраїнське студентське віче, організоване вільною ініціативою “Студентська хвиля”. Чотири колони студентів, які організовано пройшли вулицями столиці зі Сходу, Заходу, Півночі та Півдня, об’єдналися на Контрактовій площі під гаслами: “Схід і Захід разом”, “Ми разом – нас багато, і нас не подолати”, “Свободу не зупинити”. В акції взяло участь близько 30 тисяч студентів, які ухвалили резолюцію на підтримку Віктора Ющенка на президентських виборах.

Перед молоддю виступив учасник студентського голодування початку 1990-х років, народний депутат В’ячеслав Кириленко.

– 1990 року ми не боялися нічого, розбиваючи намети на Майдані та перед Верховною Радою. Впевнений, ви готові, в разі нечесних виборів, розбити намети під стінами ЦВК, – зазначив він. – Цієї ночі не спали ректори ВНЗ, проректори, міністр транспорту, не спала міліція. Вони відстежували, як студенти рухалися до Києва, аби взяти участь у вічі. Нас не зупинять “бігаючі” проректори. Свободи не зупинити.

– 15 студентів, які стоять перед вами на цій сцені, зробили, як здавалося багатьом, неможливе. Вони скасували указ президента, – заявила зі сцени лідер студентського руху із Сум Олександра Веснич. – Будьте собою, вмійте захистити свої права, не бійтеся говорити те, що думаєте. Нас було п’ятнадцятеро із 10000 – і ми зробили це. Інколи здавалося, що йдемо на неймовірне: долаємо 400 кілометрів пішки, ночуємо в наметах. Виявилося, що нас, п’ятнадцятьох, боялись. І ми весь час відчували підтримку. З нами пліч-о-пліч були батьки, друзі, викладачі.

Відрахований із Луганського аграрного національного університету відмінник Олександр Кирилов повідомив студентське віче, що на такий крок викладачі пішли після того, як він зі своїм товаришем публічно виступив проти Януковича, вдягнувши “зеківський” костюм і станцювавши під транспарантом “Я тожА хАчу быть ПрИзИдент!” Зі сцени Олександр заявив, що підтримує народного кандидата Віктора Ющенка:

– Люди, які звикли красти, не можуть чесно працювати. Тому влада нас боїться. Незважаючи на погрози та тиск, не залишу справи, якою займаюся нині. Думаю, ви мене підтримаєте в цьому, вірю, що Віктор Ющенко переможе.

На вічі виступив і Віктор Ющенко, який закликав студентів бути присутніми на виборах 31 жовтня, зокрема під час підрахунку голосів:

– У виборчих комісіях достатньо відповідальних і чесних людей… Я закликаю всіх прийти після 20-ї години під виборчі комісії, – звернувся промовець до слухачів.

В. Ющенко пообіцяв, що “справжні результати будуть оприлюднені негайно, а фальсифікації не пройдуть”.

– Якби хоч однією клітинкою сумнівався в перемозі, не стояв би на цій сцені, – заявив він. – Я теж був студентом, служив в армії на турецькому кордоні, двоє з моїх дітей – також студенти. І знаю, що зробити, аби вони не відчували себе самотніми в цьому світі, як їх захистити”.

Учасники Всеукраїнського студентського віча ухвалили резолюцію на підтримку Віктора Ющенка, в якій стверджують, що їм “набридло бути безправними кріпаками у власних університетах та інститутах, бачити зневіру й страх в очах співвітчизників, чути брехню з телеекранів і з вуст найвищих посадовців”.

“Ми прагнемо змін на краще, як прагнуть їх мільйони наших співвітчизників, – наголошують студенти. – Нас намагаються позбавити права на власну громадянську позицію, перетворити на слухняну масовку для підтримки колишнього кримінального злочинця, а зараз – кандидата на найвищу державну посаду від Кучми та його оточення”.

Студенти зазначають, що уряд кинув усі сили на створення незаконних перешкод у проведенні студентського віча: “Нас викликали до ректорів і деканів. Нас переслідували бандити. З наших автобусів знімали номери чи зупиняли в дорозі, а водіям погрожували. Нас виловлювали по вокзалах. Але ми сьогодні тут. Нас тисячі й тисячі. Ми – єдині. Ми висловлюємо недовіру нинішньому уряду і вимагаємо припинення політичного терору у вузах, поновлення всіх відрахованих з політичних мотивів студентів, покарання посадовців, винних у вчиненні кримінальних злочинів. Ми заявляємо про підтримку народного кандидата в президенти Віктора Ющенка і докладемо всіх зусиль для його перемоги, який би тиск на нас не чинився. Владі не вдасться обдурити людей, купити їх передвиборними подачками чи сфальшувати вибори. Ми зможемо захистити свій вибір і відкрити нашій Батьківщині шлях до свободи і процвітання”.

Далі розпочався концерт за участю гуртів “ВВ”, “Тартак”, “Океан Ельзи”. “Тартак” одну зі своїх пісень присвятив сумським студентам. Під час свого виступу соліст гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук закликав молодь “позбутися всього полохливого, нерішучого” в собі та не боятися зробити власний вибір.

Під час виступу “ВВ” зникло світло. Лідер гурту Олег Скрипка звинуватив міліцію у від’єднанні генератора, який освітлював сцену.

– Хай тому, хто вимкнув світло, буде вічний енурез, – заявив Скрипка і додав. – Вони нас виключають сьогодні – ми їх виключимо 31 жовтня!

Ярема Городчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *